Kısaca toparlayacak olursak damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucu karşımıza çıkabilir.
Oligüri günlük idrar volümünün 500 ml den daha az olmasına verilen isimdir. Erken teşhis hayati bir önem taşır. Artık saatte 20 ml den daha az idrar volümü oligüri olarak isimlendirilmektedir.
Bu yüzden fazla su içtiğimizde idrar miktarımız artarken, az su içtiğimizde azalır. Çok fazla terlersek ve ishal olursak vücuttaki su kaybı arttığından, idrar azalır. İdrar miktarı alınan ve kaybedilen sıvı miktarına göre değişir. Genellikle günlük idrar miktarı 0.5-3litre arasında değişir.
Anuria(Anüri): Böbrek hastalığı veya üriner sistem blokajı dolayısıyla idrar yapamama.
İlgili 29 soru bulundu
Nörojenik Alt Üriner Sistem Disfonksiyonu (NAÜSD) olarak da bilinen nörojenik mesane, beyin, omurilik veya sinir problemleri nedeniyle mesanenin kontrolünden yoksun hale gelmesi durumudur. Kabaca nörojenik mesane, sinir sistemi ile ilgili problemlerin mesaneyi ve idrara çıkmayı etkilediği bir durumdur.
Aciliyet hissi ile beraber veya hemen sonrası ortaya çıkan istemsiz idrar kaçırmadır.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
İdrar akış hızı:
Bu testin sağlıklı olması için yapılan idrar miktarı en az 150 ml olmalıdır.
Dehidrasyon vücutta atık ve asit birikmesine neden olabilir ve böbrekleri kas proteinleri (miyoglobin) ile tıkayabilir. Bütün bunlar böbreklere zarar verebilir. Dehidrasyon, hızlı tedavi edilmezse böbrek hasarına yol açabilen böbrek taşı ve idrar yolu enfeksiyonlarının oluşumuna da katkıda bulunabilir.
Poliüri belli bir zaman aralığında yüksek miktarda idrarın üretilip atılmasıdır. Kahve, alkol ve kola gibi diüretik maddeler içeren içeceklerin tüketilmesi idrar miktarının artışına sebep olur.
Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Vücut sağlıklı olarak idrarı dışarı atamadığında toksinler böbrekte birikir ve böbreklere aşırı bir yük biner. Bu duruma idrar yollarını tıkayan prostat, kolon, boyun ve mesane kanserleri neden olur ve böylece böbrek yetmezliği ortaya çıkar.
Böbrek iltihabı, idrar tahlili ile anlaşılabilmektedir. İdrar tahlilinde enfeksiyonu gösteren beyaz kan hücrelerinin ve bakterinin fazla görülmesi, nitrit + saptanması değerlidir. Kan tahlilinde ise beyaz kan hücrelerine ek olarak, CRP ve sedimantasyon yüksekliği görülür.
Böbrek ağrısı genellikle karnın üst kısmında, yan veya sırtta, tek taraflı, donuk bir ağrı olarak hissedilir. Çoğunlukla tek böbrekte ortaya çıkan komplikasyonlara bağlı olarak vücudun tek tarafında hissedilen böbrek ağrısı, iki böbreğin de çalışmasını etkileyen durumlarda her iki böbrekte de görülebilir.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Sinir sistemindeki bir bölümde, travma, enfeksiyon, ameliyat, doğumsal vb. nedenlerle meydana gelen bir hasar nedeniyle normal mesane fonksiyonunun kaybına ise nörojen mesane denir.
Sağlıklı bir miksiyonun oluşmasında otonom ve somatik sinirler rol oynarlar. – Somatik sinirler: • Çizgili adaleleri innerve ederler ve istemli kontrol altındadırlar. Hem otonom hem de somatik sinirlerin afferent (duyusal) ve efferent (motor) lifleri vardır.
Normalde idrarın depolanması için mesane kasının gevşemesi, eksternal sfinkterin kasılması gerekir. İdrar yapma sırasında ise mesane kasının kasılması ve eksternal sfinkterin gevşemesi gerekir. Bu sinirlerde hasar gelişirse bu mekanizmalar sağlıklı şekilde işlemez ve miksiyon (idrar yapma) problemleri ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri