Yahudi toplumunda Tanrı'ya erkek çocukların kurban olarak sunulduğu bilinmektedir. İbrahim'in rüyasında oğlunu kurban ettiğini görmesi de bu uygulamanın işareti sayılmaktadır. Zamanla insan kurbanı terk edilmiş, vücudun tamamını kurban etmek yerine onu simgeleyen bir parça (sünnet derisi) kesilmeye başlanmıştır.
4 Tarihi verilere göre sünnet, eski bir gelenek olarak Arabistan, Etiyopya, Polinezya, Mısır, Amerika, Afrika ve Avustralya'nın ilkel kabilelerinde de uygulanmış ve bu uygulama genellikle çocukluktan yetişkinliğe geçiş (ergenlik) ve cemaate katılma (inisiyasyon) töreni kapsamında icra edilmiştir.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Şu beş şey İslam fıtratındandır: Sünnet olmak, kasık bölgesini temizlemek, bıyıkları kesmek, koltuk altı tüylerini temizlemek, tırnakları kesmek.” Sünnet, Hz. Âdem (as) ile başlamış olabilir.
Peygamberin (asm) göğsünü açtıkları sırada, Hz. Cebrail de onu sünnet etmiştir. c) Üçüncü bir görüşe göre, Hz. Peygamber (asm) diğer normal insanlar gibi sünnetsiz doğmuştur ve cahiliye döneminden beri Araplar arasında cari bir âdete binaen, dedesi Abdulmuttalib tarafından doğumunun yedinci gününde sünnet edilmiştir.
Sünnet, Kur'ân'ın bir tefsiri ve kendisi ile Müslümanların; Kutsal Metnin gerçeklerinin Allah'ın yarattıkları- nın en mükemmeli tarafından insanlığın mukaddesâta henüz bütünüyle daldı- ğı bir hayatta nasıl yaşandığını öğrendiği hayat tarzıdır. Sünnet vasıtasıyla insan hayatının bütün veçheleri düzenlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.Sünnetsiz olanlarda iyi ve kötü huylu tümörler daha sık görülür. Örneğin, eşi sünnetsiz olan kadınlarda rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
İlk sünnet olan kişi İbrahim Peygamber olarak bilinmektedir. O Rabb'ın emriyle ilerlemiş yaşlarda sünnet olmuştur. İbrahim peygamber daha sonra yine Rabbının emriyle oğlu İsmail ve İshak'ı sünnet etmiştir.
Bazı rivayetlere göre ise Peygamberimizin (asm) doğumunun yedinci gününde dedesi bir ziyafet vererek onu sünnet ettirmiştir. Sünnetli şekilde doğmak mümkündür; nitekim günümüzde de bu vakalar sıkça görülmektedir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Tevrat'ta yer alan nakillerde Hazreti İbrahim'in 99 yaşında İlahî Hitap'la karşılaştığı, kendisi, erkek evlatları ve neslinden olanların Allah'a ahitlerinin bir sembolü olarak, sünnet olmasının emredildiği yer alır. Bu sünnet Yahudilerde de yaygındır, sünnet olmamanın çok çirkin bir durum olduğuna inanılır.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olmak Kur'an'da yer almamıştır.
Klasik olarak eski çağlardan beri sünnet bıçakla, usturayla, neşterle (bistüri) veya makasla yapılmıştır. Ancak günümüzde modern tıp alanında meydana gelen gelişmeler sonrasında çağdaş ve uygun alet ve dikiş materyalleriyle sünnet işlemi daha kolay ve sorunsuz yapılabilmektedir.
Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır.
Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir? 18 ay öncesi ve 6 yaş sonrası en uygun dönemdir. 18 ay öncesinde çocuklar bilinçsiz dönemde oldukları için yapılan operasyonu hatırlamazlar. Dolayısıyla çocuk cerrahları ve çocuk ürologları ameliyat için en çok bu dönemi tercih ederler.
Hz. Peygamber'in sünnetli doğduğuna dair (bk. İbn Haldun, Mukaddime, İstanbul 1970, II, s. 400; Cevdet Paşa, Kısas-ı Enbiya, İstanbul 1972, I, 59). Bazı rivayetlere göre ise doğumunun yedinci gününde dedesi bir ziyafet vererek onu sünnet ettirmiştir.
Erkek sünneti, tüm dünyada fimoz, parafimoz gibi sünnet derisi rahatsızlıkları ve penis kanseri gibi olumsuz tıbbi durumların tedavisi için yapıldığından, erkek sünneti yaygınlığının sıfır olduğu bir ülke bulunmamaktadır. Bazı ülkelerdeki sünnet oranları şöyle: ABD yüzde 71.2. Birleşik Krallık yüzde 20.7.
Evlilik konusuna gelince sünnetsiz erkekle evlenmek kişilerin kendi tercihidir ve kimse karışamaz. Ben dinen değil estetik açısından sünnet olsun derim.
Sünni İslam içerisinde yer alan Hanefilik, Hanbelilik ve Mâlikîlik fıkıh mezheplerine göre kadın sünneti zorunlu değildir, ancak uygulanması makruma (sevap) olarak yorumlanmıştır. Şâfiîlik mezhebine göre ise vâcib, yani uygulanması zorunlu (farz) olarak ele alınmıştır.
Müslüman bir kadının, ister Ehl-i Kitap'tan olsun ister olmasın, Müslüman olmayan bir erkekle evlenmesi haram. Buna karşılık Müslüman bir erkeğin Ehli Kitap'tan bir kadınla evlenmesi ise caiz. Erkek Müslümanlığı kabul etmedikçe de yapılacak nikah sahih değil.
Adem ibadet eder miydi; mesela namaz kılar mıydı? Değerli kardeşimiz, Her peygamber gibi, Hz. Âdem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
ortak özellik olarak aynı yerden su çıkması (idrar) yani bacak arasından.sonra adem penisi keşfetmiştir dokundukça değişik hissediyordur.havvada vaginayı ve biri çıkıntı diğeri girinti olduğu için adem onu oraya yerleştirmek istemiştir ve zevk aldığını hissedince devam etmişlerdir.sonuçta insanlara akıl verildi.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu.
Bazen de, işlemin yasa dışı olduğu yerlerde, ailelerinin veya sünneti yapan toplum üyelerinin koğuşturmaya uğramasına neden olma korkusu hakim olabiliyor. BM'e göre, Afrika ve Orta Doğu'daki 30 ülkede yoğunlaşmış olsa da kadın sünneti Asya ve Latin Amerika'daki bazı ülkelerde de uygulanıyor.
Sünnet olmak Hanefi mezhebine göre sünnettir farz değildir... Bir müslümanın sünnet olması gereklidir... sağlık açısından da bu gereklidir... Şuanda namaz kılıyorsan bunun kabulü sünnetsiz olup olmamanla alakalı olmaz...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri