Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesinin kutlanmasıdır. Sünnet düğününü yapan aile oğlunun sünnet edilmesine duyduğu sevinci, yakınlarıyla bunu kutlayarak paylaşır. İslam dininin gereklerinden olan her erkek çocuğunun sünnet edilmesi halk arasında bazı gelenekleri beraberinde getirmiştir.
Sünnet düğünü erkek çocuğun sünnet ettirilmesinin kutlanıp, duyulan sevincin yakınlarla paylaşılmasıdır. Ayrıca geçmişe bakıldığında Anadolu'da maddi durumu yerinde olan ailelerin kendi çocuklarıyla birlikte fakir çocukları da sünnet ettirdiği ve sünnet kıyafetleri alarak sünnet düğünü yaptırdığı görülmektedir.
Gücü yetmeyen kimselerin sünnet düğünü yaptırmaları gerekmez.
Sünnet, penisin ucunu kaplayan derinin cerrahi olarak alınmasıdır. Prosedür, dünyanın belirli bölgelerinde yeni doğan erkek çocuklar için oldukça yaygın bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Yenidoğan döneminden sonra da sünnet mümkündür, ancak daha karmaşık bir işlemdir.
Sünnet düğünü cuma-cumartesi veya cumartesi-pazar olmak üzere iki gün yapılır. Bir gece önce kına gecesi yapılır. Bu gecede akrabaları, yakınları ve komşuları toplanarak çocuğu oynatır, silah tutan parmaklarına kına yakarlar. Kına yakan kişinin koluna tülbent bağlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Eski İstanbul'da sünnet düğünlerinin genellikle yapıldığı sonbahar bir eğlence mevsimiydi. Yazın sıcağında sünnet yeri geç iyileşir düşüncesiyle düğünler sonbaharda yapılırdı. O dönem düğünlerinin en muhteşemi Osmanlı şehzadeleri için yapılan Sür-ı Humayumlar'dır.
Genel anlamda sünnet hediyesi seçeneklerinin arasında; oyuncak, top, kitap, giyim ürünleri ve bisiklet yer alır. Sünnet çocuğu hediyesi olarak telefon, tablet, bilgisayar ve kulaklık gibi teknolojik ürünler de düşünülebilir.
Sterilizasyon: Sünnet sonrası et parçası, kesildikten sonra uygun bir şekilde sterilize edilmelidir. Bu, enfeksiyon riskini en aza indirir. Biyolojik Atık Yönetimi: Et parçası, biyolojik atık olarak kabul edilmelidir. Bu tıbbi atıkların doğru şekilde işlenmesi ve bertaraf edilmesi gerekmektedir.
Sünnet töreninin bir yanı dini motiflerle ilgilidir. Burada sünnet sırasında veya sonrasında dualar ve mevlüt okutulması, sonrasında da düğün ve eğlence yapılması sözkonusudur. Bu törenlerden önce de çoğunlukla sünnet gezmesi araçlarla dolaştırma şeklinde olur. Eskiden at ve fayton üzerinde gezdirmek daha yaygındı.
Hz. İbrâhim'den sonra yahudiler ve Araplar atalarından kalan geleneği sürdürmüştür. Câhiliye Arapları'nda kadınlar da sünnet edilirdi. Günümüzde erkek çocukların sünnet edilmesinin kadın ve erkek sağlığı açısından önemi anlaşılmış, bu girişim hıristiyan toplumlarında da yaygınlaşmaya başlamıştır.
Sultan III. Ahmed'in şehzadelerinin on beş gün on beş gece süren sünnet düğünü şenliklerini düzenlemek için 27 Temmuz 1720'de sarayın mutfak emini Halil Efendi'nin düğün emini olarak görevlendirilir. İlk olarak şeker bahçeleri ve nahılların yapımına başlanır.
Dindeki yeri
Bugün sünnet İslam dünyasında İslam yaşayışının ana ilkelerini belirleyen bir geleneği kapsamış ve şeriatın Kur'an'dan sonraki ikinci ana kaynağı sayılmıştır. Fıkıhta Sünnet-i müekkede peygamberin devamlı yaptığı, sünneti gayri müekkede ise ara sıra yaptığı işlerin tanımlaması için kullanıldı.
Teknede sünnet düğünü organizasyonlarımız genelde minimum 2 saat maximum 4 saat sürmektedir.
Peygamber'in sünnetli doğduğu yaygın şekilde kaydedilmekle birlikte yedi günlükken dedesi Abdülmuttalib tarafından sünnet ettirildiğine dair rivayetin daha kuvvetli olduğu belirtilir (İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 140-144).
İslam'ın kutsal kitabında erkeklerin sünnet olması hakkında açık bir hüküm yoktur. Hz. Muhammed ise sünneti fıtratın gereği olarak görmüştür.
Hz. Peygamber (s.a.s.) sünnet olmayı fıtrat gereği yapılan işler arasında zikretmiştir (Buhârî, Libâs, 63, 64; İstizân, 51; Müslim, Tahâre, 49; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 178). Veli, çocuğunu doğumdan itibaren buluğ çağına erişene kadar herhangi bir zaman diliminde sünnet ettirmelidir.
Bu kapsamda; ilahi dinletileri, semazen gösterileri, mevlüt organizasyonu, Kur'an-ı Kerim dinletileri ve bunun için çeşitli etkinlikler, dini sünnet düğünlerinde bulunur.
Sünnet töreninin masraflarını karşılayan ve sünnetçi önünde çocuğu tutan kimse. Kirvelik, bir çocuğun sünnet düğününün giderlerini başka bir aile büyüğünün üzerine almasıyla iki aile arasında kurulan itibarî akrabalığa verilen addır.
Sünnet olacak olan çocuğa “Sünnet çocuğu” denir.
Yaklaşık 24 saat sonra sargı çıkarılabilir. Aileler sargıyı çıkarmaktan endişe etmemelidir. Ilık su ile ıslatıldıktan sonra sargı kolaylıkla, dikkatli bir şekilde çıkarılabilir. Her gün ılık su ile pansuman yapılabilir.
Sünnet esnasında kirve, çocuğun avucuna para veya altın koyar. Bundan sonra başka çocuklar varsa aynı şekilde sünnet yapılarak yataklarına yatırılır.
Sünnet olacak çocuğun giysisi kirve tarafından alınır. Kirve çocuğa altın, saat vb. gibi armağanlar getirir. Çocuğun babası tarafından kirveye halı, elbise vb. gibi armağan verilir.
Bunlar arasında steril eldivenler, steril pansuman malzemeleri, sünnet sonrası tedavi için antiseptik solüsyonlar, uygun boyutta sterilize edilmiş bandajlar veya pansuman şeritleri sayılabilir. Bu malzemeler, işlem sonrasında hijyenik koşulların sağlanması ve enfeksiyon riskinin minimize edilmesi açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri