Plastik Su depolarının hem teknik açıdan uygulanabilirliği için hem de bakım, temizlik vb. konularda avantaj ve dezavantajlarına göre nereye konulması gerektiği oldukça önemlidir. Su depolarının su akıtma alanından 5-6 metre (en az) yukarıda olması gerekir. Su depoları akıtma yerlerine fazla yakın olmamalıdır.
İçindeki suyun kışın donmasını ve yazın ısınmasını önlemek için izole edilmelidir. Tabana çöken tortuların tesisata akmaması için çıkış borusu ağzı depo tabanından 10 cm yüksekte olmalıdır. Depolar önceleri çatı arasına konularak üstten dağıtmalı tesisatlar yapılırdı.
Su kulesinin amacı, dağıtım boru şebekesinde suyu basınçlı tutmak için zemin seviyesinden yüksekte su bulundurmaktır. Su kuleleri, su talebindeki değişimin etkisini azaltarak bir balans tankı olarak kullanılabilir. Depodaki su seviyesi, pik debi talepleri sırasında azalır ve tüketici talebi azaldığında depo dolar.
Deponun kurulacağı ve kullanılacağı zemin düzgün ve sert olmalıdır. İleride komple veya bölgesel çöküntüler meydana gelmemelidir. Deponun kurulacağı ve kullanılacağı zemin, depoyu zedeleyebilecek taş, metal çapak, saplama ucu vs. kesici ve delici materyallerden temizlenmiş olmalıdır.
Su deposu tonaj (m3) ve m2 hesapları şu şekilde yapılmaktadır. Ton (m3) : Su deposunun “En x Boy x Yükseklik (H)= ?” Örneğin; en 3m, boy 4m, yüksekliği 5m olan bir deponun ton (m3)'ü “3x4x5=60 tondur”.
İlgili 20 soru bulundu
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
Enerji sisteminin ihtiyaç duyduğu suyu üst depo muhafaza eder.soğuk su deposunun içerisinde şamandıra,flatör vardır.şamandıralar zamanla arızalanabilir,deforme olabilir,ve sonuç olarak suyu otomatik olarak kesemez ve su sürekli üst kısımdan taşacaktır.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Polietilen hammadde ile üretim yapıldığından deponun dış katmanı plastik malzemeden oluşuyor. Bu nedenle depolar kapalı bir alanda kalacaksa beyaz renk tercih edilmelidir. Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
Depodaki suyun kimyasal dengesini düzenli olarak kontrol etmek ve ayarlamak, yosun oluşumunu önlemenin bir diğer etkili yoludur. pH seviyesini doğru bir şekilde tutmak, suyun klor seviyesini izlemek ve ihtiyaç duyulduğunda kimyasal katkı maddeleri kullanmak suyun temiz ve yosunsuz kalmasına yardımcı olacaktır.
Su Deposunun Rengi
Çünkü güneş ışınlarına karşı korunmasını sağlar. Yani açık alanda duracaksa koyu renkli su depolarının, kapalı alanda duracaksa beyaz su depolarının tercih edilmesi önem arz eder. Bu şekilde depo ve depo içerisinde yer alan su zararlı güneş ışınlarından daha az etkilenecektir.
Dikey istifleme konusunda dikey tasarımlı depolar tercih edilirken, hareketli üretim bantlarında ise üretim bandına oturması açısından yatay tasarımlı depolar tercih edilmektedir.
4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur. Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır. Muslukları kontrol edin.
Çimento ve akrilik esaslı, UV dayanımlı, su yoluyla taşınan tuzlara ve atmosferdeki gazlara karşı etkin bir engel oluşturan, beton ve çimento esaslı yüzeylere içten ve dıştan uygulanan su yalıtım malzemesidir.
Binalarda kullanılan su deposunun amacı içme suyu sağlamaktır. Buralara kurulan su deposu herhangi bir şekilde suların kesilmesi durumunda belli bir süre daha akmaya devam eder.
Toprağa gömülü depolar, yağmur suyu hasadı sistemlerinde kullanılabilir. Bu tip depolar, yağmur suyu toplama sistemi olarak kullanılabilir veya yağmur suyu filtreleme, arıtma veya depolama işlemlerinde kullanılabilir.
Depo Temizlenmezse Ne Olur? 1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir. Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur. 2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri