Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
Özellikle mikroskopla ölçüldüğü vakit, suyun her kısmının saf mı yoksa karışık mı olup olmadığı açık şekilde anlaşılabilmektedir. Bu bağlamda suyun saf bir madde olduğunu dile getirmek mümkün. Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar.
Saf su madde midir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Saf suyun yapısında kendinden başka madde bulunmaz. Saf madde ise yapısında kendinden başka madde olmayan ve özellikleri her noktada eşit olanlara denir. Bu bağlamda saf su da bir maddedir.
Hava saf madde değildir. İçerisinde %21 oksijen, %78 azot ve az miktarda argon ile karbondioksit bulunmaktadır. Birden fazla element barındıran hava saf madde halinden çıkmaktadır. Hava bir karışım olarak bilinmektedir.
1) Su (H2O) ve Tuz (NaCl) farklı maddeler bulundurduğu için karışımdır.
İlgili 17 soru bulundu
elementlerin bulunduğu bir karışımdır. Günümüzde saf olmadığı için element olarak kabul edilmiyor. Su: Hidrojen ve Oksijen elementlerinden oluşan bir bileşiktir.
Saf maddelerin içinde tek cins madde bulunur. Su, etilalkol, bakır ve demiri saf maddeye örnek verebiliriz. Karışımların içindeyse birden fazla madde bulunur. Hava ve tuzlu suyu da karışıma örnek verebiliriz.
Tabi bu doğrultuda su farklı bileşenler üzerinden ortaya çıktığı için saf mı yoksa karışım olduğu karıştırılır. Ancak suyun saf bir madde olduğunu ifade etmek mümkündür.
Hava içerisinde birçok değişik madde bulundurmaktadır. Bu doğru da %21 oksijen ile beraber %78 azot bulundurur. Aynı zamanda az miktarda azot ile beraber karbondioksit olduğunu söylemek mümkün. Tüm unsurlar birbirlerinden farklı maddeler oldukları için ise havanın saf madde olmadığını ifade etmek gerekir.
Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Saf su mineral, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve benzeri mineralleri içermediği gibi kanda bulunan mineral ve vitaminleri emerek vücudun halsiz kalmasına sebep olmakta ve bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır.
Bu hesaplamalardan elde edilen değerlere bakılarak saf su için; 100oC'de asidik, 0oC'de ise baziktir diyemeyiz. Saf su yine nötr olacaktır.
Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir. H+ iyonu içeren bir madde ile (ör. asit) ve OH- iyonu içeren maddenin (ör: baz) verdiği nötralleşme tepkimesi ile oluşur.
Altın, bakır, su, gümüş ve oksijen saf maddelere örnek verilebilir.
Çay; bitkilerin yapraklarından, saplarından ya da tohumlarından yapılan sıcak ve soğuk içecek çeşididir. Karışım çayları ise birden fazla bitki ve meyve çeşidinin harmanlanmasından oluşur. Çay tadını hem zenginleştirir hem de farklılaştırır.
Hava değişik gazlardan oluşan bir karışımdır, kimyasal bileşiminin her noktada aynı ve değişmez olmasından dolayı saf maddedir. Azot ve gaz halindeki hava saf maddelerdir. Sıvı-buhar karışımı su saf bir maddedir, ama sıvı ve gaz havanın karışımı saf bir madde değildir.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Organik maddeler ise bitki ve hayvan kalıntılarından, mikroorganizmaların atıklarından ve çürüme ürünlerinden oluşur. Bu bileşenlerin bir araya gelmesiyle toprak, farklı renk, tekstür ve bileşime sahip çeşitli tiplerde oluşabilir. Bu nedenle, toprak bir saf madde değil, karmaşık bir karışım olarak tanımlanır.
Yağmur Suyu Kalitesi:
Hava içinde bulunan su buharını teorik olarak “saf su”, yani saf H₂O olarak kabul edebiliriz. Yağmur damlası da bu saf su buharının yoğunlaşması ile meydana geldiğine göre, yağmur damlasını da teorik olarak “saf su” olarak kabul etmemiz mantıklıdır.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
Alkol psikoaktif madde olduğu için kötüye kullanımını veya bağımlılığının geliştiğini kabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanım düzeyinde devam ederken bağımlılığı gelişmektedir.
Saf Maddenin Özellikleri: Aynı tür tanecikleri var, • İçinde başka madde bulunmaz, • Homojen, • Belirli bir erime, kaynama ve yoğunluk değeri var. ➢ Aynı tür/cins atomlardan oluşur. ➢ Sembollerle gösterilir. (He, F, Al) ➢ Atomik veya moleküler yapılı olabilir.
Element ve bileşik olmak üzere iki türü olan maddelerin geneline saf madde denir. Doğada saf olarak bulunan bu maddelerin tamamı homojendir. Ağırlığı ne olursa olsun saf maddeler aynı özellikleri gösterir.
Saf maddeler, “element”ler ve “bileşik”lerdir, Saf olmayan maddeler ise “karışım”lardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri