Suyu nasıl sakladığınız da suyun sağlıklı kalabilmesini etkilemektedir. Damacana suyun direkt ışık almayan ve sürekli havalandırılan bir ortamda muhafaza edilmesi saklama koşullarına uygundur. Bu şekilde en fazla 10 gün boyunca damacana su sahip olduğu sağlıklı yapıyı koruyabilir.
Damacana üzerinde yazan damacana üretim tarihine bakılarak o suyun tüketilip tüketilmeyeceğine karar verilebilir. Eğer damacana kullanıma uygunsa en fazla 7 gün içerisinde bulunan suyun tamamen tüketilmesi önerilir. Pet şişede yer alan suyun da üzerinde son kullanım tarihi yazar.
Su ısındıkça taneciklerin hızlı hareket etmeye başlaması, gizlenen tatların da açığa çıkmasına neden olur. 1 ya da 2 gece beklemiş suyun tat dışında herhangi bir eksisi bulunmaz. Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir.
GÜNEŞ ALTINDA KALMASI VE SOĞUKTA DONMASI SAĞLIĞA ZARARLI TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, piyasada üretim ve son kullanma tarihleri arasında 18 ay, 15 ay süre olan pet şişe suları bulunduğunu belirtirken, "Bir çoğunun son kullanma tarihi ise tüketici için de makul süre olan 12 ay.
Açılan pet şişe ve damacanaların içerisinde uzun süre tüketilmeyi bekleyen ya da bardağa koyulan, fakat uzun süre içilmeyen sular bu sırada bayatlayabilir. Üstelik suyun bekletilmesinin sonucu sadece bayatlaması değil.
İlgili 33 soru bulundu
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir. Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş suyun tekrar kullanılmaması gerekir.
"Arabada unutulan suyu kullanmayın"
Ay, şöyle devam etti: "Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir.
Açılmış pet şişe ve damacanaların içerisindeki suyun uzun süre tüketilmemesi durumu suyun bayatlamasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra su sadece bayatlamakla kalmaz, içerisinde sağlığımızı tehdit edebilecek zararlı maddeler oluşmaya başlar. Plastikte yer alan bazı kimyasallar zamanla şişelenmiş suya karışabilir.
Musluk suyu, uygun bir şekilde saklandığı sürece 6 aya kadar saklanabilir ve tüketilebilir. Ancak zamanla suyun tadında bozukluklar meydana gelebilir. Musluk suyunu uygun bir şekilde saklamak için, temiz ve steril kaplar kullanabilirsiniz. Ancak kapların üzerine suyu doldurma tarihini yazabilirsiniz.
Kısacası suyun kimyasal yapısı değişime uğruyor. Aynı zamanda bu durum suyun pH seviyesini düşürdüğü için tadının da değişmesine sebep oluyor. Sonuç olarak bir gece boyunca açıkta duran suyu içtiğinizde bakteriler de suyla birlikte hızla vücudunuza giriyor ve sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Kapalı bir kap içinde (biz buna şişe diyelim) kalan su zamanla o kapın içindeki maddeleri emer,plastikse bu daha çabuk olabilir ve su bozulur,dış etkenlere bağlı olarak güneşinde yosunlanma yapmasını örnek gösterirsek suyun kalitesi düşer. Evet su bayatlar.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı. Zararlı olma meselesi ise ambalajla ilintili.
Dolumda bir defadan fazla kullanılan ve su ile etkileşime girmeyen cam, metal, krom-nikel, polikarbonat ve benzeri kaplar ise geri dönüşlü olarak sınıflandırılır. Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır.
Türkiye'de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun beklediği süre içinde kimyasal maddelerin suya geçiş yapabileceğini söyleyen Vargı, kanserojen hastalıklara yol açtığı konusunda ya da 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda görüş bildiren bilim insanlarının olduğunu ifade etti.
Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.
Plastiğin içerisinde bulunan kimyasallar dolayısıyla pet şişeden tüketilen bir suyun kalitesi ( pH değeri ) düşüyor. 2015 yılında yapılan Ambalajlı Su Raporu araştırmasına göre Türkiye'de bulunan 167 su markası temizlik standartlarından bir veya birkaçına uygun değil.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Damacana kullanım ömrü 5 yıla çıkarıldı
Damacana kapların kullanımına ilişkin mevcut yönetmelikte yer alan 3 yıl veya yılda 75 kez su dolumu şeklindeki sınırlamaya da yeni düzenleme getirildi.
BPA içeren plastiklerin tekrar kullanılmaması mümkünse de hiç kullanılmaması önerilir. Plastik şişede su içmenin zararları söz konusu olduğunda çok ciddi sağlık sorunları ile anılan BPA'nın gıda ile temasından kaçınılması gerekir.
Kum, soda külü, kireçtaşı ve geri dönüştürülmüş camın eşsiz simyası bir araya geldiğinde cam oluşuyor. Bu bileşenlerin içerisine başka hiçbir kimyasal madde katmaya gerek kalmaması da cabası. İçerisinde hiçbir sentetik madde bulunmayan cam tüketicilerin sağlığı için tehlike teşkil etmiyor.
Sade maden suyu kapağı açılmaz ise kesinlikle bozulmaz. Ürünlere son kullanma tarihi konulmasının tek nedeni, dolumdan sonra belirli bir süre geçtiği zaman sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı kaçması ve azalmasıdır.
Gece su içmek zararlı olmasa da fazla miktarda su içmek, idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olabilir.
Sabahları bir bardak su içmek sağlığını için iyi olabilir ama gece boyu bekleyen suyu içmeniz değil. Su hava ile temas ettiğinde reaksiyona geçerek yapısında değişme olur. Kimyasal tepkime sonucu suyun yapısı ve tadı değişir. Gece boyu bekleyen su reaksiyon dışında gece boyu bakteri ve toz etkisine de maruz kalır.
Şişelenmiş suların ne kadar sağlıklı olduğu konusunda birçok farklı fikir ortaya atılıyor. Ancak araştırmalar özellikle plastik şişedeki suların sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor. Alkali su olarak sunulan şişe suların özelliği pH değerinin yüksek olması. Alkali su sadece şişelerde bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri