Meneviş düşük sıcaklıkta (150ºC ila 650ºC) gerçekleşen, suverme sırasında oluşan gerilim ve gevrekliği ortadan kaldırarak parçaların özelliklerini iyileştirmek amacıyla uygulanan bir ısıl işlemdir.
Menevişleme işlemi; çeliğin alt kritik sıcaklığının altında 700°C sıcaklığa kadar tavlanıp, istenilen belirli bir sıcaklığa kadar soğutulmasıdır. Deneyler göstermiştir ki; karbonlu çelik menevişinde, tav sıcaklığının uygun seçimi sağlanırsa , gerginlikler de o oranda azalmaktadır.
Menevişleme, düşük sıcaklıklarda (A1'in altında), nötür sertleştirme, çift sertleştirme, gaz sementasyon, karbonitrasyon ya da indüksiyon sertleştirme işlemlerinden sonra, istenilen sertlik/tokluk seviyesini yakalamak için yapılan bir ısıl işlemdir.
Belli bir sıcaklığa kadar (genellikle 850-1100 ºC) ısıtılmış çeliğin cinsine göre su, yağ veya tuz banyolarında soğutularak martenzit bir yapı sağlanmasına su verme işlemi denir. Soğutma hızı, parçanın büyüklüğüne, çeliğin sertleşebilme yeteneğine ve su verme ortamına bağlı olarak değişir.
Su verme işleminden sonra, yüksek sıcaklıkta tavlama, su verme ve tavlama olarak adlandırılır. Bu yöntemde çelik, Su Verme sırasındaki sıcaklıktan 10- 20 derece daha yüksek bir sıcaklığa ısıtılır. Isı korumasından sonra su verme işlemi gerçekleştirilir ve ardından 420- 700 arasındaki bir sıcaklıkta yeniden temperlenir.
İlgili 20 soru bulundu
Menevişleme, 100 – 170 C arasında birkaç defa ısıtma ve daha sonra soğutma işlemidir. Menevişleme, genel olarak sertleştirme sürecinde oluşan gerilimleri azaltmak amacıyla kullanılır.
Meneviş düşük sıcaklıkta (150ºC ila 650ºC) gerçekleşen, suverme sırasında oluşan gerilim ve gevrekliği ortadan kaldırarak parçaların özelliklerini iyileştirmek amacıyla uygulanan bir ısıl işlemdir.
Temperleme ya da menevişleme, su verilmiş çeliklerin gevrekliğini gidermek ve tokluk kazandırmak için, dönüşül sıcaklıklar altında yapılan ısıl işlem. Metal yüksek sıcaklıkta tutularak içindeki karbon atomları kararlı hale getirilir. Yeterli süre yüksek sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Bilindiği üzere su verme işlemi, çelik malzemeleri daha mukavim bir hale getirmek amacıyla gerçekleştirilen bir ısıl işlem türüdür. Bu işlem için gerekli soğutma hızı, su verme işlemi yapılacak olan parçanın büyüklüğüne, sertleşebilme eğilimine ve su verme ortamına bağlıdır.
Martemperleme çeliğin işlenmesinde sertleştirmeye yönelik malzeme işleme metodu. Kademeli su verme olarak da bilinir. Bu işlemde çelik, üst kritik noktanın üzerine ısıtılır ve daha sonra martenzitik dönüşüm başlama sıcaklığının hemen üzerindeki bir sıcaklıkta tutulan kurşun veya tuz banyosuna daldırılır.
Meneviş rengi (mavimsi yeşilimsi) taşıyan numuneler Bornit (Cu5FeS4), Koyu Sarı renge sahip numuneler Kalkopirit, açık sarı renge sahip olanla…
Karbürleme işleminde çelik ısıtılarak sıcaklığı östenitik nokta üzerine çıkarılır, prosesin yapıldığı ortamda karbon olarak zengin koruyucu atmosfer oluşturularak çeliğin yüzeyden çekirdeğine doğru karbon difüzyonu sağlanır. Yüzeyinde karbonu zenginleşen çelik ardından yağa daldırılıp hızlıca soğuması sağlanır.
Temperleme sıcaklıkları 150~650 derece arasındadır ve çelik çeşidi ile çeliğin ısıl işlemden sonra hangi gaye ile kullanılacağına bağlıdır. Çeliğin özellikleri temperleme sıcaklığının yükselmesi ile değişir.
Meneviş Kırılganlığı
Menevişlemenin anlamı, sertleştirdikten sonra tekrar ısıtmaktır. Meneviş sonucunda sertleştirilmiş yapıdaki martenzit doku azaltılır. Meneviş sıcaklığı 723°C'nin altında olduğundan, meneviş işleminden yapılan soğutmada yapı dönüşmesi olmaz, oluşan yapı soğutma hızına bağlı değildir.
Meneviş fırınları demirli metal olan tüm ürünlerin ısıl işleme girmesini sağlamak adına üretilen ve endüstriyel alanlarda kullanılan fırınlardır. Bu fırınlar sayesinde ürünün tokluğunun artması sağlanır. İşlem sırasında elastik deformasyon ve enerji soğurma kapasitesine yönelik işlem yapılır.
Çeliğin yavaş soğutulması, iç gerilmelerin yani çarpılmanın az olmasını sağlar. Suda sertleştirilmiş çeliklerin sertlik tabakası ince olur. Yani çelik özüne kadar sertleşmez. Fakat yağda sertleştirme işlemi ile çeliğin sertlik tabakası daha derinlere iner.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
Kükürt (S) : Akma ve çekme mukavemetine etkisi yok denecek kadar azdır. Fakat malzemenin yüzde uzamasına ve tokluğuna etkisi çok fazladır. Kükürt malzemenin tokluğunu ve sünekliğini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca kaynaklanabilirliği kötü yönde etkiler.
Genellikle yüksek dayanım ve yüksek elastikiyetin birlikte olması istendiği malzemelere uygulanmaktadır. Yüksek Sıcaklıkta Meneviş: Menevişleme sıcaklığı 450-650 derece arasındadır.
İstenen sertlik ve mekanik özelliklerin elde edilmesi amacıyla yapılan su verme ve menevişleme işlemidir. Özellikle parçanın tüm kesitinin sert olması istendiği durumlar için kullanılır.
Tavlama; metali yumuşatmak, sertliğini azaltmak, sürekliliğini artırmak ve iç gerilimlerini arttırmak amacı ile demirin/çeliğin işlem görmesidir.
Nitrasyon ya da nitrürleme, bir tür yüzey sertleştirme prosesidir. Azotun, çelik yüzeye difüzyonuna dayanan nitrasyon işlemi ile malzeme yüzeyinde aşınmaya karşı yüksek mukavemete sahip bir tabaka oluşur. Tuz banyosu nitrasyonu, azot ve karbonun eşzamanlı olarak malzeme yüzeyine yayıldığı termokimyasal bir işlemdir.
Gerilim giderme tavı şekil verme, döküm veya kaynak işlemlerinden doğan iç gerilmeleri azaltmak amacı ile çelik parçaları, genellikle 550-630ºC arasında ısıtma ve sonra yavaş yavaş soğutma işlemidir. sıcaklıklara kadar ısıtıp yeniden kristalleşme sağlandıktan sonra yavaş soğutulma işlemidir.
Sementasyon veya Karbürizasyon en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olup; karbon içeriği düşük olan çelik malzemelerin yüzeyine katı, sıvı veya gaz ortam içerisinde çeliğin yüzeyine karbon emdirilmesi (difüzyon) esasına dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri