“Şu üç özellik kimde bulunursa o kişi imanın tadına erer: Allah ve Resûlü'nü herkesten çok sevmek, sevdiği kişiyi sadece Allah için sevmek, ateşe atılmaktan nasıl korkuyorsa imandan sonra küfre dönmekten de öylece korkmak.”
Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra küfre dönmeyi ateşe atılmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek.”1 Bu hadis-i şerifte belirtilen üç özelliğe sahip olan insan, imanın lezzetini tam olarak alabilir. Nitekim bu üç özellik aynı zamanda insanın dünya ve ahiretteki asıl amacını da ifade etmektedir.
Peygamberimiz, “Kimde üç şey bulunursa o, imanın tadını almış olur: 1- Allah ve Resul'ünün kendisine her şeyden daha sevimli olması. 2- Birisini sadece Allah için sevmesi veya buğz etmesi (kızması). 3- Küfürden kurtulduktan sonra, küfre dönmekten ateşe atılacakmışçasına hoşlanmaması” (Buhârî, İman, 9) buyuruyor.
İmanımın Tadını Kaybettim Rabbim!
36 Herkes için farz olan icmâlî imandır ki bu da imanın ilk derecesi sayılır. Matlup olan Hz. Peygamber'in tebliğ ettiği bütün haber ve hükümlere Allah'ın murad ettiği tarzda iman etmektir.
İlgili 38 soru bulundu
İman ehli günahın açığından da gizlisinden de kaçınan, gözünü, kulağını, dilini, kalbini, midesini ve bütün azaları günahlardan uzak tutmaya gayret eden, ibadette, ahlâkta ve davada ciddiyetinizi muhafaza eden kişidir.
İman, “tasdik”, tasdik de bir bilgiyi doğrulamak olduğuna göre, bil- gi, tasdikten, yani imandan önce gelir.
Meleği inkâr ise, peygamberliği de inkâr manasına gelir. İşte bu sebepledir ki, meleklere iman, iman esasları esasında Allah'a imandan sonra yer almış, daha sonra da, kitaplara ve peygamberlere iman etmek zikredilmiştir.
Etrafında işlenen haramlara, günahlara, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı umursamaz davranmak. İyiliği emretme ve kötülükten menetme vazifesini terk etmek. Allah'ı zikretmeyi unutmak. Günlük zikir ve virt vazifelerini yerine getirememek.
Amel-İman Münasebeti.
Hatta bazı mezhepler ameli imanın bir parçası (cüzü) sayarak ameli olmayanın imanının da olmayacağını ileri sürmüşlerdir. Nitekim Hâricîler'e göre ameli olmayan, yani dinin emir ve yasaklarına uymayan kimseler, mümin olmaktan çıkar, kâfir olurlar. Çünkü amel imanın ayrılmaz bir parçasıdır.
Yani Allah"a iman etmek; Allah"ın varlığını, birliğini, O"nun eşi, benzeri, ortağı ve dengi hiçbir varlığın olmadığını bilerek tasdik etmek, bu bilgiyi ikrar etmek ve bu doğrultuda yaşamaktır.
Öyleyse İbn Teymiyye'ye göre imanın temeli nedir? Ona göre, Allah'a imanın kaynağı insan fıtratıdır. Bu konuda o, “İnsan kalbi, fıtrî olarak bir yaratıcıya ihtiyaç duyar ve fıtrî olarak yaratıcıyı bilir” der.35 İnsanda ilahî bilginin menşei fıtrî olmakla kalmaz, aynı zamanda zorunludur da.
Mümin, zerre kadar dahi olsa insana ve hiçbir canlıya zarar vermez, yetimin ve yoksulun hakkına girmez, ticaretinde kimseyi aldatmaz, ölçü ve terazide hile yapmaz, yalan söylemez, iftira etmez, karıncayı incitmez. Çünkü her şeyi bilen ve gören Allah aklında ve gönlündedir.
“Birinizin elbisesi eskidiği gibi imanı da eskir. Öyleyse Allah'tan kalbinizdeki imanı tazelemesini dileyiniz.” (Taberani) buyurur Allah Resulü (SAV). Reçeteyi dua etmek olarak sunan Efendimiz, başka bir hadiste de “İmanınızı 'Lâilahe illallah' ile yenileyin”(Mûsned, 3:350) diyerek bu hakikati ortaya koyuyor.
Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir. Ancak kalbin tasdiki, insanlar tarafından bilinemediğinden ikrâr ve bu ikrârı gösteren dinî görevleri yerine getirmek, kalpteki imanın varlığının göstergesi olarak kabul edilmiştir.
Bunlar sırasıyla; Allah'ın Varlığına ve Birliğine İman, Meleklere İman, Allah'ın Kitaplarına İman, Peygamberlere İman, Ahiret Gününe İman ve Kadere İman şeklindedir.
"Cennete girmenin ilk şartı Allah'a imandır"
Dr. Hasan Kamil Yılmaz, öyle herkesin cennete girebileceği düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Mümin olanların cennete gireceğinin Kur'an'da ifade edildiğine dikkati çeken Yılmaz, "La ilahe illallah diyen ve buna inanan kişiler cennete girecek.
Efendimiz (s.a.s.) Temizlik imanın yarısıdır buyurmakla şunu belirtmiş olmalıdır: Bir insanın önce Allah'ın emirlerine muhatap olabilmesi, sonra da O'nun yanında değer kazanabilmesi için göğsünde iman taşıması nasıl ilk şart ise iman sahibi bir kimsenin ilk yapacağı iş de temizliğe riayet etmesidir.
Kur'an'a göre, imanın yeri kalptir; ancak onun sözünü ettiği kalp, bizim akıl dediğimiz şeydir.
Kur'ân-ı Kerîm'e göre insanı insan yapan, onun her türlü aksiyonlarına anlam kazandıran ve ilâhî emirler karşısında insanın yükümlülük ve sorumluluk altına girmesini sağlayan akıldır. Kur'an'da akıl kelimesi biri geçmiş, diğerleri geniş zaman kipinde olmak üzere kırk dokuz yerde fiil şeklinde geçmektedir.
İman çeşitleri; icmali ve tafsili iman olarak ikiye ayrılmaktadır. İnanılacak hususlar göz önünde bulundurulduğu zaman imanın icmali iman ve tafsili iman olarak incelendiği bilinmektedir. İcmali iman, imanın en özlü ve kısa şekli olarak bilinmektedir.
İman edilmesi gereken hususlara inanan kimse “mümin” olarak isimlendirilir. Kur'ân-ı Kerim'de imana konu olan hususlar, Allah'a, meleklere, peygamberlere, ilahi kitaplara ve ahirete iman şeklinde zikredilir (Bakara 2/177).
Bu inanca sahip bulunan kimseye mü'min, inancının gereğini tam bir teslimiyetle yerine getiren kişiye de müslim denir. Ayrıca Türkçe'de müslim kelimesinin Farsça kurala göre çoğulu olan müslüman da (müslimân) bu anlamda kullanılmaktadır.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri