Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
Bilimsel adı porifera olan deniz süngeri, yaklaşık 600 milyon yıldır var olan, büyük çoğunluğu denizler ve okyanuslar gibi tuzlu suda mercan, deniz kabukları ve deniz organizmaları yüzeylerinde, az bir kısmı ise acı ve tatlı su diplerinde hareketsiz olarak yaşamaktadır.
Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi. Eumetazoa'nın kardeş grubudur. Su diplerinde kayalara, hayvan kabuklarına veya zemine yapışarak yaşar. Süngerler suyu içine alıp filtre eder, böylece suyu temizler ve filtreledikleri suda bulunan mikroorganizmalar ile beslenir.
İlgili 39 soru bulundu
Süngerlerin bir bölümü zehirli kimyasal bileşikler üretebilirler.
Doğal süngerlerin su emme kapasitesi daha fazladır. Bu da süngeri daha yumuşak hale getirir. Boyları 3 metreye kadar ulaşabilen türleri bulunan deniz süngerlerinin büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşamaktadır.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
Av sahalarıysa Osmanlı İmparatorluğunun sünger çıkan her yeridir. En başta Ege Denizi gelmektedir. Ama bu adalardan çıkan sünger avcıları Libya, Mısır, Suriye, Kıbrıs gibi uzak noktalara da gitmiştir.
Sünger (Porifera), omurgasızlar grubunda yer almakta olup çok hücreli canlıların en ilkel türü olarak ifade edilebilir.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
PORIFERA (SÜNGERLER) -Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır.
Çukurova Kimya Çiçek Süngeri Reçinesi, fenol ve formaldehitin polikondenzasyon tepkimesi sonucu elde edilen su bazlı rezoldür. Reçine, katalizör ve şişirme ajanı ilavesi sonrası hızlı bir şekilde köpürerek kabarır ve sertleşerek su emmeye hazır homojen ve boşluklu bir materyale dönüşür.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Poliüretan sünger üretiminde 3 ana hammadde önemli bir rol oynar. Bunlar; poliol, izosiyanat ve sudur. Diizosiyanatın bir kısmı poliol ile polimerleşirken, küçük bir kısmı da su ile reaksiyona girerek gözenekli poliüretan yapıyı meydana getirir.
Polieter Polioller
Halkalı eterik yapıların polimerizasyonu sonucu hazırlanırlar. Katalizörler varlığında halkalı eterlerin etoksilasyonu/propoksilasyonu ile üretilen polimerik yapılardır. Polieter polioller, propilen oksit, etilen oksitin katılma reaksiyonu ile elde edilir.
Sert ve de delikli yapısından dolayı genelde ev temizliği ya da cilt temizliğinde kullanılan deniz süngeri ev temizliğinde genelde inatçı lekeler için kullanılmaktadır. Yüzeyler üzerinde yer alan kurumuş kirleri kolaylıkla söküp atabilirler.
Sarı, kırmızı, turuncu, menekşe rengi veya siyah renklerinde bulunan bu canlının boyu elli santimetre ile üç metre arasında değişebilir. Suda yaşayan bu süngerler daha çok sıcak denizlerde yaşar ve tuzlu suyu tercih eder. Delikli yapısından ve su geçirmesinden dolayı bu canlılara deniz süngeri adı verilmiştir.
Kullandıktan sonra üzerinde sabun ya da deterjan kalmayacak şekilde durulayınız. Çamaşır suyuyla yıkamayınız, kaynatmayınız. Yıkayıp duruladıktan sonra serin bir yerde kurutabilirsiniz.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su kılcallık sayesinde süngerin icine dolar.
32 dansite sünger sünger çeşitleri arasında en yoğun olanıdır. Sert veya yumuşak olarak iki ayrı çeşitte 32 dansite sünger mevcuttur. Yatak, minder, kanepe, sandıklı köşe, köşe takımı gibi eşyalar için oldukça uygun kullanıma sahiptir.
Ülkemizde sünger avcılığı daha çok Bodrum kıyılarında yapılmaktadır. Ülkemizde sünger avcılığı en çok Ege ve Akdeniz kıyılarında yapılmaktadır. Bu sebeple doğru cevap Bodrum olmalıdır. Sünger avcılığı 1925 senesinde başlamıştır.
Palizat parankiması iyi gelişmemiştir, sünger parankiması ile fotosentez yaparlar.
Süngerler inşaat sektöründe, mobilya sektöründe, otomotiv sektöründe ve ambalaj sektöründe tercih edilmektedir. İnşaat sektöründe tercih edilen sünger genelde izolasyon amaçlı kullanılır. Otomotiv sektöründe tercih edilen sünger ise alev geciktirici özelliğinden dolayı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri