1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1,50 TL (2022 yılında 68 Kuruş), diğer belediyelerde 1,10 TL (2022 yılında 50 Kuruş) olarak hesaplanacaktır.
Çevre temizlik vergisinin mükellefi, her ne şekilde olursa olsun binaları kullanandır. Boş bulunan binalarda mükellef, binaların malikleri ve malik gibi tasarruf edenlerdir. Bina maliki, intifa hakkı sahibi, ve binalara malik gibi tasarruf edenler Medeni Kanun hükümlerine göre tespit edilir.
Çevre Temizlik Vergisi belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenen bir vergi türüdür. Kısaca bilgi vermek gerekirse; 1 yıl içinde yapılan temizliğin vergisi tüm binalardan alınmaktadır.
Çevre Temizlik Vergisi, işyerini kullananlar tarafından ödenir. Eğer işyeri, kiraya verilmiş ise mal sahibi tarafından bir dilekçe (ve eki kira kontratı) ile birlikte Mali Hizmetler Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat edilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz.
Belediyeler tarafından mülk sahiplerinden tahsil edilen iki farklı emlak vergisi çeşidi bulunmaktadır. Apartman, daire, müstakil ev, iş yeri gibi taşınmazlar için bina vergisi alınır. Arsa ve benzeri alanlar içinse arazi vergisi ödenir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 1 lira 50 kuruş, diğer belediyelerde 1 lira 10 kuruş olarak hesaplanacaktır.
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%122,93/2=) %61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Emlak ve çevre temizlik vergisi, tüm yurttaşların ödeme yükümlülüğünde olduğu önemli vergilerdendir. Öncelikle emlak vergisi, taşınmaz maliklerinin, yani ev, arsa, iş yeri sahiplerinin belediyelere ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mart - Nisan - Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
Fakat sözleşmeye yazılmasında gene de fayda vardır. Hatta çevre temizlik vergisinin kiracı tarafından ödenmemesi durumunda, kira sözleşmesinin hükümsüz olacağı yönünde bir madde de konulabilir ve faydalı olur.
Çevre Temizlik vergisini zamanında ödemeyen mükelleften geciken her ay için 6183 sayılı kanuna göre belirlenen gecikme oranında gecikme cezası ödemek zorundadır. 2006 yılı için tespit edilen aylık gecikme cezası Mart ayından itibaren %2,5 dir.
Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir.
2023 damga ve emlak vergisi
Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğine göre, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 122,93) yüzde 61,465 oranında artırılarak hesaplanacak.
4- Çevre Temizlik Vergisi ne zaman ödenir? Çevre Temizlik Vergisi, birinci taksiti Mayıs ayında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR
Konut sahiplerinin çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılırken iş yerlerinin çöp vergileri ise tıpkı emlak vergisi gibi belediye veznelerine yatırılır.
Emlak vergisi, taşınmazın cinsi ve bulunduğu ile göre değişiklik gösterebiliyor. Ödemen gereken tutar taşınmazın satış esnasında belirlenen rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor.
Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL'si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri