Göz kamaştıran Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatorluğu döneminde Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulduğu yönünde rivayetler bulunuyor. İki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem'i manastırın bulunduğu bölgede görürler ve buraya gelerek yapıyı inşa ederler.
Sümela Manastırı hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Fakat en yaygın rivayet; Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375- 395), Atina'dan buraya gelen Sophranios ve Barnabas isimli iki rahip tarafından kurulmuş olduğudur.
Bölgenin en önemli manastırı Sümela, keşiş yetiştiren bir okuldu. Mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikona muhafaza ettiği çok kutsaldı. Adını Yunanca'da “siyah” anlamındaki “melas”dan aldığı sanılıyor, zira Karadağ'ın eski ismi da Mela. “Stou Mela” ise “Mela'daki” demek.
Meryem Ana adına kurulan manastırın "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Bu ismin manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar' dan geldiği düşünülmekte ise de Sümela kelimesi buradaki Meryem tasvirinin siyah rengine bağlanabilmektedir.
Yunanistan'a mübadele ile göçen Karadenizli Rumlar Veria kentinde Sümela adını verdikleri yeni bir kilise inşa etmişlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu sebeple şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulmaktadır. Bu bağlamda Sümela Manastırı da Manastır geleneğini sürdüren en önemli yapılardan biridir. Sümela Manastırı Bizans İmparatoru 1. Theodosius zamanında 375/395 yılları arasında iki rahip tarafından kurulmuştur.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Çünkü Sumela Hıristiyanlığın, özellikle de Ortodoks mezhebinin Anadolu'daki en eski ve en önemli kiliselerinden biridir. Böylece Ortodoks Hıristiyanları için kutsal yerlerden biri olarak görülen Sumela Manastırı, bu nedenle inanç turizmi açısından çok büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Manastır, kaya sabitleme çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın kararıyla 1 Kasım 2021´de ziyarete kapatıldı. Tarihi yapı giriş üstündeki yamaçta bulunan kaya kütlesinin gövdesinin delinerek, 16 metre çelik kazıklarla kalıcı olarak sabitleneceği manastırın 31 Ocak 2022'de ziyarete açılacağı belirtildi.
Sümela Manastırı'nda Ihlara Vadisi'nin tersine dağın dik yamacında doğal bir mağara önce merkez seçilmiş ve süreç içinde manastır inşa edilmiş.
Trabzon'un en önemli manastırı olan Sümela'nın kuruluş amacı keşiş yetiştirmekti. Doğal olarak bu açıdan baktığımızda burası aslında bir eğitim kurumuydu. Manastırı asıl önemli kılan özelliği ise mucize gerçekleştirdiğine inanılan bir ikonaya sahip olmasıydı.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Göz kamaştıran Sümela Manastırı'nın Bizans İmparatorluğu döneminde Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulduğu yönünde rivayetler bulunuyor. İki rahip rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem'i manastırın bulunduğu bölgede görürler ve buraya gelerek yapıyı inşa ederler.
Trabzon. Trabzon'un Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, misafirlerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor.
Trabzon Müzesi Müdürlüğü bağlı birimi olan Sümela Manastırı, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile 1 Temmuz 2021 tarihinde resmi açılışı yapılarak ziyarete açılmıştır.
Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, kaya düşme riskine karşı Eylül 2015'te ziyarete kapatılarak restorasyona alınmıştı. 5 yıldan fazla süren restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete ...
Manastır şehri, Kuzey Makedonya'nın güneybatısında, Pelagonya vadisinin güneyinde, Yunanistan sınırının 14 km kuzeyindedir. Şehir, Adriyatik Denizi ile Ege Denizi arasında kavşak noktasındadır. Ayrıca, Balkanlar ile Orta Avrupa arasındaki geçiş güzergâhı üzerindedir. Dragor Nehri şehrin içinden akar.
Kaya düşme riskine karşın 1 Kasım 2021`de tekrar kapatılarak restorasyona alınan tarihi manastırda, tehlike oluşturan kayalar çelik halatlarla sabitlendi, kaya tutucu bariyerler inşa edildi.
Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir. Sümela yolu üzerinde görebileceğiniz diğer doğal ve tarihi miraslar şunlardır: Altındere Vadisi Milli Parkı
Roma Katolikleri tarafından Missa Ayini adıyla ifade edilir. İsa'nın bu yemekte havarilere ekmek verirken "Bu benim bedenim" ve şarap verirken "Bu benim kanım" dediğine inanılır. Bu nedenle -özellikle Hristiyan olmayanlar tarafından- Ekmek-Şarap Ayini olarak da bilinir.
18 yaş ve altındaki öğrenciler için: Ücretsizdir, Müze Kart geçerlidir, Sümela Manastırı giriş ücreti: 300 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 10 TL'dir.
72 Odalı Büyük Bir Kompleks
UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alan Sümela Manastırı, ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ile kutsal ayazmanın dışında toplam 72 odadan oluşuyor.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri