Manda ve malak etinin pH'sı daha düşük olduğundan tercih edilir. • Koyun kuyruk yağı kullanılmaktadır.
Buradan hareketle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların çeşitli bölgelerinde kümelenen yağ türleri (böbrek yağı, gömlek yağı, kavram yağı, kuyruk yağı ya da iç yağı) sucuk yapımında kullanılan yağ türlerindendir.
Sucuk, zaten yapısı gereği kendi yağına sahip bir yiyecektir. Fakat sucuğu bol yağlı yemeyi tercih ederseniz tavaya bir miktar yağ ekleyebilirsiniz. Ancak yine de yağsız pişirmenin daha sağlıklı olduğunu belirtmekte fayda var. Sucukları tavaya yerleştirdikten sonra ateşi uygun bir derecede ayarlamanız gerekir.
Sucuk; Türkiye'de fermente et ürünü denildiğinde ilk akla gelen ürün olup, sığır ya da manda eti, sığır yağı, koyun kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrit, nitrat ve baharat (kimyon, karabiber, kırmızıbiber vb.) karışımlarının doğal veya yapay kılıflara doldurulup, olgunlaştırılmasıyla elde edilir.
Ülkemizde genelde sucuk formülasyonunda %45 sığır eti, %45 manda eti ve %10 kuyruk yağı veya %80 yağsız sığır eti ve %20 sığır et yağı kullanılabildiği gibi, üretimde koyun etine de yer verilebilmektedir. Bazı araştırıcılar formülasyonda kuyruk yağı oranın %10'u geçmemesi gerektiğini belirtmektedirler.
İlgili 39 soru bulundu
20 gram tuz, 20 gram kimyon, 20 gram toz kırmızı biber, 10 gram karabiber, 10 gram yenibahar, 1 baş dövülmüş sarımsaktan bir kilo kıyma için yeterlidir. Bu karışıma sucuk baharatı da denilir.
Sucuk baharatı içeriğinde; karabiber, tuz, kimyon, sarımsak, kırmızı biber, yenibahar, tarçın, karanfil, zencefil, tuz, zeytinyağı, şeker bulunuyor. Bulunan her malzemenin bir amacı oluyor.
Zeytinyağı sucuk karışımının kolay yapılması ve yumuşak ve lezzetli olması amaçlı konulur.
Kimyon, sucuğa hoş bir aroma katarken karanfil ve yenibahar da sucuğun lezzetini zenginleştirir. Karabiberle hafif acılık katabileceğiniz sucuk baharatına son olarak tuz ekleyerek baharatların tadını ve aromasını dengeleyebilir, sucuğun lezzetini tamamlayabilirsiniz.
⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor. Siz yapacağınız miktara göre artırıp eksiltebilirsiniz. ⭐Yada baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz sarımsakları robottan geçirip bütün baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz.
Nitrit tuzu fermente olan ürünlerde koruyucu olarak kullanılmakla birlikte lezzeti arttırdığı ve sucuktaki kırmızı rengi verdiği bilinir. Yani evde yaptığımız sucuğu kestiğimizde kararmış bir et görürsünüz (6-7 gün beklemiş sucuklarda) ama hazır olanları kestiğinizde kırmızı. Bu kırmızılığın nedeni bu tuzdur.
Sucuklarımızı dilimleyip önce hiç yağ koymadan kısık ateşte kendi yağlarını salmasını bekliyoruz. Saldıkları yağa göre çok az tereyağıyla çeviriyoruz. sucuklarımızı. Sonra 2 yumurtayı çırpmadan ve sarılarını dağıtmadan sucuğumuzun üstüne kırıyoruz.
Yaş sucuk kaç gün kurutulur? Bir dizi değişkene bağlı olarak ıslak sucuğun kuruması daha uzun veya daha kısa sürebilir. Kurutma işlemi, sucuğun boyutuna, nem seviyesine, ortam sıcaklığına ve hava durumuna göre farklılık gösterebilir. Islak sucuk genellikle en az iki ila üç hafta kurutulmalıdır.
Yeterince dinlenmiş ve olgunlaşmış et olmalı, mikroorganizma seviyesi düşük ve iyi soğutulmuş et olması gerekmektedir. Sucuk içerisinde kullanılan yağın kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan yağlar, sığır eti ve kuyruk yağı olmalıdır. Yağda herhangi bir koku, tat bozukluğu olmamalıdır.
Soğuk duştan çıkan sucuklar hava şartlarına göre 65-70 derecede 7 ile 10 saat arasında olmak kaydıyla fırınlanır. Fırınlanan sucuklar 12 derecelik bir odada dinlenmeye bırakılır. Dinlenen sucuk satışa sunulur.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Tatlı biber, acı biber, kimyon, karabiber, zencefil, tarçın, kişniş gibi baharatlar katılır. Bunların hepsini harmanlarız, et ve sarımsakla karıştırırız. Birkaç saat dinlendikten sonra müşterilerimize sunarız."
Kimyon, kırmızı acı ve tatlı toz biberler, karabiber, nane, kekik, çemenotu, tuzla çekilmiş sarımsak, kaya tuzu hazırlanan bu kıymaya katılıyor. Bu baharat ve otlar iyice yoğrularak ete yediriliyor. Yağ ve tuz, sucuğun bünyesindeki önemli iki malzeme…
Yoğururken ara ara su katılır ama fazla katmayın, tadını bozar. 15-20 dakika yoğurulur.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Manda ve malak etinin pH'sı daha düşük olduğundan tercih edilir. • Koyun kuyruk yağı kullanılmaktadır. Kıyma makinesinde kuşbaşı haline getirilmek üzere iri parçalara bölünür.
MALZEMELER 1,5 kilo dana kaburga Yarım kilo kuzu kaburga 2 yemek kaşığı tuz 1 paket sucuk baharatı (50 gram) Kurutulmuş bağırsak 1 adet ucu küçük şişe 3-4 yemek kaşığı sirke YAPILIŞI Öncelikle etleri 2 kere kıyma makinasından geçiriyoruz. 2 kilo kıymayı bir tepsiye alıyoruz.
Soslu Sucuk Tarifi Nasıl Yapılır? Tavaya yağı alıp, üstüne sucukları ekliyoruz ve kavuruyoruz. Daha sonra salça koyuyoruz, istediğiniz kadar koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri