Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur. Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı ürünler (meyva suyu) çok yönlü olarak iletilirler.
Santrifüj pompalar; endüstri alanında hemen hemen her sektörde tercih edilen cihazlardır. Sıvı transferini gerçekleştiren mekanik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de endüstriyel ısıtma – soğutma sistemleri, atık su tahliyesi ve aynı zamanda da petrol ve kimya tesislerinde oldukça sık kullanılır.
Atık su pompaları; apartman, okul, otel, yurt, hastanesi vb. ticari ve konutsal ve endüstriyel kullanım alanlarına uygun olup, 30-50mm ye kadar katı partikül içeren (kağıt, tekstil parçaları, plastik katkılı atıklar), fosseptik vb. kirli suların tahliyesinde kullanılmak için tasarlanıp üretilmiş pompalardır.
Atık suyun tahliye edileceği alandan suyu alarak, taşınacak alana aktarma işlevini yerine getiren atık su drenaj pompası, öncelikle atık suyu çalışma odasına alır. Bütün pompalarda olduğu gibi bir pervane yardımıyla basınç farkı oluşturarak, atık suyu çıkış borusuna doğru yönlendirir.
İlgili 34 soru bulundu
Pompalar, sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırır. İçine çektiği akışkana kinetik ya da potansiyel enerji kazandırmaya yarar. Genel olarak pompa, akışkanları bir yerden bir yere iletmeye, daha yükseğe çıkarmaya ve gazları sıkıştırıp kapalı kapıların içindeki gazların boşaltılmasına yarar.
Emiş hattı tıkanırsa hidrofor susuz çalışır. Su olmadan çalışan hidrofor, pompa çark ve kademelerini tahrip eder ve böylece elektrik motoru yanar.
Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır. Bu pompa genelde küçük tarla alanlarını kullanmak için kullanılır. 6 metre ila 10 metre arasında olan kuyularda genelde Jet pompa kullanılır.
Pompalar yer değiştirme yöntemlerine göre pozitif deplasmanlı pompalar, impulse pompaları, hız pompaları, yerçekimi pompaları, buhar pompaları ve valfsiz pompalar olarak tiplere ayrılır. Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Bir santrifüj pompanın üç temel parçası çark, gövde ve mildir. Çark, enerjiyi radyal olarak dışa doğru hızlandırarak sıvıya aktaran dönen bir bileşendir.
Pompa sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir mekanizmadır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı basınç içinde bir fark oluşturur. Pompalar mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma veya sıkıştırma kuvveti ile maddeyi itmesi prensibini kullanarak çalışır.
Hareketini triger kayışından alır.
Basınçlı su pompaları, suyun düşük basınçlı olduğu durumlarda daha yüksek bir basınç elde etmek için kullanılır. Bu pompalar, suyun bir boru veya hortum vasıtasıyla akışını artırmak için bir mekanizma kullanır.
Bir santrifüj pompanın çark giriş kesiti (impeller eye) alanı, pompa emme flanşı kesitinden her zaman küçüktür. Akışkan bu kesitten geçerken hızlanır ve dolayısıyla basıncı düşer (Resim 1). Debi ne kadar fazlaysa, bu kesitteki hız o kadar fazla olacağından dolayı, bu basınç düşüşü de aynı oranda fazla olur.
Yardımcı soğutma sıvısı pompasının ana işlevi, motor durdurulduğunda, elektrikli soğutma sıvısı pompasının, soğutma sıvısının devridaim yapmaya ve süper şarj cihazının ısısını tamamen dağıtmaya devam etmesini sağlamak için de çalışmaya devam edebilmesidir.
12 volt su pompası, elektrik enerjisiyle çalışır ve suyu emerek veya iterek transfer eder. Araç aküsü veya diğer 12 volt güç kaynaklarından güç alır.
Bazı insanlar bu iki cihazı karıştırabiliyor. Hidroforlar su basıncını yükseltmek için kullanılan cihaz tipleridir. Fakat pompalar mevcut olan bir suyu herhangi bir alana basmak için kullanılır. Bu iki cihaz arasındaki en fark budur.
Dalgıç pompanın kaç hp'lik bir güce sahip olduğu ile alakalıdır. 1 hp'lik bir dalgıç pompa saatte ortalama olarak saatte 0,75 kw / 750 watt'lık enerji harcar.
Seçilecek hidroforun pompası,Q = 27 m3/h Hm = 60 mSS değerlerini sağlamalıdır. Hidroforla birlikte kullanılacak denge tankı minimum 500 litre ve ön gaz basıncı 5,5 bar olmalıdır.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Hidrofor sürekli çalışıyor!
Hidrofor pompa genleşme tankında bir arıza söz konusu olabilir. Çek valf arızası olabilir örneğin su kaçırıyor olması muhtemeldir. Şebeke suyu kesildiği için hidrofor devreye girmiş olabilir. Genleşme tankı lastiği patlak olabilir ya da tankın içerisindeki hava bitmiş olabilir.
Dalgıç pompa su çekmiyor ise; susuz kalıp hava yapabilir, emiş filtresi tıkalı olabilir, pompaya enerji gelmiyor veya pompa borusu delik tıkalı olabilir tüm bu kontrollerin yapılması için deneyimli dalgıç pompa servisinden destek almalısınız.
Su pompası temizliği için deterjan kullanımı sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Bu nedenle önerilmez. Su pompasının üç parçadan oluşan hortumu, bir süre sirke içerisinde bekletildikten sonra ılık su kullanılarak iyice durulanır. Burada bol su ile durulanması önemli bir noktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri