Ağızı açık uyumanın nedenleri arasında burunda oluşan tıkanıklar gösterilebilir. Buna benzer olarak geniz bölgesinde et, bademciklerin büyümesi neticesinde daralma da ağızı açık uyumaya sebep olabilir. Bu nedenleri ağzı açık uyumaya sebep olarak gösterebiliriz.
Uykuda ağzı açık uyuyanlar ve burnunu kullanmayan kişilerde orlama ve uyku apnesi denilen uykuda nefes durması daha fazla görülüyor. Ağzı açık uyumak ilerleyen zamanlarda uyku apnesi, kronik baş ağrısı, sürekli yorgunluk, metabolizmanın bozulması hatta ilerleyen zamanlarda cinsel isteksizliği de beraberinde getiriyor.
Ancak gece boyunca ağzı açık uyunduğu zaman tükürük salgılama oranı oldukça düşecek ve ağızda kuruluk yaşanacaktır. Bu da tükürüklerin dişleri temizlenmesinin önüne geçebilmektedir. Bu sayede dişlerde diş minesi oluşumu ve buna bağlı olarak çürük gelişiminde hızlanma meydana gelebilmektedir.
Bademciklerin çok büyük olup hava yolunu kapatması, özellikle çocukların uykuda horlamasına ve ağzı açık uyumasına neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Geceleri burundan nefes alamama, ağzı açık uyuma, horlama, sık uyanma, sabahları yorgunluk gibi yakınmaları olan kişilerin mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr.
Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.
Daha kolay nefes almak için insanların ağzı açık uyuma alışkanlığı geliştirdikleri bilinmektedir. Özellikle uyku apnesi olan kişiler uyku sırasında ağızlarından nefes alma eğilimindedir. Çünkü bu şekilde nefes almaları daha kolaydır. Nefes almayı kolaylaştırmak için ağzı açık uyumak, temel problemleri gidermez!
Çocuklarda ağız açık uyuma, çene yapısında ve dişlerin gelişiminde bozulmalara neden olabilmektedir. Ayrıca ağız solunumu olan kişilerde kan oksijen düzeyi normalden yüzde 20 kadar daha düşük olur.
En çok karşılaşılan enfeksiyon çeşitleri arasında viral enfeksiyon gelmektedir. Bu bağlamda enfeksiyon ağız acılığına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda ağız mantarı da yine bu acıya neden olan problemler arasında yer alıyor. Tabii aşırı sigara kullanımı yine ağız acılığı getiren sebepler içerisinde yer almaktadır.
Ağızdan nefes almaya neden olan durumları şu şekilde özetleyebiliriz. Soğuk algınlığı, grip ya da çeşitli enfeksiyonlar burnun tıkanmasına ve nefesin ağızdan alınmasına neden olur. Polen ve toz gibi çeşitli alerjilerde burnun tıkanmasına ve dolayısıyla bireyin ağızdan nefes almasına yol açar.
Gece boyunca ağızdan nefes almak uyku kalitesinin düşmesine, horlamaya ve stresin artmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almanın periodontal hastalıktan metabolik bozukluklara kadar tüm zararlı etkilerini gösteren çok sağlam bir bilimsel temel var.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak oluşur, sabahları insanlarda normal olarak gözlenen kötü ağız kokusuna yol açar. Bu durum ağzı açık uyuyanlarda kötüleşerek daha fazla fark edilir. Kronik kuru ağız, bazı hastalıklardan ya da tükürük bezlerindeki problemlerden kaynaklanabilir.
Çocuklarda bu probleme sebep olabilecek birçok sebep bulunmakla beraber en sık sebep geniz etinin ve bademciklerin büyük olmasıdır. Bununla beraber burunda kemik-kıkırdak eğrilikleri, alerjik problemler, burun polipleri gibi nedenlerde nadiren bu sıkıntıya sebep olmaktadır.
Boğaz Ağrısı Neden Olur? Boğaz ağrısına yaygın olarak, soğuk algınlığı, grip, mononükleoz, kızamik, suçiçeği, koronavirüs hastalığı, strep a enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar, alerji ya da boğaz kuruluğuna neden olan ağzı açık uyumak neden olur.
Ağız solunumu yapan bireylerde ağız açık olduğu için dil alt çenede yer alır ve damağa destek olamaz dolayısıyla üst çenede büyüme yavaşlar ve üst çene küçük kalır. Üst çenenin daralmasına bağlı olarak alt çene kapanış esnasında sağa ya da sola kayabilir. Alt çenenin kayması çene eklemini zorlayan bir durumdur.
Hava yolunun tamamen tıkanması apneye yol açar. Nefes kesintisine apne diyebilmemiz için, kesintinin 10 saniye ve üzerinde gerçekleşmesi gerekir. Basit horlamalarda hava yolunda darlık oluşurken, apnede bu tamamen tıkanma şeklindedir. Bu durumda hastalar burundan ya da ağızdan nefes alamaz ve hava akışı sekteye uğrar.
Cırt bant sistemi ile tüm yüz hatları ile uyum sağlamaktadır. Çene kapatma bandı, çene sarkması ve burun dan nefes almak için takviye edici bir üründür. Bunun yanında çene kapatma bandı estetik operasyonları takiben şişmeleri azaltmada yararlı olur.
İngilizcede “mouth taping” olarak geçen bu uygulama, uyku sırasında ağız ve burun arasındaki solunumu kontrol etmeyi amaçlıyor. Bu yöntemde uyku esnasında ağız, bant veya özel bir yapışkan ile kapatılıyor. Böylece kişi, gece boyunca ağızından değil burnundan nefes alıyor.
Öncelikle bilmeniz gereken, akşam saatlerinde sabaha kıyasla daha az sindirim yaptığımız için vücudumuzun doğal olarak daha az tükürük ürettiğidir ve bu nedenle geceleri ağzımız sabah saatlerine göre daha kuru olabilir. Ağzınız açık olarak uyuyorsanız da ağız kuruluğu yaşayabilirsiniz.
Lupus, AIDS, anemi, Alzheimer, Parkinson, kistik fibrozis, romatoid artrit, hipertansiyon, kabakulak, depresyon ve anksiyetenin belirtilerinden biri ağız kuruluğudur. Sjögren Sendromu özellikle ayrı bir yer tutar. Çünkü direkt gözleri ve tükürük bezlerini etkileyen otoimmun bir hastalıktır.
Yorgunluk çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlarınarasında çok çalışmak, uyku bozuklukları, hamilelik ve geceleri yeterinceuyumamak bulunur. Kişilerin günde 7 ila 9 saat uyuması önerilir. Yeterinceuyumamak veya uykunun bozulmaması yorgunluğa sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri