Sümela Manastırı giriş ücreti: 450 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 17 TL'dir. Ücret listesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınmıştır.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
3- Sümela Manastırı – Trabzon
Trabzon'da dik bir dağın yamacına kurulan Sümela Manastırı, bölgeye ilk kez gelenleri adeta şaşkına çevirecek bir manzaraya sahip. Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
2022 yılı için Sümela Manastırı'nın giriş ücreti 100 TL olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Buna ek olarak, Altındere Milli Park giriş ücreti 10 TL'dir.
İlgili 21 soru bulundu
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Mobil MüzeKart 60 TL
18 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü Türk vatandaşı gişelerden ücretsiz bilet alarak giriş yapabilir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Kaya düşme riskine karşı kapatılarak restorasyona alınan Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı. Manastır, 08.00-19.00 saatlerinde yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek.
Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Sümela yolu üzerinde görebileceğiniz diğer doğal ve tarihi miraslar şunlardır: Altındere Vadisi Milli Parkı
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri “Müzekart GNS” Projesinin yeniden başladığını duyurdu.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 13 Temmuz 2023- 13 Ekim 2023 tarihleri arasında ortak yürütülen gençlere yönelik ücretsiz müzekart uygulamasına katılmak için şartları sağlayan yurttaşların https://muzekartgns.com/ adresine girip kayıt formunu doldurması yeterli.
Müzakart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bütün müze ve ören yerlerini ücretsiz gezme imkânı sağlayan bir kart.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.
SÜMELA MANASTIRI
Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı.
Öğretmen, 18 yaş altındaki ilk ve orta öğrenim öğrencilerinden ücret alınmamaktadır. Ayrıca, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Müzecilik bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından ziyaretleri sırasında Sümela Manastırı giriş ücreti alınmamaktadır.
15 Ekim – 15 Mart arasındaki kış döneminde manastır 08:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Ancak 1 Nisan-1 Ekim arasındaki yaz döneminde kapanış saati 19:00'a kadar uzatılmaktadır. Gişe kapanış saatleri yazın 18:30, kışın ise 16:30'dur. Sümela Manastırı haftanın her günü ziyarete açıktır.
Böylece Ortodoks Hıristiyanları için kutsal yerlerden biri olarak görülen Sumela Manastırı, bu nedenle inanç turizmi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Sumela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde, 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı'nda yer alır.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
Seyahatlerini daha ekonomik ve daha kültürel hale getirmek isteyenlerin en merak ettikleri bir diğer konu ise “Müze Kart nereden alınır?” sorusu. Müze Kartlar; kimlik kartınız, pasaport veya ehliyetiniz yardımıyla kart basın istasyonlarından alınabilir.
Müzekart GNS her müze ve ören yerine iki defa giriş imkanı sağlar.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri