Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir.
Suni sancıda her bir kasılmanın süresinin farklı olduğu gibi iki kasılma arasında geçen dinlenme süresi de farklıdır. Suni sancı alındığında iki kasılma arasında geçen süre normal doğumda olduğundan çok daha kısadır. Kasılmalar birbiri ardına gerçekleşir ve size dinlenmek için pek zaman bırakmayabilir.
Rahim ağzında açılmayı sağlayacak kasılmalar, genelde 5 dakikada bir gerçekleşir (birinin başlangıcından, bir sonrakinin başlangıcına kadar geçen süre) ve 40-60 sn sürer. Bu durumda hastaneye başvurmalısınız. Yalancı doğum kasılmaları söz konusuysa, dinlenmekle hem şiddeti hem sıklığı hafifleyecektir.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Tipik olarak, hafif-orta kasılmalar 30 ila 60 saniye sürer ve her 5 ila 20 dakikada bir meydana gelir. Kasılmalar giderek güçlü hale gelir ve sık görülür. Aktif doğum sancısı: Yaklaşık 2 ila 8 saat boyunca sürmektedir. Kasılmaların etkisi, şiddeti ve süresi daha uzundur.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Aktif faz (hızlı açılma fazı)
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
Suni sancı verildikten sonra birkaç saat içinde doğum başlar. Bu süre bazen 24 saatten daha uzun sürebilir. Bu süre, ilk hamilelik olması veya 37 haftadan daha kısa bir gebelikse uzayabilir.
Normal doğumda, kasılmalar başladıktan sonra birkaç güne kadar uzayan doğum süresi, suni sancı ile daha kısa bir sürede olabilir. Doğum sancıları genellikle, suni sancı verildikten sonra yaklaşık olarak 30 dakika içinde başlar.
Suni sancı verilmesi, doğum esnasında ve sonrasında annenin ve bebeğin hayatına herhangi bir zarar vermez.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Rahim kasılmaları zayıflamışsa yada düzensizleşmişse ve bunun için bir neden bulunmuyorsa anne adayına durumu gidermek amacıyla damardan rahim kasılmalarını düzene sokmak amacıyla suni sancı verilir. Yeterli dozda seruma rağmen kasılmalar düzene girmiyorsa ve rahim ağzı açıklığı ilerlemiyorsa sezaryene karar verilir.
Suni sancı, dışarıdan verdiğimiz ekstra bir ağrı yapıcı madde değil, rahim kasılmalarını başlatmak üzere verdiğimiz, vücudunuzda doğal olarak salgılanan bir hormondur. Bir kere rahim kasılmaları başladığında, kendiliğinden bir doğum gibi seyredecek ve aynı basamakları takip edecektir.
Doğum esnasın da bebeğin dünyaya gelmesi için anne karnındaki zamanını doldurmuş ve henüz doğmamış ise veya anne de doğum anı ile ilgili bir belirti bulunmuyorsa anneye doğum indüksiyonu yani suni sancı verilir. Kimi hamile bayanlar doğum yapabilmek için yeteri kadar sancı çekememekteler bu durumda suni sancı verilir.
Pompa yardımıyla her dakikada 1-4 damla verilir. 15 dakikada bir doz artışı yapılır. Bu esnada NST ile bebeğin kalp atışı ve rahim kasılmaları izlenir. Düzenli rahim kasılmalarının oluşturulması amaçlanır.
Rahmin ağzı kapalı, sert ve arkaya dönükse, rahmin ağzını yumuşatmak için prostoglandin emdirilmiş şeritler suni sancı vermeden 12-24 saat önce vajinaya yerleştirilir. Hastanede geçirilen bu zamandan sonra suni sancıya başlanır.
Su kesesi yırtılınca doğum hızlanır ve eğer varsa mekonyum tespit edilir. Su kesesi yırtılmasındaki komplikasyonlar ise kordon sarkması ve doğum eylemi başlamazsa enfeksiyon ihtimalindeki artış. Doğal Yollar: Meme ucu uyarılması oksitosin salınımına neden olur.
Normal doğum ilk gebelikte yaklaşık 14-15 saat sürer. İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer. Fakat bu sürelerden daha kısa doğumlar da gerçekleşebilir.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir.
– Rahim kasılmalarını başlatan ve arttıran oksitosin hormonunun verilmesi ile. Suni sancı ülkemizde yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Hormonun serum içerisine katılarak anneye damar yolu ile verilmesi işlemidir. Bu işlem sonucu meydana gelen sancılar doğal doğum sancılarından çok daha güçlü ve sık olabilir.
1 cm açılma sonrası saatlerce açılma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple, gebelikte 2 cm açılma olması da, doğumun başladığının kesin bir habercisi olmamaktadır. Normal doğum, aşama aşama ilerleme gösteren bir eylemdir ve minik yavrunuzun geçebileceği uygun genişlik sağlanmadan doğum başlamayacaktır.
Özellikle ilk kez doğum yapan kadınlarda dilatasyon daha yavaş gerçekleşir, dolayısı ile 1 ila 3 cm rahim ağzı açıklığı doğumun ne zaman gerçekleşeceği konusunda fazla bilgi vermeyebilir. Aktif doğum eylemi servikal açılmanın 3-4 cm'ye ulaşması ile başlar, bu noktadan sonra rahim ağzında açılma genellikle hızlanır.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri