Türk edebiyatı tarihinde "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 38'nci yılında rahmetle hayırla anıyoruz.
Türk Edebiyatında “sultânu'ş-şu'arâ” unvanıyla anılan şairlerin başında Bâkî gelmektedir. Şairden bahseden hemen her eser onun bu unvanla bilindiğine atıf yapmaktadır36.
“Sultanu'ş Şuara" unvanını aldı
Türk Edebiyatı Vakfı tarafından, 1980'de Sultanu'ş Şuara (Şairler Sultanı) unvanını alarak şair Baki'den sonra, Sultanu'ş Şuara unvanına sahip ikinci şair olarak tarihe geçti.
Tıp eğitimi alan şair, Çelebi Sultan Mehmed'in gözünü tedavi etmesinin ardından Osmanlı Devleti'nin ilk reîs-i etıbbâsı (başhekimi) oldu. Kaynaklarda "Hüsrev-i şuarâ, şeyhü'ş-şuarâ" gibi sıfatlarla anılan şair, ününü daha çok mesnevi alanında kazanmıştır.
Edebiyat dünyasında daha çok şiirleriyle tanınan ve Türk Edebiyatı Vakfı tarafından 1980'de "Sultanu'ş Şuara" (Şairler Sultanı) unvanı verilen Kısakürek, Abdülbaki Fazıl Bey ile Mediha Hanım'ın çocuğu olarak 26 Mayıs 1904'te Çemberlitaş'ta dünyaya geldi.
İlgili 17 soru bulundu
Melikü'ş-şuarâ sarayda bulunan şairlerin reisine verilen idari bir unvandır. Fars edebiyatında bildiğimiz kadarıyla kırk bir şair; hükümdar ve vezirlerin saraylarında melikü'ş- şuarâ unvanını almıştır.
"Murâdî" mahlasını kullanan II. Murad, şiirleri kendisine ait olduğu kesin olarak bilinen ilk Osmanlı sultanıdır.
Âşık Çelebi'nin en önemli eseri Meşâirü'ş-Şuarâ isimli tezkiresidir. Eser 1568 yılında tamamlanmıştır. Meşâirü'ş-Şuarâ, mukaddime ve 426 şairin biyografisinden oluşmaktadır. Âşık Çelebi, kendine has üslubu ile tezkiresini yazmıştır.
Mehmet Emin Yurdakul (13 Mayıs 1869, İstanbul - 14 Ocak 1944, İstanbul) "Türk Şairi", "Millî Şair" diye anılan ve düzyazıları da olan Türk şair, yazar, bürokrat ve siyasetçidir. Edebiyatımızda Türkçülüğü başlatan, memleketçi edebiyatın oluşmasına öncülük eden kişidir.
Ahmed'in fermanı ile Reis-i Şairan (Şairlerin Başı) unvanını almıştır. Osmanzâde Tâib, kaynaklarda “nâzım-ı manzûme-i hünermendı̂”, “ser-âmed”, “şâir-i mümtâz-ı ser-âmed”, “fuzala-yı şu'arâ” gibi nitelemelerle anılmaktadır.
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Şiirlerinden hareketle 17. yüzyılda yaşadığı anlaşılan şairin bilinen tek eseri Divan'ıdır. Şairin Divan'ı geniş bir incelemeyle birlikte Kaplan (2021) tarafından yayımlanmıştır. Süleyman Divanı'nda 6 kaside, 68 gazel (2'si Farsça), 1 terci-bent, 150 rubai (2'si Farsça), 14 müfret (2'si Farsça) bulunmaktadır.
Divan şiirinde hiciv denilince akla gelen ilk isim şüphesiz Erzurumlu Ömer Nef'i'dir. 17. yüzyılda yaşamış bu büyük şair en acımasız hicivleri yazmış bu yolda da canını vermiştir. Şeyhülislam Yahya Efendi ile karşılıklı atışma şeklinde olan beyitleri hiciv sanatının başyapıtları arasındadır.
1526´da İstanbul´da dünyaya geldi. 1600 yılında İstanbul´da öldü. Osmanlı Divan Edebiyatı´nda şiire biçim ve içerik açısından birçok yenilik getiren ve yaşarken "Sultanü´ş Şuârâ" (şairler sultanı) unvanını alan şairin asıl adı Mahmud Abdülbaki. Fatih Camii müezzinlerinden Mehmed Efendi´nin oğlu.
Gerçek adı Mahmud Abdülbâki olan Baki kimdir diye soranlar için kendisi Klasik Türk edebiyatının bir şairidir. Baki edebi kişiliği incelendiğinde, onun gazellerinin ön plana çıktığı görülür. Baki hangi dönemde yaşadı diyenler için o 16. yüzyıl şairidir.
Ahmet Paşa ise XV. yüzyıl, Anadolu sahasının önemli şairlerindendir. Hayattayken “sultânü'ş-şu'arâ” unvanını kazanan şair, Türk edebiyatında nazîrecilik geleneğinin önde gelen isimlerindendir.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Kurat, Yolluğ Tigin'i2 ilk Türk tarihçisi ve yazarı olarak görmektedir. Ona göre Türk tarihinin ilk müspet yazılı kaynaklarından en önemlileri olan biri Orhun Yazıtları'nı Yolluğ Tigin Tekin kaleme almıştır.
Türk edebiyatında tezkire yazma geleneğinin temeli Ali Şir Nevaî'nin Mecâlisü'n-Nefâis adlı eserine dayanır. Türk edebiyatının ilk tezkiresi budur.
Edebiyatımızda bu sahada yazılan ilk tezkire olarak Ali Şîr Nevâî (ö. 1501)'nin Mecâlisü'n-Neföis'i, sonuncu olarak da Fatin Davud (ö. 1866)'un HâtimetüTEş'âr'ı kabul edilmektedir[1].
Mehmet Âkif Ersoy Mirza Muhammed Taki Melikü'ş-şuara Bahar Pozitivist İnceleme Meşrutiyet Dönemi Edebiyatı.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı. Saltanatı sadece 93 gün sürdü.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi; 1299 ile 1326 tarihleri arasında hükümdarlık yapmıştır. Hükümdarlığı boyunca, Yenişehir ve Mudanya'yı fetheden, Bursa'yı kuşatma altına alan Osman Gazi; Bizans İmparatorluğu ile bir dizi mücadeleye girişmiş ve devletin sınırlarını genişletmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri