Sudan kabaran parke oldukça can sıkıcı bir sorundur ve zaman içinde bu sorunun üstesinden gelmek için pek çok farklı yöntem denenebilir. Sudan kabaran parkeyi düzeltmenin en basit yollarından birisi parkeyi ıslakken hemen silmektir. Bu yöntem parkeye nüfuz eden suyu çekmek için oldukça etkilidir.
Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Şişen parkeniz için genel olarak geçerli sebep altından suyun geçmesidir. Eğer kaynağa inilip o kısım temizlenirse ve daha sonrasında, firmamızdan alabileceğiniz nem kurutma makinesi ile parkelerin altında kalan nem ve sudan kurtulmuş olursunuz.
Parke altında su sızıntısı kendisine bir yol bulur ve zamanla bütün parkelerin şişmesine sebep olabilir. Parkelerin kabarması su sızıntısının boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Tesisatın içerisinde zamanla oluşan su kaçağından dolayı, parkeler arasında boşluk oluşabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sudan etkilenen parkeyse maalesef hepsi şişer. Bizim mutfakta damla damla akmış tesisattan.
Açılan parkelerinizi kabaran bölümlerini yenisi ile değiştirirek, aynı işlemi geriye yaparak parkeyi değiştirin. Şişen parçaları değiştirmeniz gerekiyor onları kurtarmanız ya da eski hâline döndürmeniz maalesef mümkün değil.
Her Parke Suya Dayanıklı Mıdır? Standart bir reçine içerikli panel, hiç şişmeden suya 3 saat maruz kalabilir. Suya dayanıklı parke modelleri, reçine içeriği diğerlerine nazaran birkaç kat daha yüksek olan paneldir. Bu tür laminatlar, uzun ömürlü ve şişme olmaksızın yaklaşık 6 saat neme maruz kalmaya dayanır.
Sirke İyi Bir Çözüm
Tek yapmanız gereken az miktarda lekeli bölgeye damlatmak. Genelde 3 – 4 damla yeterli olmaktadır. Sonra da yumuşak bir bebek bezi kullanarak durulayın. Bu kadar basit.
Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Özellikle parke olan kısımlarda yani odaların içinde normal şebeke suyu borusu bulunmaz. Genelde kalorifer tesisatları odalarda bulunurlar. Yerden ısıtma veya petekli ısıtma sistemleri boruları kaçırabilir. Bu durumda üzerindeki parkenin su emmesi ve renginin değişmesi kabarmalar yaşanması doğaldır.
Laminat parke, yüzde 80 ahşaptan oluştuğundan, diğer ahşap ürünler gibi emniyetli bir şekilde yakılabilir.
-Bu konuda en önemli dikkat etmeniz gereken durum, ev içerisinde rutubeti artırıcı durumlara sebebiyet verecek şeyler yapıyorsanız, parkeniz ne olursa olsun zarar görecektir. -Rutubetli evlerde, rutubetin bulunduğu ortamda nemin artmasına sebebiyet verecek olan durumlardan kaçınmalısınız.
Sıkça kullanılan yöntemlerden bir tanesinin arap sabunu ya da sirke ile gerçekleştirilmekte olduğu bilinmektedir. Kova içerisinde yer alan suya sirke ya da arap sabunu konulması ile birlikte parkelerin bir bez yardımı ile silinmesi gerekmektedir.
Olası bir küp durumunda çamaşır suyu ve su karışımı tercih edilmektedir. Mobilya kalıbı yüzeyden çıkacaktır ve ardından zımparalama yapılacaktır. Parça çıktıktan sonra görünen kötü görüntü ancak bu şekilde önlenebilir. Zımparalama ile birlikte ortaya çıkan talaşların da temizlenmesi gerekmektedir.
Kireç ve su lekeleri, asitli temizleyicilerin yardımıyla temizlenebilir. Lekelerin olduğu bölgeye asidik temizleyici uygulayın. Asidik temizleyici, bulaşık deterjanından daha fazla etki gösterir, ancak bu sürece dikkat etmelisiniz.
Diş macununu bir beze sürüp ( ıslak olmalı ) lekeli yüzey üzerinde gezdirin. Sonrasında yine ıslak bir bez yardımı ile üzerinden geçin. Leke gidecektir. Diğer bir yöntem ise kabartma tozu işe mayonezli karıştırıp lekeye yedirmek daha sonra da bezle silmek.
BEYAZ SİRKE
Fayansta oluşan su lekesi için sirkeden yardım alabilirsiniz. Bir kabın içine bir ölçü ılık su ile bir ölçü sirke koyun. Fayansları hazırladığınız bu karışım ile iyice silin. Ardından fayansı bu karışıma batırdığınız bulaşık süngeri ile silin.
1.Parkelerin süpürgelikleri sökülür. 2.Duvarla temas halinde olan parkenin fazla kısmı 15-16 mm kalacak şekilde yeniden şekillendirilir. 3.Laminat parkenin zeminle teması tüm noktalardan sağlanır ve kurumaya bırakılır. 4.Boşlukların bırakıldığından emin olduktan sonra süpürgelikler monte edilir.
Sudan etkilenmiş ya da kenarlarında açılmalar olmuş laminat parkelerinizde kilit sistemi mevcut ise sökümü yapıldıktan sonra yeniden başka bir alanda kullanmanız mümkündür.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Bu nedenle nem oranı çok fazla olan yerlerde parke yerine diğer zemin kaplama seçenekleri tercih edilmesi daha doğrudur. Ancak yüksek nem oranına sahip yerlerde parke kullanılacaksa, kabarma meydana gelmemesi için bir nem alma cihazı ya da farklı seçeneklerle ortamdaki nem oranı %50-60 seviyesinde tutulmalıdır.
Zeminde yaşanan hasarın boyutuna göre parke tamiri uygulamasına geçilmek mümkündür. Bazı durumlarda ise tamir edilemez. Örneğin sudan aşırı derecede kabarmış bir parkeyi tamir edemezsiniz. Yenisiyle değişim yoluna gitmeniz gerekecek.
Su teması nedeniyle şişen parkelerinizi değiştirmekten artık renk düşünemez hale gelmiş olabilirsiniz. Ancak sudan etkilenmeyen parke hem suyla temas nedeniyle yaşanacak sorunları çözer hem de suya dayanıklı parkelerde renk çeşitliliğini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri