Anadolu birçok bitki türlerinde olduğu gibi, sumak bitkisinin de anavatanı konumunda yer almaktadır. Sumak bitkisi, coğrafi olarak; Akdeniz çevresi ülkelerinde, doğuda; Afganistan ve İran'da, Avrupa'da; Yunanistan, Bulgaristan, İtalya ve Fransa'ya kadar olan bölgelerde doğal yetişme alanı bulmaktadır (Köroğlu, 1989).
Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesi dışında her yerde sumak ağaçları yetiştirmek mümkündür. Bu bitkinin pek çok türü bulunur. Ormanlarda çoğunlukla kendiliğinden yetişmektedir. Sumak ağaçlarının boyları yaklaşık 3 metreye kadar uzayabilmektedir.
"Sumak bizim köyümüzün dışında Karadağ'ın çevresindeki Üçkuyu köyünde de bulunuyor. Sumak doğal olarak yetişen çalı şeklinde bir bitki. Dünyada bir çok çeşidi var. Fakat bizim bölgemizde yetişen sumak, bin 200 ile bin 700 rakımlarda yetişebilen, kışın soğuktan etkilenmeyen bir tür.
Ekşi tadı nedeniyle Anadolu'da ve özellikle Kahramanmaraş mutfak kültüründe önemli bir yeri olan sumak ekşisi akıtı, zengin besleyici içeriğinin yanında, yemeklere lezzet vermesinden dolayı yöresel yemeklerin yapımında kullanılmaktadır.
Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılıyor, yemeklerin üzerine, etlerin marine ederken, salata soslarında tercih ediliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Pek çok türleri bulunan sumak ağacı birçok farklı coğrafyada da yetişir. Kanada gibi Rusya gibi. Toprak konusunda seçici bir bitki olmadığından ülkemizin her yerinde yetişir. Borçka, Çoruh, Akseki Hatay, Gaziantep bunlara örnektir.
Sumak; sumak ağacı olarak da adlandırılan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir tür baharattır.
Sumağın yaklaşık 150 farklı çeşidi bulunur.
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle BenimAktar Gerçek Maraş Toz Sumak 1.Kalite 1 Kg 202 TL'ye, %5 indirimle Lokman Öğütülmüş Sumak 50 G 77 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Sumak kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
"sumak" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 6 sonuç sumac i. poison ivy i. sumach i.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Ülkemizde yetişiyor mu. Elazığ ın doğal alanlarındaki sumak ağaçları. Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür. Akdeniz mutfağının vazgeçilmez besinlerinden sumak faydası saymakla bitmeyen baharatlar arasında yer almaktadır.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Antiseptik özellikleri bulunan sumak suyu, bu sayede diş eti sorunlarının çözümünde de destekleyici etkilerde bulunuyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Kötü kolesterolün düşmesi konusunda da vücuda destek veriyor.
Özellikle göbek yağlarından kurtulmak isteyenler için sumak kürü hızlı şekilde kilo verme imkanı sağlamaktadır. Bu doğrultuda bağırsakların daha düzenli şekilde çalışmasına imkan verirken, mide sorunlarına karşı da önemli bir koruma potansiyeli oluşturabilirsiniz.
Mayhoş bir tadı olan sumak, iştah kontrolünde etkilidir ve gereğinden fazla yemenin önüne geçer. Çabuk doymaya yardımcı olur ve sonucunda dengeli miktarda kalori aldığınız için zayıflatıcı etkisinden faydalanırsınız.
Sumak, genellikle baharat olarak kullanılan ve tıbbi özelliklere de sahip olan bir bitkidir. Anavatanı genellikle Orta Asya, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz olarak kabul edilir. Sumak yetiştiriciliği, uygun toprak ve iklim koşulları sağlandığında oldukça karlı bir iş kolu olarak karşımıza çıkar.
Zehirli sumak, sumakla ilişkili olsa da, tamamen farklıdır. Zehirli sumak beyaz renkli meyve üretir ve zehirli sarmaşık veya zehirli meşe ağacındakine benzer bir ağaçta yetişir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sumak, bilimsel olarak Rhus coriaria olarak bilinen çiçekli bir çalıdır.
Sumak, sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilen bir baharat türüdür.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Bunun yanı sıra tüketilen yiyecekler içerisinde kullanılan sumak şeker hastalığının önlenmesinde oldukça etkilidir.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri