Su kaynaklarının kirlenmesi sonucu çevresel koşullarda ortaya çıkan değişiklikler, suda yaşayan organizmalar için ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Bu durumda sudaki organizmalar ya uygun başka bir habitata göç ediyor ya da yaşam ortamlarında ortaya çıkan değişime uyum sağlayamadıkları için ölüyor.
Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer.
Çünkü su kirliliği tüm canlılar için ölümcül olabilecek pek çok atık nedeniyle meydana gelir. Kirlenmiş suyun içilmesi uygun olmadığı gibi yüzmek veya balık tutmak için de uygun değildir. Su kirliliği ekosistem için de zararlıdır. Suyun içinde ya da çevresinde yaşayan canlılar su kirliliği nedeniyle yok olabilir.
Vücuda ihtiyaç duyduğu miktarı sağlamanın yanı sıra suyun kalitesine de özen göstermek önemlidir. Suyu yetersiz miktarda tüketmek birçok sağlık problemine neden olabilir. Aynı şekilde kalitesiz su tüketmek de hastalıklara neden olur. İçme suyunun hem miktarı hem kalitesi sağlık için önemlidir.
Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir. Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle tarım, sanayi ve evde kullanılan su miktarındaki artış, su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olmaktadır. Su tasarrufu yaparak, bu değerli kaynağın israfını önlemek ve gelecekteki su krizlerini engellemek mümkündür. Bu, hem bireylerin hem de toplumun genelinin faydasına olan bir eylemdir.
Su, vücut ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır. -Günlük yeterli su tüketimi, metabolizmayı hızlandırmaktadır. Besinlerin sindirilmesinde ve enerjiye dönüştürülmesinde su önemli bir yere sahiptir. Su, atık ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Su kirliliği, zehirlenmelere, canlıların zarar görmesine, hastalanmasına ve ölmesine neden olabiliyor. Kirli su ile cilt teması, yeme ve içme yoluyla kullanım, ekin yetiştirilmesi kirlenmeden etkilenmenin en yaygın yolları oluyor. Kirleticilerin bedene girmesi ve organlara ulaşması, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Alglerin büyümesi, balıkların ve denizde yaşayan diğer canlıların oksijen alımlarını engeller ve ekosistemi olumsuz etkiler. Zehirli suların doğada serbest halde dolaşması, toprağı zehirler ve özellikle yeraltı sularını kirletir. Toprağın zarar görmesi, bölgedeki canlıların yaşamlarını tehdit eder.
Su kaynakları korunmazsa yeterli miktarda iyi kalite içme suyu elde edilemez. Su kaynaklarının güvenli izlemesi ile kirlenmiş alanlar belirlenir ve çözüm yolları geliştirilir.
Bu da demek oluyor ki su kaynaklarımızı bugünden iyi korumazsak ileride çok yüksek birim su maliyetleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Su en temel gıda-ihtiyaç maddesi olduğu için suyun pahalı olması yoksulluğun artması, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açar, bu kaçınılmazdır.
Su tasarrufu, kişisel temizlikte, konforumuzda ve ihtiyaçlarımızı karşılama yeterliliğinde herhangi bir azalma olmadan suyu verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az su kullanarak yapmaktır. Su tüketiminde verimliği arttırmak, günümüz koşullarında bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir.
Su kirliliği; göl, nehir, okyanus, deniz ve yeraltı suları gibi su barındıran havzalarda görülen kirliliğe verilen genel addır. Her çeşit su kirliliği, kirliliğin bulunduğu havzanın çevresinde veya içinde yaşayan tüm canlılara zarar verdiği gibi, çeşitli türlerin ve biyolojik toplulukların yok olmasına ortam hazırlar.
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Çevre Üzerindeki Etkileri
Su kirliliği, balıklar, bitkiler ve diğer canlıların besin zincirini, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi bozan en önemli etkendir. Kimyasallarla kirlenmiş sular buharlaşarak yağmura dönüşür ve bu kirli yağmur toprağa düşer.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Su için noktasal kaynaklı kirliliğin başlıca sebepleri kanalizasyon ve atık su arıtımıdır. Yayılı kirliliğin başlıca sebepleri ise tarım faaliyetleri ve termik santrallerdir (hava yoluyla).
Yetersiz su kaynakları, hayvancılık ve tarım sektörüne zarar verirken aynı zamanda insanların temel geçim kaynaklarını da riske atıyor. Salgın hastalıklar, zorunlu göçler ve gıda kıtlığı gibi tehlikeleri de beraberinde getirerek insanlığın yaşamını tehdit ediyor.
Kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. Oranların da net olarak ortaya koyduğu üzere hiçbir insan susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Su, toksinleri ve atığı temizler. Su vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur. Su eklemler ve kaslar için bir yağlayıcı görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri