Bu Belirtiler Varsa Yaz İshali Olmuş Olabilirsiniz. -Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz.
Ancak kanlı ishal olarak tanımlanan içinde kan ve mukus olan dışkılama, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile seyreden ishal vakalarında tehlikeli olabilir ve bu durumda antibiyotik kullanımı gerekebilir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Hasta; yemek yedikten, özellikle kahvaltı yaptıktan sonra dışkılama ihtiyacı duyar. Bazı hastalarda kabızlık, bazı hastalarda ishal ön plandadır. İshal, çoğu kez ağrısızdır. Dışkı, küçük ve katı bir mukusla (bağırsak mukozasından salgılanan sümüksü bir madde) kaplı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Ayrıca dışkıda incelme, kanlı dışkı, makattan kan gelmesi ve dışkıda yumurta akına benzer sıvı olması kalın bağırsak kanserinin belirtilerindendir. Bağırsaktaki kanserin daha da ilerlemesiyle birlikte; karında şişlik, şişkinlik, kitle ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Dışkıda kan veya mukus nadir olarak görülür. Basilli dizanteride belirtiler bazen çok hafif olabilir. Hastalık doktora gitmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
Sümük mukustan oluşmaktadır. Mukus ise içeriğinde birden çok madde bulunduran su, musin ana proteinleri olan bir sıvıdır. Mukusun içerisinde epitel hücreleri, proteinler ve lökositler bulunması vücudun savunması için önemli bir kalkan görevini mukusa vermektedir.
Dizanteri, kanlı ya da mukuslu ishale neden olan bir bağırsak enfeksiyonudur. Genellikle bir bakteri ya da parazit nedeniyle meydana gelir. En sık görülen nedeni ise Shigella türleri ile oluşan enfeksiyondur. Dizanteri hastalığı oldukça bulaşıcıdır ve gerekli önlemler alınmadığında salgınlara yol açabilir.
Kalın bağırsak hastalığıyla giden ishallerde dışkı iltihaplı, sümüksü ve kanlı olabilir. Bu tabloya dizanteri denir. Özellikle bebeklerde emmede, hareketlerde azalma, sürekli uyuklama hali görülebilir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar genellikle doktora başvurma gerekliliği hissetmez.
Bu belirti ve semptomlar genellikle enfeksiyondan 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar. Normal şartlar altında hasta birey yaklaşık bir hafta içinde iyileşir. Buna ek olarak bazı bireyler dizanteri sonrasında uzun bir süre boyunca, bazen yıllarca devam edebilen laktoz intoleransı geliştirebilir.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Sümük oluşumları, vücuda giren tozların ya da polenlerin atılması için bir mukus salgısıdır. Hastalık dönemleri içerisinde ölü hücreler oluşmaktadır. Bu dönem içerisinde vücutta yer alan ölü hücreler, sümük yoluyla vücuttan atılmaktadır. İnsanlarda, sümüklerin büyük kısmı yutulmaktadır.
Sarı renk, virüsle savaşan ölü beyaz kan hücrelerinden kaynaklanır. Bu mukus türü de soğuk algınlığı durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemi enfeksiyondan kurtulmak için yoğun bir çaba gösterir. Ancak, semptomlar 7 günden fazla sürerse, bakteriyel bir enfeksiyon olabilir bu yüzden en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Dışkıda mukus fark edilmesi belirleyen nedenler arasındadır. Aşırı miktarda gaz, ishal ve kabızlık gibi bağırsaktaki değişiklik rektum kanserinin belirtileri arasındadır. Bağırsağın boş olduğuna dair his ya da sıkça tuvalete gidilmesine rağmen yeteri kadar dışkı olmaması da görülmektedir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri