Sumak çayı öğütülmüş sumağın su ile kaynatılması şeklinde yapılmaktadır. Sumak miktarı bir çay bardağı sumak içerisine 3 su bardağı su eklenerek yapılabilmektedir. Sumak eğer acı geliyor ise su miktarı artırılabilir. Sumak kaynatıldıktan sonra sade bir şekilde içilemiyor ise bal ile tatlandırılmalıdır.
Önceden kaynatılmış bir çay bardağı kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumak eklenir. Bu karışım 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır ve daha sonra süzülerek tüketilir.
Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Fidan için çukurun en az 40 cm derinlikte olması gerekir. Dikimden sonra yeter miktarda can suyu verilmelidir. Sumak aşırı biçimde suya ihtiyaç duymaz.
Kış hastalıklarında, özellikle üst solunum yolu hastalıklarında tedavi edici amaçlı olarak da yine sıcak suda bekletilmiş sumaktan elde edilen sumak suyu kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Hastalıklara karşı vücut direncini artırıyor. Antiseptik özellikleri bulunan sumak suyu, bu sayede diş eti sorunlarının çözümünde de destekleyici etkilerde bulunuyor. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Kötü kolesterolün düşmesi konusunda da vücuda destek veriyor.
Gölgede yetişmez. Sumak bitkisi 600 - 1900 m yükseltide kuru, taşlı ve kayalık yerlerde, çalılıklarda, yol kenarlarındaki yamaçlarda ve ormanlık yerlerde yetişebilmektedir. Sumak bitkisi hafif kumlu, orta tınlı, ağır killi ve drenajı iyi olan toprakları tercih eder. Besin maddesinden yoksun topraklarda büyüyebilir.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
SUMAK ŞERBETİ NASIL YAPILIR
Sumakları bir sürahiye alın ve üzerine ılık suyu, limon suyunu ve balı ekleyip karıştırın. Su soğuyana kadar bekletin. Temiz bir tülbent ile süzün ve tekrar sürahiye aktarıp buzla birlikte servis yapın.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak suyu nasıl tüketilir sorusuna ise kaynamış su içerisinde demleme şekli ile tüketilebilir yanıtı verilebilir. Sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. Aç karnına tüketmek faydalarından daha iyi yararlanabilmenizi sağlar.
Genel olarak salata ve et yemeklerinde tüketilen sumak daha çok yemeklere ekşimsi bir tat vermek için kullanılır. Özellikle soğan salatasında sıkça kullanılan sumak, soğanın acı tadını kırmak için eklenir. Sumak başka baharatlarla da karıştırılarak et yemekleri için sos şeklinde kullanılabilir.
Sumak tozu sumak tanelerin öğütülmesi ile elde edilir. Sumak suyu ya da çayı için sumak taneleri kullanılırken yemeklerde, soslarda ve etlerde sumak tozu kullanılır. Eklemek istediğiniz ürün içine elde etmek istediğiniz lezzete ve damak tadınıza göre sumak tozu ekleyebilirsiniz.
İşi olan kullanır. Kurutulan sumakları burada tahta tokmaklarla dövülür. Sonra bu dövülen malzeme elekte elenir, çekirdeğive kabuğu ayrılır. Son olarak ise elde edilen kabuğu tuzlu suda tavlanır, Bu işleme 'gelin etme' denir.
Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır. Özellikle kadınlar toplayıp, sofraya gelecek şekilde işlerler. Bunun çeşitli evreleri var.
%10 indirimle Botanik Sağlık Tane Sumak 100 G 40 TL'ye, %32 indirimle Tane Sumak 100 G 57 TL'ye, %31 indirimle 1 kg Sumak 109 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Sumak bitkisinin hasat dönemi, temmuz ile eylül ayları arasını gösteriyor. Toplandıktan sonra güneş altında bekletilerek kızartılan sumaklar, suda ekşisi çıkartılarak kullanılıyor.
Sumak, sıcak bölgelere deli gibi aşık, susuz yetişebilen ve ekşi ürününden yararlanılan bir ağaççık türü. Boyu 3-4 metreyi geçmeyen bu ağaç, genellikle bağların çevresinde ve yol kenarlarında serbestçe yetişir.
Sumak ağacı kök sürgünleri ile ya da tohum yöntemiyle yetiştirilir. Bunun dışında yaygın olarak doğadaki dip sürgünlerden köklü fidanlar ayırarak direkt arazi dikim yöntemiyle de sumak fidanı yetiştirilebilir.
-Sumak Fidanların Fidan Dikim Mesefesi:Sumak fidanlarınızı 6 metre ara ile dikebilirsiniz. -Gönderilecek Sumak Fidanın Mevsimsel Durumu:Herdem yeşildir. -Saksıda Yetiştiriciliğe Uygunluğu:Uygundur.
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyon hastalıklarında sumağın çay şeklinde tüketimi de hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında sumak tüketiminin kadınlarda adet sancılarını azalttığı görülmüştür.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri