Birincil (Tarım) Sektör: Üretilen mallar direkt olarak doğal kaynaklardan elde edilir. 2. İkincil (Sanayi) Sektör: Üretilen mallardan yeni ürünlerin üretilmesidir. 3. Üçüncül (Hizmet) Sektör: Üretilmeyen veya modifiye edilmeyen, birincil ve ikincil sektör dışında kalan faaliyetlerdir.
Dördüncül Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler gelişen teknoloji ile birlikte bilgi toplama, bilgi yayma ve bilgi işleme sektörlerini kapsar. Web tasarım, online işlemler, reklam sektörü, bilişim sektörü bu ekonomik faaliyetlerin başında gelir.
Bunlar birincil (Tarım), ikincil (Sanayi), üçüncül (Hizmet), dördüncül ve beşincil olmak üzere beş gruba ayrılmaktadır.
Genellikle birincil ekonomik faaliyetler tarım, ikincil ekonomik faaliyet- ler sanayi; üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler de hiz- metler sektörü şeklinde adlandırılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır.
Üçüncül ekonomik faaliyetlerde doğrudan bir Üretim görülmemekle birlikte insanlara ve diğer ekonomik faaliyetlere ürün ve hizmet sağlanması esastır. Bu faaliyet türüne eğitim, sağlık, ulaşım, turizm, ticaret, bankacılık, pazarlama, güvenlik, sigortacılık, hukuk, belediye ve büro hizmetleri örnek verilebilir.
Birincil ekonomik faaliyetleri: Ürettiği ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkcılık, maden çıkarma gibi faaliyetler bu gruba örnektir.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
İktisadi faaliyetler, kıtlığa karşı girişilen ve malların rasyonel idaresi şeklinde beliren, bilinçli, içinde bulunduğumuz zamana ve geleceğe ait davranışlardır. Bu faaliyetleri dört ana başlık altında gruplamak mümkündür. Bunlar üretim, dolaşım, bölüşüm ve tüketim biçiminde ayrılmaktadır.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir. Çünkü hizmet sektörü, tarım ve sanayi sektörüne oranla daha fazla gelir getiren bir sektör konumundadır.
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Beşincil ekonomik faaliyetler: Dördüncü ekonomik faaliyet ile elde edilen bilgiyi yönetenler şeklinde ifade etmek mümkün. Kamu ve özel sektör yöneticiliği ile İcra Kurulu başkanı (CEO) şeklinde tanımlanabilir.
Birincil sektör, ekonomide doğrudan doğal kaynaklardan yararlanılan sektördür. Bu sektöre tarım, ormancılık, balıkçılık ve madenciliği içerir. Sektörde elde edilen ürünlerin çoğu diğer endüstriler için hammadde olarak kullanılmaktadır.
Ayrı ayrı birçok dalda faaliyetini gösteren işletmelere kuruluşlara denmektedir. Kuşkusuz sayılmayacak kadar dala ayrılmaktadır. Başlıca şu şekilde sıralayabiliriz turizm sektörü, gıda sektörü, giyim sektörü, üretim sektörü, sanayi sektörü gibi örnekler sektörel faaliyete örnek verilebilir.
Hizmet sektörü: Topluma hizmet verebilmek için öğretmen, doktor, garson ve polis gibi meslekler bu gruba girer.
Mühendislik: Uzmanlığı farklı alanlarda olan birçok mühendislik türü, sanayi alanında çalışır. Örnek olarak makine, çevre, inşaat ve endüstri mühendisliği gösterilebilir. 2- Tarım: İnsanların ana besin kaynağı olan bitkisel ürünlerin yetiştirilmesine tarım denir.
Temel maddeleri doğrudan veya dolaylı olarak doğal çevreden almaya dayanan üretim şeklidir. Topraktan , denizden ve hayvandan elde edilen ürünler birincil ekonomik faaliyetler grubundadır. Bu faaliyetlerden elde edilen ürünler genellikle sanayide ( ikincil ekonomik faaliyet ) hammadde olarak kullanılır.
Sınırlı olan insan ihtiyaçlarını, kıt kaynaklarla karşılama faaliyetlerini inceleyen bilim. Ekonomi toplum genelinde; tüketim, üretim, paylaşım, gelir, kalkınma, büyüme gibi konuları inceler. Mevcut durumla ilgilenen ekonomi türüdür. Değer yargılarını barındırmaz, olgusal verilerle çalışır.
İlaç üretim sektöründe, kozmetik sektöründe ve gıda sektöründe kimya mühendisleri büyük bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri