Endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve gübreleri, evsel atıklar, sanayi işlemleri sırasında ortaya çıkan atık sular, maden atıkları, petrol ürünleri ve gemi atıkları su kirliliğine neden olan faktörler arasındadır. Ayrıca, yağmur suları ve yüzey akışı yoluyla çevreden taşınan kirlilik de su kaynaklarına ulaşabilir.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Suları kirletme potansiyeli bakımından kirletici kaynakları şöyle sıralayabiliriz: Endüstriyel organik atıklar, • Endüstriyel inorganik atıklar, • Endüstriyel atık ısı, • Kanalizasyon atıkları, • Tarımsal atıklar, • Erozyon sonucu oluşan sedimentler, Page 2 112 • Asit maden suları, • Petrol ve yağ kirlenmeleri.
İlgili 18 soru bulundu
Fabrikalardan filtrelenmeden veya yetersiz filtrelenerek salınan zehirli maddeler. Atık tesislerinde ayrıştırılmadan sulara salınan kanalizasyon atıkları Yanlış kullanılan atık sahaları Küresel ısınma nedeniyle su ekosisteminin değişmesi.
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Su kirliliği, zehirlenmelere, canlıların zarar görmesine, hastalanmasına ve ölmesine neden olabiliyor. Kirli su ile cilt teması, yeme ve içme yoluyla kullanım, ekin yetiştirilmesi kirlenmeden etkilenmenin en yaygın yolları oluyor. Kirleticilerin bedene girmesi ve organlara ulaşması, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Oysa ki kullandığımız dezenfektan ve deterjanlar sularımıza karışıyor ve kirlenmesine neden oluyor. Suyun miktar ve kalite olarak yetersiz hale gelmesi toplumda en temel ihtiyaçların bile karşılanmamasına neden olur.
Su kirliliği, su kaynaklarına çeşitli kimyasal, biyolojik veya fiziksel maddelerin doğrudan veya dolaylı olarak karışması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Bu kirleticiler, su kalitesini bozarak su kaynaklarının kullanımını sınırlar ve insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerinde ciddi etkilere neden olabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
Bitki besin maddeleri toprakta su ile taşınır. Sulama suyunun aşırı kullanımı sonucu, topraktaki başta nitrat olmak üzere azot bileşikler topraktan yıkanarak veya yüzey akışı ile taşınarak su kaynaklarında nitrat kirliliğine neden olmaktadır.
Tarım sektörünün su kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığı düşünülürse, doğal tarım yöntemleri benimsemek, tarımsal ilaç kullanımını azaltmak, gübrelerin bilinçli kullanımını sağlamak ve toprak erozyonunu önlemek su kirliliğini azaltmada etkili önlemlerdir.
Su kirliliği, su kütlesi çevresel etkenlerden dolayı kirlendiği zaman ortaya çıkar. Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur.
Kirli sular, genellikle patojenler, zehirli kimyasallar ve ağır metaller gibi zararlı maddeler içerir. Bu maddelerin tüketimi, birçok hastalığa sebep olabilir. Özellikle su kaynaklı patojenler, insanlarda ishal, kusma, mide ağrısı gibi sindirim sistemine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Yer altı sularının bilinçsiz olarak kullanılmakta.
Fotosentez için bitkilerin ihtiyaç duyduğu mineraller alınamadığında ormanlar büyüyemez. Su kirliliğine sebep olan plastikler, alglerin büyümesine, balıkların ve denizde yaşamını sürdüren diğer canlıların oksijen almalarına engel olmaktadır. Bu bağlamda ekosistemi olumsuz etkilemektedir.
Bu da demek oluyor ki su kaynaklarımızı bugünden iyi korumazsak ileride çok yüksek birim su maliyetleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Su en temel gıda-ihtiyaç maddesi olduğu için suyun pahalı olması yoksulluğun artması, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açar, bu kaçınılmazdır.
Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer.
Egzoz gazları, karbonmonoksit, kükürtdioksit, kurşun ve kadmiyum vs. gibi zehirli maddeler havaya yayılmakta ve solunum yolu ile büyük bir kısmı canlılar tarafından alınmaktadır. Geriye kalanı ise, rüzgarlar ile uzak mesafelere taşınmakta ve yağışlarla yere inerek, toprak ve suları kirletmektedir.
nucu oluşan sıvı veya katı atıklar, toksik maddeler, tarımsal gübre ve ilaçlar (pestisitler) ve hayvansal atıklar, su kirliliğine neden olan temel kirletici kay. azalır ve ekolojik denge bozulur. ortaya çıkmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri