Subjektif kavram, öznel olanı temsil eder ve olayları kendi bakış açısıyla değerlendirmek, olaylara kendi penceresinden bakma anlamı taşır. Nesnelerin gerçekliğine dayanmaz, bireylerin kişisel duygu ve düşüncelerine dayanır. Öznel bir yargının kişinin kendisine bağlı olarak değer biçilmesi için söylenmektedir.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Subjektif hukuk ise objektif hukukun sağladığı hakların ve gücün belli bir kişiye tanıdığı özgürlüklere ve yetkilere verilen isimdir.
Latince kökenli olan ve dilimize Fransızca üzerinden geçen subjektif kelimesinin anlamı olaylara kendi görüş açısıyla bakmak, olayları kendi görüş açısıyla değerlendirmek, bireysel ve kişisel değerlendirme yapmak olarak özetlenebilir. Objektifliğin tam zıttı olan bu durum, taraflılık, öznellik olarak ifade edilir.
Bir başka deyişle, Bir hastalığın, sadece hasta tarafından hissedilen, hekim veya başka biri tarafından algılanamayan, ölçülemeyen belirtilerine subjektif belirti veya semptom denir.
İlgili 40 soru bulundu
Subjektif yaklaşım, bir konu hakkında kişisel bir görüş sunarken objektif yaklaşım ise gerçeklere, kanıtlara ve mantığa dayalı nesnel bir değerlendirme sunmayı hedefler. Subjektif ifadeler, kişinin düşünce veya hissiyatlarını aktarırken objektif ifadeler daha tarafsız ve genel geçer niteliktedir.
Sübjektif değer teorisi ekonomik mal ve hizmetlerin değerinin onların üre- timinde kullanılan faktörlerin doğası ya da emek miktarından değil, fakat tüketicinin/alıcının kendi amaçlarının gerçekleştirilmesi ve ihtiyaçlarının tatmininde bu mal ve hizmetlere isnat ettiği önem ve faydadan doğduğunu öne süren teoridir.
1-Nesnel (objektif) koşul; edimler arasında açık bir oransızlık bulunması gerekir. 2-Öznel (subjektif) koşul; taraflardan biri zor durumda (müzayaka) veya düşüncesizlik yahut deneyimsizlik içinde bulunmalıdır.
Objektif, Türkçede en çok tarafsızlık olarak kullanılır. Objektif olmak denildiği zaman kendi duygu ve düşüncelerini katmadan olaylara yaklaşmak akla gelmelidir. Objektif sözcüğü özne/öznel anlamına gelen subjektif sözcüğünün tam zıttıdır. Objektif insan yaşadığı şeylere karşı tarafsız olarak bakabilen insandır.
Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir. Tarafların birbirine uygun gerçek iradelerinin belirlenemediği durumlarda objektif yoruma başvurulur; bu bağlamda makul ve dürüst bir kişi söz konusu şartlar altında irade açıklamasını nasıl anlayacak ise irade ona göre yorumlanır.
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
Buna göre, objektif cezalandırılabilme şartı, suçun işlenmesinden önce, suçun işlenmesi sırasında veya suç bütün unsurları ile gerçekleştikten sonra söz konusu olabilen ve esasen gerçekleşmediği takdirde kişinin haksızlık ve suç teşkil eden eyle- minden cezalandırılmasını engelleyen şartlardır.
Subjektif Fransızca kökenli bir kelimedir. Genelde Türkçe içerisinde objektif ile karıştırılabilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise subjektif kelimesinin anlamı 'öznel' şeklinde yer almaktadır. Diğer bir anlam ile objektif yani nesnel sözcüğünün karşıtı olarak geçmektedir.
Kamera subjektif bakış açısına sahipse, olaylar ve kişiler arası ilişkiler bir kişinin bakış açısı ile yansıtılmaktadır. Bu durumda kamera reklam filminde yer alan biridir ve olaylara yaklaşımı tarafsız değildir.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer.
Subjektif kavram, öznel olanı temsil eder ve olayları kendi bakış açısıyla değerlendirmek, olaylara kendi penceresinden bakma anlamı taşır. Nesnelerin gerçekliğine dayanmaz, bireylerin kişisel duygu ve düşüncelerine dayanır. Öznel bir yargının kişinin kendisine bağlı olarak değer biçilmesi için söylenmektedir.
Muayene ile tespit edilebilen hastalığa ait objektif bulgu, işaret. Örneğin ateş, hassaiyet, duyulan anormal solunum sesleri. Bulgulara çoğu zaman semptomlar eşlik eder.
Bu bakış açısı konu hakkındaki farklı bakış açılarının yanında veya karşısında olmayan, tarafsız bir bakış açısıdır. Konu hakkındaki tartışmalar tanımlanır, gösterilir, nitelenir ama tartışmaya girilmez. Kimin neye niçin inandığı ve hangi görüş açısının en popüler olduğu hakkında bilgi verilir.
Sübjektif İşlemler: Bireysel hukuki durumlarda değişiklik yaratan işlemlerdir. Disiplin cezaları, vergilendirme işlemleri.
Sübjektif işlemler belli bir kişiyi ya da nesneyi, kapsamını da ken- dilerinin belirledikleri hukuki duruma sokan işlemlerdir. Sübjektif iş- lem yeni bir hukuki durumun doğmasına sebep olur veya bireysel hu- kuki durumda değişiklik yaratır. Bu işlem kişiden kişiye değişir.
Subjektif imkânsızlık ise, ifanın yalnızca borçlu tarafından yerine getirilememesidir. Örneğin yeterli bilgisi olmamasına rağmen herhangi birisine hukuki yardımda bulunacağını taahhüt eden Ģahsın ifayı yerine getirememesinde subjektif imkânsızlık vardır6.
Carl Menger von Wolfensgrün (d. 28 Şubat 1840 - ö. 26 Şubat 1921), Avusturyalı iktisatçıdır. Klasik iktisat eleştirmeni ve Avusturya İktisat Okulu'nun kurucusudur. Marjinal fayda ve sübjektif değer kuramcısıdır.
Objektif bakmak, bir konuyu tarafsız, nesnel ve gerçekçi bir şekilde analiz etmek anlamına gelir. Bu anlamda objektif bakış açısı, önyargılardan arınmış ve tarafsız bir şekilde gerçekleri değerlendirmeyi gerektirir. İnsanlar genellikle günlük yaşamlarında ve sosyal ilişkilerinde subjektif bir şekilde hareket ederler.
İşitme testleri, subjektif ve objektif işitme testleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Subjektif işitme testleri ölçüm yapılan kişinin kendi algısına ve verdiği cevaplara göre değişiklik gösterebilir. Saf ses odyometri subjektif bir ölçüm metodudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri