Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, düzenli uykuya yardımcı olma, stresi azaltma, kan şekeri seviyesini düzenleme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme gibi pek çok konuda da çok önemli bir rol üstleniyor.
Yeterli miktarda magnezyum alımı, şeker metabolizmasını verimli hale getirir, insülin duyarlılığını geliştirir ve yağ yakımını destekler. Tüm bunlar, kilo vermeye yardımcı olur.
Çinko ve kilo arasındaki bağlantı ve nedensel ilişki tam olarak anlaşılmamakla birlikte, artan çinko alımının insülin direncini (magnezyum ile belirtildiği gibi) iyileştirdiği ve iştahı düzenlediği görülmektedir. Yapılan birkaç çalışma daha yüksek çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
Alınan magnezyum takviyesinin yan etkisi olarak; mide bulantısı, midede kramp ve ishal görülebilir. Magnezyum takviyeleri genel olarak dışkının yumuşamasına sebep olur.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak yüksek dozlarda aşırı magnezyum takviye kullanımı böbrek problemleri, düşük kan basıncı, mide bulantısı ve kusma, mide krampları, ishale; aşırı dozlar ise kalp durması ve ölüme yol açabilir. Sağlık uzmanı tarafından önerilen dozun üstünde magnezyum takviye kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
Riskler: Şeker hastalığı, bağırsak hastalığı, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan kişiler, sağlık uzmanlarıyla konuşmadan evvel magnezyum takviyesi almamalıdır. Aşırı Doz: Magnezyum doz aşımının belirtileri; mide bulantısı, ishal, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunu içerebilir.
Ödemin özellikle kadınlarda görülen şikayetlerin başında geldiğini belirten Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, magnezyum eksikliğinin de ödeme neden olduğunu söyledi.
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
B Vitaminleri B2, B3, B5, B6, B8
Doğal besinler tüketerek metabolizmanın hızlanması sağlanabilir. Yulaf, yumurta ve tam tahıllarda bulunan B vitaminleri, kilo verilmesinde etkilidir. Kuruyemişler, kahvaltılık gevrekler, soya da doğal B8 vitamini kaynağıdır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda; magnezyumun kilo yönetimini destekleme, düzenli uykuya yardımcı olma, stresi azaltma, kan şekeri seviyesini düzenleme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, insülin seviyelerini kontrol etme gibi pek çok konuda da çok önemli bir rol üstleniyor.
“D VİTAMİNİ TAKVİYESİ DOKTOR TAVSİYEYLE ALINMALI”
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Fazla magnezyum almak, ishal, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve halsizlik, düşük tansiyon, uyuşukluk, halsizlik ve zihinsel bulanıklık gibi istenmeyen etkilere sebep olabilir.
Şart: Magnezyum malat (ve malat içeren çoklu preparatlar) SABAH/ÖĞLEN alınmalı. İyi olur: Magnezyum glisinat/biglisinat içeren preparatlar gece yatmadan önce alınırsa iyi olur. Fark etmez: Sitrat, taurat, treonat, orotat içeren preparatları istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Çünkü bu vitaminin eksikliği önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. B12 vitamininin kilo alımına yol açtığı yönünde birtakım görüşler bulunmaktadır. Ancak, B grubu vitaminleri kilo kaybında rol oynayabilen vitaminlerdir. B12 vitaminin kilo alma ve kilo verme konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır.
Obezitenin ilaçla tedavisi için az sayıda seçenek mevcuttur. Günümüzde obezitenin uzun süreli tedavisi için FDA tarafından onaylanmış ilaçlar Orlistat (Xenical), Lorcaserin (Belviq) ve phentermine ile geç salınımlı topiramat karışımından oluşan Osymia'dır.
Her öğünde belirli miktarlarda kolajen tüketmek metabolizmayı hızlandırabilir. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.
Çinko, iştah artışının desteklenmesi için de önerilebilir.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Uyku düzenleri bozulur, hafıza kaybı, kramplar, böbrek yetmezliği, öğrenme güçlüğü gibi etkiler ortaya çıkar. Magnezyumun vücutta fazla olması halinde, fazla miktar vücut tarafından uzaklaştırılabilir. Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, magnezyum fazlalığı ortaya çıkar.
Magnezyumun malat, sitrat ve taurat formlarının sabah alınması gün içinde daha enerjik olunmasına katkıda bulunur. Buna ek olarak magnezyum bisglisinat içerdiği glisin ile gece, uykudan önce alındığında uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur.
Bundan dolayı bazı besinler ile vücuda magnezyum takviyesinde bulunmak gerekir. Magnezyumun cilt için en önemli faydası, cilt neminin korunmasını sağlamaktır. Cilt için gerekli mineraller, cilt güzelliğini destekleyerek cildin her zaman dinç görünmesini sağlamaktadır.
1- Bir devlet hastanesine gittiğinizde reçete edilen magnezyum takviyelerindeki magnezyum formu Magnezyum OKSİTTİR. Aslında bu form magnezyum eksikliğini önlemek veya tedavi etmek için tercih edilmemelidir.
Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri