Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
Uzmanlara göre 12 derecenin altında olan bir ortamda uyumak ise kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Ani şekilde soğuktan sıcağa geçmek de ciddi problemlere yol açabilir. Oda sıcaklığı doğrudan uykuyu ve metabolizmayı etkilediği için uyunacak odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir!
Uyurken nelere dikkat etmemiz gerektiğini çok iyi bilmemiz gerek. Gece uyurken kesinlikle karanlık ortamlarda uyumalıyız. Bulunduğumuz ortamda odamıza ışığın gece girmemesine çok dikkat etmeliyiz. Gece lambaları kullanmamaya özen göstermeliyiz. Gerekirse solgun kırmızı ışıklı lambalar kullanmalıyız.
Odanızdaki havayı zehirli hale getirebilir.
Bu, uzun vadede sağlık sorunlarına neden olabilir ve potansiyel olarak astım gibi solunum sorunlarına yol açabilir, alerjileri tetikleyebilir ve diğer bazı ciddi hastalıklara neden olabilir.
Araştırmalar, ideal uyku ortamı için yatak odalarında sıcaklığın 16-19 derece a olması gerektiğini ortaya koyuyor. Aşırı sıcak bir ortamda uyumak, uyku esnasındaki metabolizma düzeninin bozulmasına yol açıyor ve zararlı etkilere neden oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Evdeki havanın nemi sağlık açısından yüzde 40-50 civarında olmalı, kış aylarında sürekli yanan kaloriferlerin, ortamın havalandırılmaması nedeniyle nemi aldığı ve havayı kuruttuğu bilinmektedir. Burun ve ağızda kuruma, buna bağlı olarak oluşan rahatsızlıkların kronikleşmesine neden olmaktadır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Soğuk bir odada uyumak yağ depolamanızı engelleyebilir ve hatta kilo verme hedefleriniz konusunda size yardımcı olabilir. Odanızı uygun olan daha soğuk bir sıcaklığa ayarladığınızda, vücudunuzun ürettiği melatonin, vücudunuzun yağ depolaması yerine kalori yakmasına yardımcı olur.
Vücut kahverengi yağ tabakasını yakarak ısındığı için, soğukta uyuyanlarda hem iyi yağ oranı hem kalori yakım oranı artıyor. Araştırmacılar elde edilen bu veriler ışığında kilo vermek isteyen kişilere yatak odalarının sıcaklığını biraz düşürmelerini tavsiye edebileceklerini belirtti.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi. AA'nın yaptığı habere göre ABD'de bulunan Stony Brook Üniversitesi'nde uyuma şekli üzerine yapılan araştırmalar "yan yatarak uyumanın" beynin temizlenmesini sağladığı ortaya çıkardı.
İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır. İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Çünkü mümin için gece ve gündüz programlarını tanıtan diğer bazı rivayetlerde gece ve gündüzün dörtte biri ve bir takım diğer rivayetlerde de gece ve gündüzün üçte biri insanın dinlenmesine ayrılmıştır.[7] Bunun miktarı da gece ve gündüz 6 ila 8 saat olmaktadır.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Hastalıkların artmasına ve daha ağır seyretmesine neden olan hava kuruluğuna karşı, alınabilen en uygun ve pratik tedbir, petek üzeri nemlendirici kullanılmasıdır. Kalorifer üzerine asılarak içine su doldurulan bu ürün, cilt kuruluğu gibi nemsiz ortamların neden olduğu sorunlarında önüne geçer.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
Klima veya kalorifer bulunduğu mekânlarda hava kuruluğuna sebep olduğu için bu gibi ortamlarda bulunmak, burun içi kuruluğu ve buna bağlı biçimde gelişen burun tıkanıklığı sorunlarına yol açabilmektedir. Bulunduğunuz ortamda buhar makinesi veya kaynar su bulundurarak, burun tıkanıklığı sorununun önüne geçebilirsiniz.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri