Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Yapılan itiraz başvurusu sulh ceza hakimliği tarafından incelenir ve itiraz haklı bulunur ise karar düzeltilir. Sulh ceza hakimliği yapılan itirazı haklı bulmaz ise incelenmesi amacıyla en çok üç gün içerisinde yetkili makama gönderir.
Türkiye'deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza ...
İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari yaptırım kararı kesinleşir.
Durumu her ne olursa olsun ceza davası dosyası kamu davası şeklinde de isimlendirilir. Bunun nedeniyse savcılık tarafından şartlar doğrultusunda mecburen açılacak olmasıdır. Açılan ve ilgili mahkemece görülen ceza davası dosyaları, genellikle 1 yıl gibi bir süre içerisinde tamamlanır.
İlgili 39 soru bulundu
Bu süre mahkemelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Fikri Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesinde bir dava ortalama 514 günde, Asliye Ticaret Mahkemesinde 455 günde, İş Mahkemesinde 466 günde tamamlanmakta iken Aile Mahkemesinde 165 günde, Sulh Hukuk Mahkemesinde 109 günde karara bağlanmaktadır.
Davanın durumuna bağlı şekilde tanıkların ve sanıkların ayrıca delillerine göre farklılık göstermekle beraber bu davalar genel olarak dört ya da beş celse sürmektedir. Asliye ceza mahkemesi, yargılama içinde bulunan mahkemelerden biridir.
Hem sorgu mercii, hem karar mercii, hem de itiraz mercii olarak görev yapan bu hakimlikler, bireylerin yaşamlarını doğrudan etkileyebilecek kararları alma yetkisine sahiptir. Tutukluluk, adli kontrol, gizlilik, serbest bırakılma ve gözaltına alma gibi durumlar, Sulh Ceza Hâkimliklerinin yetki alanına girer.
Önemle belirtmeliyiz ki; sulh ceza hakimi, Cumhuriyet savcısının sevke konu ettiği fiille ve şüpheli ile bağlı olup, fiilin hukuki nitelendirmesinde serbesttir.
Türk hukuk sisteminde ilk derece karar organı. Sulh Ceza Hakimlikleri, Haziran 2014 değişikliği ile kuruldu. Bu değişiklik ile Sulh Ceza Mahkemeleri kaldırılmış, bu mahkemenin görev alanına giren suçlar Asliye ceza mahkemelerine devredilmiştir.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Mahkemece sanığın açık kimliği saptanır, kişisel ve ekonomik durumu hakkında sanıktan bilgi alınır. Mahkeme başkanı veya hakim tarafından, iddianame okunmak suretiyle, sanığa isnat edilen suç konusu fiiller, buna ilişkin deliller ve ilgili suçlamanın hukuki nitelendirilmesi anlatılır.
(*) Basit yargılama usulüne tabi davalarda cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi yoktur, sadece cevap dilekçesi vardır.
Trafik Cezasına İtiraz Etmek Ücretli Midir? Trafik cezasına itiraz etmek için herhangi bir dava harcı ya da masrafı ödemenize gerek yoktur.
Trafik mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise yetkili Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. İtiraz için yukarıda sayılan belgeler ile başvurmanız yeterli olacaktır. İtiraz ücretsiz olarak yapılır. Başvurandan herhangi bir ücret talep edilemez.
Tutuklama kararını soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında ise mahkeme verir. Hakim soruşturma aşamasında sadece Cumhuriyet savcısının istemi üzerine verebilirken kovuşturma aşamasında yine Cumhuriyet savcısının istemi üzerine verebileceği gibi re'sen (kendiliğinden) de verebilir.
Keşif, duruşma salonunda yapılabileceği gibi bir yere gidilerek de yapılabilir. Soruşturma evresinde Sulh Ceza Hakimi, kovuşturma evresinde mahkeme kararı ile yapılır ancak gecikmesinde sakınca var ise soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı da keşif kararı alabilir.
Sulh ceza hakimliğindeki sorgu sırasında cübbe giymeniz gerektiğinden cübbenizi yanınızda taşımanızı öneririm. Mesai saatleri içinde adliyelerde bulunan baro odalarından 1 TL karşılığında cübbe kiralamak da mümkün.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 5 bin 300, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 10 bin 700, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 8 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 17 bin 900, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 29 bin 800 lira avukatlık ücreti alınacak.
Madde 2- Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 - Adlî yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4- Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.
Sulh hukuk mahkemeleri genel olarak üç ana başlıktaki davalara bakar. Bu davalar kira davaları, miras davaları ve ortaklık davalarıdır. Bu da kiracı ya da ev sahibi tarafları sözleşmelerinde bir problem, anlaşmazlık yaşıyorsa davalarının sulh ceza mahkemesinde açılacağını gösterir.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Ceza davasında savunma, yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir. Sanık, dava konusu olayın nasıl meydana geldiğini ve delillerini mahkeme huzurunda bildirir. Yine varsa şikayetçi olan katılan da beyanlarını sunabilir. Yine konu hakkında bilgisi olan tanıklar da mahkeme huzurunda dinlenir.
Öncelikle kişi mahkemede hakim karşısında ifade vereceği için korkmamalı ve panik yapmamalıdır. Hakim tarafından kendisine sorulan sorular iyi bir şekilde anlaşıldıktan sonra açık ve net cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği konuda “bilmiyorum” demeli, ucu açık bir şekilde hatırlamıyorum gibi cevaplar vermemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri