Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
Su, 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşan renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir sıvıdır. Su, kendi molekülleri arasındaki çekim kuvveti sayesinde dağılmadan kalabilir. Bu sayede toprak altındaki boşluklarda rahatça hareket eder, topraktaki su, bitkilerin su kanallarından kolaylıkla geçebilir.
Sadece su değil su ile beraber ayrıca birçok farklı doğal madde de yine saf olarak öne çıkar. Bunlar içerisinde demir, bakır, şeker ve tuz da gelir. Yapıları ile beraber su başta olmak üzere yazılan tüm bu maddeler bütünüyle saftır.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir.
İlgili 32 soru bulundu
- Sıvı maddeler katı maddelere göre daha düzensizdir. - Sıvıların tanecikleri yer değiştirebilir. - Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir. - Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.
elementlerin bulunduğu bir karışımdır. Günümüzde saf olmadığı için element olarak kabul edilmiyor. Su: Hidrojen ve Oksijen elementlerinden oluşan bir bileşiktir.
Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir.
Kimyasal formülü (H2O) olup, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur.
Akışkan olan maddeler sıvı haldedir. Belirli bir şekilde değillerdir. Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur.
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir. Su molekülü, merkezinde bir oksijen atomu, iki köşesinde birer hidrojen atomu, diğer iki köşesinde ortaklanmamış elektron çiftleri bulunan bir düzgün olmayan dörtyüzlü şeklindedir. H O H bağ açısı 104,5o'dir.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Her noktasında aynı ve değişmeyen bir kimyasal bileşime sahip olan maddeye saf madde adı verilir. Su, azot, helyum, karbondioksit ve hava birer saf maddedir. Saf maddenin sadece bir tek kimyasal element veya bileşimden oluşması gerekmez.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Yani suyun kökeni Kuiper Kuşağı'ndaki kuyrukluyıldızlar olabilir. Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya.
Suyun kimyasal formülü H2O'dur. Bunun anlamı bir su molekülünün iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluştuğudur. İyonik olarak da, (H+) bir hidrojen iyonuna bağlanmış, (OH-) hidroksit iyonu; yani HOH şeklinde tanımlanabilir. Suyun molekül yapısı düzgün dörtyüzlü şeklindedir.
Su molekülünde 2 adet hidrojen ve 1 adet oksijen bulunmaktadır ve bunlar sanki bir üçgen meydana getiri gibi birleşmişler ve aralarında 104,5°' lik bir açı oluşturmuşlardır. İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülü, bütün oksitlerin ve belki de bütün bileşiklerin en önemlisidir.
Su aslında renksiz bir sıvı değildir. İçinde yabancı madde bulunmayan saf su bile hafif mavi bir ton barındırır. Bu tonu en iyi, uzun bir su sütunundan içinden bakarken görürsünüz. Sudaki bu mavilik, gökyüzüne mavi rengini veren ışığın saçılmasından kaynaklanmaz.
Su ise en doğal mineral kaynağıdır. Yaşam kaynağı olan suyun içerisinde hayati önemi bulunan birçok mineral bulunur. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücudumuz için hayati önemi olan mineraller suda doğal olarak bulunmaktadır.
Saf su, doğada bulunmayan bir maddedir. Bu sebeple de saf su nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulur. Suyun elde edilmesi için laboratuvarda çalışma yapılır. Su filtreleme, iyon değişimi yanı sıra damıtma, deiyoniasyon ve en sonunda da reverse osmosis işlemlerinden sonra saf su elde edilir.
Hidrojen ve oksijenin oluşumu
İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülü evrende en yaygın görülen ikinci maddedir.
İster içme suyu ister kullanma suyu olsun suda koku olmaması gerekmektedir. Suda bulunan koku bir çok neden bağlıdır.Organik maddeler, suda üremiş canlı mikroorganizmalar, demir, mangan ve su geçiş hatları üzerinde oluşan yıpranmaya bağlı metalik ürünler, gazlar, organik ve inorganik maddelerdir.
Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su oluşur, aynı zamanda ısı ve ışık formunda enerji açığa çıkar. Dolayısıyla su yanma tepkimesi sonucu meydana gelen bir bileşik olduğu için tekrar yakılamaz. Yani suyu yanmış bir odunun külleri gibi düşünebilirsiniz.
Bileşikler ise yine oluşan yapının temel halini gösterir ama farklı cins atomlardan oluşur örneğin Fe2O3 yada H2O2 olarak örneklenebilir. Örneğin iyonik bağlar bir molekül içinde olamaz ama bileşik içinde olabilir. Su yani H2O2 bir bileşiktir ama onu oluşturan H2 ve O2 birer moleküldür. H ve O ise birer elementtir.
Bunun yanında patlama sorunu bir şekilde halledilse bile çok küçük miktarda su üretebilmek için çok fazla hidrojen ve oksijene gereksinim duyulduğundan işlem hem pratik değildir hem de maliyeti anormal yüksektir. Aslında su Dünya'da üretilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri