Temizlenmiş
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
Kavun çekirdekleri ayıklanıp yıkanıp kurutulur ve 1 yıl bekledikten sonra özel taş dibeklerde dövülüp macun gibi yapılıp su ile karıştırılır, süzülüp şekeri ayarlanır 2 gün içinde tüketilirmiş. Artık dibek yerine öğütücü kullanıyoruz. Sübye sefarad mutfağının Anadolu'ya kazandırdığı bir lezzet.
Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin sıcak suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Sarımsakların kabuklarını çıkarıp incecik dilimleyin, yapışmaz tavaya zeytin yağını koyup kızdırın sarımsakları atın, 30 saniye kavurup kokusu çıkınca suyunu süzdüğünüz sübyeyi içine atıp, üzerine tuz serpin tavanın kapağını kapatıp suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türüdür. Sübye, siyah mürekkep dolu keseleri nedeniyle mürekkep balığı olarak da anılmaktadır. Ahtapota benzeyen sübye kalamar ve Ahtapot ile aynı familyadan deniz ürünleridir.
Sübye için yarım su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği, yarım su bardağı şeker ve 1 litre suyu kullanılıyor. Ayıklanıp yıkanan ve son olarak kurutulan kavun çekirdekleri 1 yıl bekledikten sonra taş dibeklerde dövülüp macun kıvamına getiriliyor. Ardından süzülüp şekeri ayarlanan sübye 2 gün içine tüketiliyor.
Sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur. Kabızlık problemlerinin geçmesinde oldukça etkilidir. Özellikle yaz mevsiminde buzla servis edildiğinde ferahlatıcı bir etkisi bulunur. Tok tuttuğu için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir şerbettir.
Sübye için: 1 su bardağı kırık pirinç Su.
1 litre su tencerede kaynatılır. Kaynayan suya kavun çekirdekleri eklenir. 5 dakika kaynadıktan sonra şeker ilave edilir ve 5-10 dakika daha kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınır ve tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilir.
Sübye, kavun ve badem çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen öze denmektedir. Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alan bu içecek, sadece kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi yalnızca badem çekirdeğinin özü ile de yapılabilmektedir.
SÜBYE: Yahudilerden İzmirlilere kalan içecek.
Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Bazen balık sürülerine dalar veya ufak mürekkepbalığı kolonilerini takip edip karınlarını doyururlar. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve felç etmek suretiyle öldürür.
Ayvalık restoranlarının meze menüsünde önünüze çıkacak bir diğer mezelerden birisi de beğendili sübye. Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türü. Ayıklanan sübyelerin defneyaprağı ve şaraplı suda haşlanmasından sonra, kese gibi olan kısmına karides ve beğendi konmasıyla yapılıyor.
yüksek kolin içeriği sayesinde. sindirim sistemini düzenler. kabızlığı ortadan kaldırır. akşam yatmadan önce.
Sübye Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
Sütlaç İçin:
2litresüt. 1,5su bardağıtoz şeker. 1su bardağısübye. 1/2çay kaşığıtuz.
Direkt tüketime uygun değildir. Donuktur. Çözdükten sonra isterseniz beyaz un ile unlayıp 2-3 dakika kadar kızgın ayçiçek yağında kızartabilir, dilerseniz de yarım margarin büyüklüğünde tereyağı ile kapama şeklinde pişirebilirsiniz.
Sütlaç, muhallebi, tavukgöğsü ve kazandibi tatlılarının lezzet sırrını açıklıyorum 😍 Özellikle Osmanlı ve Geleneksel Türk mutfağında sütlü tatlı hazırlanırken kullanılan malzemelerin en önemlilerinden biri de sübye dir.
Her sene belli yerlerde daha yoğun bulunuyorlar. Edremit körfezinde Ağustos sonlarından itibaren rastlamak mümkündü, bu sene hala avlamak için uğraşmaya değecek kadar görünmediler.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri