Yaz aylarında 10 günde bir, kış aylarında ise 20 günde bir bitkinizi sulamanız yeterlidir. Ortalama bir sıcaklıkta susuzluğa 20 gün dayanabilen sukulentler, köklerinde suyu hapsettikleri için birkaç gün sulanmazsa solmaz.
Sukulent bitkisini diktikten sonra sulamayı unutmayın. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında gelişimini tamamlayan sukulentler kış aylarında 20-30 günde bir sulanmalıdır. İçerisinde su miktarını barındırması, fazla sulamayı gerektirmeyecektir. Gereğinden fazla sulanırsa, bitki çürüyebilir ve özelliğini yitirir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Sukulent Sulamanın İncelikleri
Bir başka deyişle 1 ila 2 haftada bir susayan sukulentlerin fazla sulanması ise köklerinin kısa sürede çürümesine neden olur. Bu durumda elbette bitkinin ölmesine neden olabilirsiniz. Sulama yapmadan önce mutlaka toprağı kontrol edin. Eğer nemliyse sulamayı erteleyin.
Gerek dış gerek de iç mekanda bakımının yapılması oldukça basit olan sukulent çiçeği aşırı bakım arzu etmeyen çiçeklerdendir. Sapında ve yaprağında su depolayan sukulent çiçeği, suyun az veya kıt olduğu çetin iklimlere karşı uyum sağlarlar.
İlgili 16 soru bulundu
Sıcak zamanlarda 10 günde bir kez sulamanız yeterli olacaktır. Kış günlerinde ise 20 veya 30 günde bir sulamanız yeterli olur.
Su İle Sukulent Çoğaltma
Yapraklar suya yarım cm batmalıdır. Doğru uzunlukta batmazsa çoğalma gerçekleşmez. Yaprakların bulunduğu bardağı direkt güneş almayan havadar ve oda sıcaklığında olan bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Bardaktaki suyu, haftada bir kez aynı oda sıcaklığında olacak şekilde değiştirin.
Saksınızı evin bol güneş alan her yerine yerleştirebilirsiniz. Sabahları doğrudan güneş alan, öğle güneşini almayan yerler bitkiniz için ideal alanlardır. Sıcak aylarda saksınızı balkonda tutabilirsiniz ancak kışın evin içinde durması daha iyi olacaktır.
Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Sukulentler kapalı ortamlarda yetiştirilebilir türler olsalar da, bazıları kapalı ortamlara diğerlerinden daha iyi uyum sağlayabiliyor.
Kaktüslerin çok sulanması çiçeğe her zaman zarar verecektir ve onları öldürecektir. Sulama yapılacağı zamanlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir.
Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir. Aksi halde çürümeye neden olabilir.
Kaktüs yetiştiren kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise "Kaktüs kaç gün susuz kalabilir?" sorusudur. Uzun süre suya gereksinim duymayan kaktüs, dayanıklı yapısını koruyabilir. 3 ay boyunca sulanmazsa bile yaşamaya devam edebilir. Susuz kalan bir kaktüs uyku hâline geçer. Su kaybı yaşadığı için buruşabilir.
Sukulentlerin elimize gelen ilk toprağı üretim toprağıdır ve çok yoğundur. Çok çabuk kurumaz ve sonra sukulent çürür.
Sıcak ve tropikal bölgelerde yetiştiği bilinen sukulentler uzun ömürlü bakımıyla bilinmektedir. Sıcak iklim seven bir bitki olmasına rağmen sukulentler, soğuğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Bu dayanıklılığı sayesinde 'sukulent çürümesi'ne sık rastlanılmamaktadır.
Kaktüs ve sukulentlerin suyu sevmediği düşünülerek çok az su verilmekte. Bu da öncelikle kökü daha sonra da bitkiyi kurutmakta. Bitkiniz tamamen kurumadan önce, susuz kaldığında yapraklarını büzmeye başlayacaktır. Alışık olduğumuz, yaprak formunda olan sukulentlerin de susuz kaldığında yaprakları sararıp kuruyacaktır.
Sukulentlerin çoğu kış aylarında uyur, ilkbahar ve yaz ayları ise büyüme, gelişme, çiçeklenme dönemleridir. Bu nedenle kış aylarında yani uyku dönemlerinde çok az sulama yapmak gerekir, ayda bir kere gibi…
Evinizin içinde veya salonlarda kolaylıkla yetişebilen sukulentler evinize çok farklı bir görünüm kazandırmaktadır. Sukulentlerin en önemli özelliklerinden bir diğeri bakımının oldukça kolay ve zahmetsiz olmasıdır. Kaktüsler ve sukulentler sıcak iklim bitkisidir ve bu nedenle soğuk havaları pek sevmezler.
Çoğu sukulent türü ılık sıcaklıklara, orta derece nemliliğe, drenajı iyi topraklara ve güneş ışığını iyi alan ortamlara ihtiyaç duyarken bazıları ise soğuk ortamlarda hayatta kalabilir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan sukulentler kısa süreli don olaylarına karşı ayakta durabilir.
Sukulent çiçeğinin anlamı paylaşımdır. Bu nedenle arkadaşlar ve dostlar sıklıkla birbirine paylaşımı ifade eden sukulent çiçeklerini gönderir. 15 ila 20 gün boyunca susuz kalabilen ve bu durumda bünyesinde depoladığı suyu kullanan sukulentler çiçek sulamayı unutanlar için de eşsiz bir seçeneğe dönüşüyor.
Havadar, ışık alan, ancak direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmayan sukulentler, verimli bir gelişim süreci izlerler. İki yılda bir kez saksısını da değiştirebileceğiniz bu bitkileri yapraktan rahatlıkla çoğaltabilirsiniz.
Sukulentler doğası gereği genelde çöl gibi yüksek ısılı ve az nemli yerlerde yetişirler.
Sukulent için en uygun ortam güneş ışığını direkt almayan ancak aydınlık bir ortam olmalıdır. Ilıman iklim koşullarına uygun bir bitki olmasından dolayı çok soğuk ortamlarda sağlıklı bir büyüme süreci geçiremez. Sukulent sulama işlemi oldukça dikkatli davranılması gereken önemli bir konudur.
Kökleri ve büyüyen dalları bazen ortalama 30 cm genişleyebilir. Bunun için saksı almak istediğinde iri ve geniş saksılara ihtiyacın olmaz. Sukulent saksısı genellikle, altı delikli modellerden seçilmeli. Çünkü sulama anında fazla su dökülürse tabandan suyu süzmen gerekebilir.
Sukulent fazla güneş görmüyor fakat sararıyor ise büyük ihtimal fazla sulama yada az sulama mevcuttur. Eğer fazla sulama var ise yapraklar yumuşar, süngerimsi görüntü alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri