Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Manastır, vadi tabanından da 300 m. kadar yukarıda, büyük bir kaya oyuntusunu çevreleyen odalardan oluşur. Bu doğal oluşumun tavan bölümü, manastırın birçok mekânını ve büyük kaya kilisesini yağışlardan koruyacak ölçüde geniştir. Manastıra giriş için, dış avludan başlayan yaklaşık 70 basamaklı bir taş merdiven çıkılır.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
2022 yılı için Sümela Manastırı'nın giriş ücreti 100 TL olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Buna ek olarak, Altındere Milli Park giriş ücreti 10 TL'dir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
SÜMELA MANASTIRI
Denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı.
Ziyaret saatleri yaz mevsiminde 09.00 – 18.00 iken kış mevsiminde 08.00 – 16.00'dır. Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır Sümela Manastırı arası yaklaşık 604 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 19 dakika sürmektedir.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
Tarihçe. Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Anadolu'da sıkça rastlanılan Kapadokya kiliseleri tarzında yapılmıştır; hatta Trabzon'da Maşatlık mevkiinde benzeri bir mağara kilisesi daha vardır.
Manastır, kaya sabitleme çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın kararıyla 1 Kasım 2021´de ziyarete kapatıldı. Tarihi yapı giriş üstündeki yamaçta bulunan kaya kütlesinin gövdesinin delinerek, 16 metre çelik kazıklarla kalıcı olarak sabitleneceği manastırın 31 Ocak 2022'de ziyarete açılacağı belirtildi.
Kaya düşme riskine karşı kapatılarak restorasyona alınan Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı. Manastır, 08.00-19.00 saatlerinde yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek.
18 yaş ve altındaki öğrenciler için: Ücretsizdir, Müze Kart geçerlidir, Sümela Manastırı giriş ücreti: 300 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 10 TL'dir.
Sümela Manastırı'nın adı ise, Meryem Ana'nın (“Panagia” olarak bilinir) üzüntüsüne ithafen veriliyor. Efsaneye göre, Meryem Ana, İsa'nın çarmıha gerildiğini öğrendiğinde gözyaşlarına boğulmuş; bu gözyaşlarından manastırın yer aldığı kayanın üstünde bir mağara oluşturulmuş.
Altındere Vadisi'nin dik yamaçlarında doğal yapı ile bütünleşen manastır kompleksi; tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilecek adaylar arasında yer almaktadır.
3- Sümela Manastırı – Trabzon
Trabzon'da dik bir dağın yamacına kurulan Sümela Manastırı, bölgeye ilk kez gelenleri adeta şaşkına çevirecek bir manzaraya sahip. Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor.
Trabzon Müzesi Müdürlüğü bağlı birimi olan Sümela Manastırı, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile 1 Temmuz 2021 tarihinde resmi açılışı yapılarak ziyarete açılmıştır.
Türkiye`nin önemli inanç turizmi rotalarından da olan dünyaca ünlü Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015`te ziyarete kapatıldı.
Sümela Manastırı giriş ücreti: 450 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 17 TL'dir. Ücret listesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri