Sünnet çocukları için düzenlenen kınada, kına gelin kınasındaki gibi avuç içine değil bir parmağa yakılır. Kına yakılırken mekandaki çocukların kollarına mendil bağlanır, tıpkı gelin kınasındaki gibi sünnet çocuğunun etrafında dönerek türkü söylenir. Ayrıca konuklara da kına ve çerez dağıtılır.
Sünnet kınası günü çocuk mehter takımıyla giriş yapar. Osmanlı müziği o girişe eşlik eder. Sonra sünnet çocuğunun elinin ortasına ve küçük parmağına kına yakılır. Ardından gelen misafirler sünnet çocuğuna hediyelerini ikram ederler.
Sünnet kınası genellikle Osmanlı teması içerir. Sünnet kıyafeti yerine çocuğa bir şehzade kıyafeti giydirilir. Bir taht ile içeri getirilir ve bu tahtta çocuk oturtulur. Çoğu zaman sünnet annesi de Osmanlı kıyafetleri giyer.
İsteğe göre sünnet yemeğinden sonra sünnet pastası ya da sünnet tatlısı da misafirlere ikram edilebilir. Dileğinize göre mehter takımı merasimini de sünnet düğünü yemek merasiminin hemen sonrasına ekleyebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Sünnet düğünleri genellikle ailenin sosyal çevresinde büyük bir kutlama olarak kabul edilir. Bu etkinlikte genellikle geleneksel müzikler çalınır, danslar yapılır ve lezzetli yemekler ikram edilir. Ayrıca, sünnet düğünü çocuğun akrabaları, komşuları ve arkadaşlarıyla bir araya gelmesi için harika bir fırsattır.
Sünnet genellikle 5 ile 12 yaş arasında yapılmaktadır. Sünnet olacak olan çocuğa “Sünnet çocuğu” denir. Sünnet elbisesi en az 1 hafta öncesinden alınır, yatağı renkli tülbent ve kağıtlarla, ışıklarla süslenir. Sünnet düğünü Cuma, Cumartesi veya Cumartesi-Pazar olmak üzere iki gün yapılır.
Bordo, pudra, bej, lacivert, mavi, mürdüm, yeşil, lavanta ya da siyah gibi renk tonları sünnet annelerine yakışan ve ortamın ambiyansıyla örtüşen renkler arasındadır. Eğer sünnet düğünü bir balo salonunda gerçekleşiyorsa bordo, lacivert ya da siyah gibi koyu renk tonları arasından seçim yapabilirsiniz.
Kına annesi bir sepet içerisine bebeğin ihtiyaçlarını hazırlar ve aileye teslim eder. Aile karşılık olarak kına annesine hediyeler sunar. Kız bebek banyo yaptırılır ve o güne özel kıyafetler giydirilir. Kına tepsisi hazırlanır; etrafına lokum, kuruyemiş ve kurabiyeler yerleştirilir.
Sünnet İçin Ne Dağıtılır? Sünnet için genelde sünnet çocuğu figürüne sahip hediyelikler, sünnet sahibinin fotoğrafının veya isminin olduğu magnetler ve kokulu taş tercih edilir.
Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Kına Gecesi Gelenekleri Nelerdir? Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir.
Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Cevap. Erkeklerin, zaruretsiz, ziynet sebebiyle kına yakması mekruhtur. Çocuğa caizdir.
Mevlütlü sünnet düğünü olsa da semazen gösterileri, ilahi dinletileri, Kur'an-ı Kerim dinletileri de gerçekleştirilir. Bu organizasyon sahibinin talebi ile ilgili bir durumdur. Mekanın düzenlemesi, süslenmesi, masa ile sandalyelerin yerleştirilmesi, süslenmesi gibi tüm süreçler gerçekleştirilir.
Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır. Ayrıca kına gecesinin, kına ve çerezini de erkek tarafı temin eder.
Kına gecesinde kayınvalidenin bir görevi vardır. Bu görevde gelin adayı kına yakılmak için ortaya alındığında kayınvalidenin avuç içine altın koymasıdır. Kına gecesinde gelin adayının birçok masrafını damat adayı karşılamaktadır. Bindallı, kına elbisesi, ayakkabısı gibi birçok şeyleri damat karşılamaktadır.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Sünnet çocukları için uygun ebatlarda tasarlanan, çeşitli aksesuarları bulunan ve farklı modellere sahip olan sünnet kıyafetleri; düğün boyunca giyilir. Bunun yanı sıra herhangi bir düğün yapılmadan da sünnet olduktan bir süre sonra erkek çocuklarınıza bu giysileri giydirebilirsiniz.
Çocuğunuza külot ve pantolonunu giydirebilir, bez kullanıyorsa bezini bağlayabilirsiniz. Oğlunuzun en rahat edeceği kıyafetleri giydirmekte serbestsiniz.
Sünnet kıyafetleri hangi parçalardan oluşur sorusu da burada önem kazanır. Sünnet kıyafetleri, gömlek, pantolon, yelek, pelerin veya kaftan, ayakkabı ya da çarık, kuşak, şapkadan oluşur.
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesinin kutlanmasıdır. Sünnet düğününü yapan aile oğlunun sünnet edilmesine duyduğu sevinci, yakınlarıyla bunu kutlayarak paylaşır. İslam dininin gereklerinden olan her erkek çocuğunun sünnet edilmesi halk arasında bazı gelenekleri beraberinde getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri