b. Zeyil Raporu: Hastaneler ve askerlik şube başkanlıkları tarafından onay makamına gönderilen raporlarda onay makamınca tespit edilen eksik ya da hatalı hususlar dolayısıyla iade edilmiş raporlara yazılan raporlardır.
Zeyilname kelimesi Arapçada “eklemek, ilave etmek” anlamlarına gelmektedir. Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir.
Sözleşmelerde yapılan değişikliğe "zeyil" ismi verilir. Zeyil yapıldığına dair hazırlanan belgelere de "zeyilname" denir. Sigorta poliçelerinde, yani sözleşmelerinde o an yapılan bütün değişiklikler zeyilnamede yer alır.
Zeyilname Çeşitleri Nelerdir? Sigorta zeyilnamesi, primli ve primsiz olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenir. Araç değişimi nedeniyle kasko poliçesinde değişiklik yapılması, primli zeyil uygulamasına en sık başvurulan durumlardandır.
Zeyilname Ne Zaman Düzenlenir? Zeyilname, sigorta sözleşmeleri başta olmak üzere pek çok anlaşmada kullanılır. Sigorta poliçelerinde yer alan bilgilerin değişikliği veya eksikliğinde düzenlemeler yapılır. Trafik, hayat ve deprem sigortası gibi farklı sigorta türlerinde zeyilname düzenlenebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Zeyilname talebinde bulunmak için süre sınırlaması bulunmamaktadır.
Zeyilname düzenleme işlemi, genellikle sigorta şirketi tarafından yapılır. Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekir. Karşılıklı anlaşmanın ardından sigortalı taraf zeyilname talep eder. Bunun üzerinde sigorta şirketi tarafından zeyilname taslağı hazırlanır.
Sigorta poliçenizde hatalı bir bilginin yer alması ya da poliçedeki bilgilerin güncellenmesi gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemine zeyil adı verilir. Bu düzenleme sonrasında oluşturulmuş belge ise zeyilname olarak bilinir.
Kelime anlamı olarak bir şeyin devamı, eki, bir şeye katkı, ulama anlamlarına gelen zeyl; kültür terimi olarak ise, bir yazarın eserini tamamlamak üzere yazılan bölüm, yapılan katkı anlamlarında kullanılmıştır.
Yukarıda bahsi geçen örnek durumların yanı sıra belirli nedenler dolayısıyla zeyilin feshi söz konusu olabilmektedir. Bu durumla karşı karşıya kalındığında şu şekilde açıklama yapılabilir; var olan ve geçerli olan zeylin bozulması, ortadan kaldırılması ve feshedilmesi. Buna da fesih zeyili denir.
çok uzun söz,yazı. bir eseri tamamlamak için sonradan yazılan ek bölüme de denir.
Sürprim, kısaca sigorta şirketleri tarafından prim ücretine ek olarak talep edilen ücret olarak tanımlanıyor. Sigorta şirketleri bazı durumlarda sigortanın başlangıç anındaki rakam üzerine ekleme yapabiliyor. Bu da karşımıza sürprim olarak çıkıyor.
Eski dilde etek anlamına gelen zeyil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin ''zeyl'' şeklinde kullanımı da yaygındır.
Poliçe vadesi devam ederken adreste değişiklik olduğunda, yeni tapuya ilişkin olarak yürürlükteki sigorta üzerinde zeyil (gerekli bilgi düzeltmeleri) yapılabilir mi? Adres ve tapu bilgilerindeki değişiklikler için poliçenin yaptırıldığı acenteye başvurularak, zeyil yaptırılabilir.
Telif edebiyatında zeyil bir asıl metnin veya eserin içeriğini tamamlamak için ona ek olarak yazılan eserdir.
Arapça kökenli olan zeyil sözcüğü eklemek ve ilave etmek anlamlarında kullanılır. Sigorta sektörünün yanı sıra ihalelerde de sıklıkla yapılan zeyil işleminde, ihalenin şartları ve konularında değişikliğe gidilecekse yeni bir belge hazırlanır.
Sigorta sözleşmesi süresi içinde konutun satışı vb. nedeniyle menfaat sahibinin değişmesi durumunda, yetkili acente ya da sigorta şirketine başvurularak bir “zeyilname” düzenlenmesi gereklidir. Benzer şekilde poliçe bilgilerinde değişiklik yapılması ve yanlışlıkların düzeltilmesi de zeyilname ile mümkündür.
Bazı zamanlar primli bazı zamanlar da primsiz olabilen zeyilnameye örnek verilecek olursa; adres değişikliği gibi bir durum primsiz zeyilname olarak nitelendirilmektedir. Sigortalıdan prim alınması veya prim iadesine yol açılabilen durumlar ise primli zeyilnamelerdir.
Sigorta sözleşmesinin yürürlükte kaldığı süredir. Sigorta poliçesinin ne kadar süre ile yürürlükte kalacağı genellikle poliçe üzerinde belirtilmekle beraber, bazı hallerde teamül ve diğer haller göz önüne alınarak mahkeme tarafından da tayin olunabilir.
Rehinli araç, satın alınan arabanın borcu için teminattır. Hacizli araç ise araç sahibinin herhangi bir borcu için teminat olabilir. Eğer araç sahibinin bir bankaya ya da kuruma borcu varsa, bu borç da uzun bir süre boyunca ödenmediyse kişinin mal varlığına el konulabilir.
Daini mürtehin kavramını oluşturan kelimelerden “dain” borç veren alacaklıyı ifade ederken “mürtehin” rehin konulmuş anlamına gelir. Buna göre daini mürtehin anlamı “rehinli alacaklıdır” ve bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir.
Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
İptal talebi için poliçe satın alınan sigorta firmasına bir ön yazıyla birlikte, araç satış belgesi ve sigorta poliçesinin faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi gerekir. Talebi ve evrakları teslim alan sigorta şirketi, iptal işlemi için süreci başlatır.
Sigorta poliçelerindeki ek koşullar anlamına gelen kloz, kimi durumlarda sözleşmenin var olan kapsamını artırır ya da daraltır. Esasen hukuki bir kavram olan kloz, zaman içerisinde şirketlerin inisiyatiflerine bağlı olarak değişikliğe uğrayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri