Sübjektif Teori: Bu teoriyi savunanlar, elverişsiz teşebbüsün cezalandırılmasını istemektedirler. Çünkü fail, teşebbüsü ile tehlikeli bir adam olduğunu ortaya koymuştur. Fa ilin suç işleme kastı anlaşılmıştır. Bu durum, cezalandırılması için yeterlidir.
Sübjektif değer teorisi ekonomik mal ve hizmetlerin değerinin onların üre- timinde kullanılan faktörlerin doğası ya da emek miktarından değil, fakat tüketicinin/alıcının kendi amaçlarının gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçlarının tatmininde bu mal ve hizmetlere isnat ettiği önem ve faydadan doğduğunu öne süren teoridir.
Suç teorisi; bir insan davranışının ne zaman ve hangi koşullarda suç oluşturacağını açıklamaya çalışan sistemli görüşler bütününe denir. Suçun varlığı için gerekli olan bütün koşullara “unsur” adı verilir. Suçun unsurları tipiklik ve hukuka aykırılıktır.
Yalnızca borçlunun meydana getirmekle yükümlü olduğu neticeyi meydana getirip getiremediğinin gözetildiği sorumluluk türü objektif sorumluluk (netice/sebep sorumluluğu, kusursuz sorumluluk) olarak adlandırılır.
Genel Hükümler), s. 396: Önder'e göre, subjektif teori teşebbüsü hazırlık hareketlerine doğru genişletir. Mutlak işlenemez suçta teşebbüs halinin varlığını kabul eder.
İlgili 18 soru bulundu
Dolaylı fail, asıl fail gibi cezalandırılır. Örneğin, yaşı küçük çocuğu kullanarak kasten adam öldürme suçunun işlenmesinin sağlanması halinde, dolaylı fail, asıl fiili işleyen kişi gibi cezalandırılır.
Müteselsil suç, failin aynı suçu icra etmek amacı ile ve kanunun aynı hükmünün değişik zamanlarda aynı mağdura karşı ihlal edilmiş olması nedeni ile faile tek bir ceza verilerek cezanın arttırılmasını öngören bir ceza hukuku müessesesidir.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Buna göre, objektif cezalandırılabilme şartı, suçun işlenmesinden önce, suçun işlenmesi sırasında veya suç bütün unsurları ile gerçekleştikten sonra söz konusu olabilen ve esasen gerçekleşmediği takdirde kişinin haksızlık ve suç teşkil eden eyle- minden cezalandırılmasını engelleyen şartlardır.
Suçu oluşturan temel unsurlar, kanuni unsur, maddi unsur, hukuka aykırılık unsuru ve manevi unsurdur.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Suçun manevi veya sübjektif unsuru, “kusurluluk” olarak ifade edilmektedir. Bu unsur, hareketin veya ihmalin mutlaka iradi olmasını gerektirir. Kusurluluk, esasen kasıt, istisnai olarak da taksir biçiminde ortaya çıkar. Kusurluluk açısından “Ceza sorumluluğunun şahsîliği” başlıklı TCK m. 20 önemlidir.
Subjektif kavram, öznel olanı temsil eder ve olayları kendi bakış açısıyla değerlendirmek, olaylara kendi penceresinden bakma anlamı taşır. Nesnelerin gerçekliğine dayanmaz, bireylerin kişisel duygu ve düşüncelerine dayanır. Öznel bir yargının kişinin kendisine bağlı olarak değer biçilmesi için söylenmektedir.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Mesela ailemizde abi ya da abla olabiliriz. Futbol takımının kaptanı olabiliriz ve sınıf başkanı olabiliriz. Bunların hepsini bir arada yaparsak rollerimiz birden fazla olur. Herhangi bir gruba üye olan kişilerin rolleri üzerinden gerekliliklerini yerine getirmesine sorumluluk denir.
2)İleriye Doğru Sorumluluk: Zamir Çoğul olabilir. Çoğul aynı zamanda Yükümlülükler Olarak ta tanımlanabilir. Bir Bireyin Sorumluluk Üstlenebilmesi ya da Sorumlu Tutulmasının 3 önemli Koşulu ? *Akıllı Olması ve Aklını Kullanma Yetkisine Sahip Olmalı *Özgür İradesini Kullanabilmesi *Yetki Sahibi Yani Ehliyetli Olmasıdır.
Kişi,herşeyden önce, birey olarak kendisine karşı sorumludur. İnsanın kendisine karşı bireysel sorumluluğu, sahip olduğu maddi ve manevi değerlerini doğru, yerindeve zamanında kullanmasını gerektirir. İç sorumluluk, kişinin vicdanına karşı sorumluluğudur.
Kusursuz sorumluluk türleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun sistematiğine sadık kalınarak “hakkaniyet sorumluluğu”, “özen sorumluluğu” (veya “objektif sorumluluk”) ve “tehlike sorumluluğu” şeklinde üçe ayrılmaktadır22,23.
6098 sayılı Kanunda ise gerek kastın gerek ihmalin ve gerekse ihmalin diğer görünüm şekillerinin kusurun türleri olduğu gözetilerek sadece kusurdan bahsedilmiştir.
Kusursuz sorumluluk açısından önem arz eden bir husus, kusursuz sorumlu kişinin aynı zamanda kusuru bulunması (ek kusur[munzam kusur]) hâlidir. Bu durumda tazminat miktarının takdirinde kusursuz sorumlu kişinin kusuru da göz önüne alınacaktır.
Örneğin, bir hırsızın farklı zamanlarda aynı eve girerek aynı kişiye karşı birden fazla hırsızlık suçunu işlemesi halinde zincirleme suçunun varlığı kabul edilir. Başka bir örnek olarak, hakemin tribündeki seyircilere yönelip küfür ederek hakaret suçu işlemesi halinde zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.
Örneğin silahıyla yapacağı tek atışla iki kişiyi birden yaralamayı düşünen kişinin hareketi tek hareket değildir. Dolayısıyla fikri içtimadan yaralanamaz ve her iki hareket için ayrı ayrı cezalandırılır. Ama fail tek kişiyi öldürmek istemiş ancak aynı kurşun başka birini de yaralamışsa, fikri içtima uygulanacaktır.
İçtima, birleşme, toplanma manasına gelir. Ortada birden fazla suç bulunmasına karşın faile tek ceza verilmesi durumu suçların içtima olarak adlandırılır. Ceza hukukunda kural olarak fail ne kadar suç işlerse o kadar ceza verilir. Ancak suçların içtima durumu söz konusu olduğunda fail tek suç işlemiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri