Özellikle yavru köpeklerde iç parazitten kaynaklı kanlı veya mukuslu yani sümüksü ishal görülebilir. Çünkü parazitler bağırsaklarda kanamaya neden olur. Bu da normal dışkıda veya ishal dışkıda kanlı görülmesine neden olur.
Mukuslu Kaka
Köpeğinizin kakasında küçük bir miktar mukus gördüğünüzde korkulacak bir şey yoktur. Mukus kakanın bağırsaktan geçişini kolaylaştırır ve bazen vücut dışına çıkabilir. Ancak çok miktarda mukus olduğunda bu sindirim sistemindeki bir rahatsızlığın belirtisi olarak değerlendirilmelidir.
Dışkı kıvamı yumuşak, içerisinde mukus ve beyaz lekeler söz konusu ise köpeğinizin parazit sorunu var demektir. Sarı ya da turuncu dışkılama; yediği gıdalar (örneğin havuç), diyet değişikliği dışkısının rengini sarı ya da turuncumsu bir renge dönüştürebilir.
Köpeklerde görülen ishal vakalarının çoğu ciddi değildir ve olumsuz sonuçları yoktur. Ancak köpeğinizde ishal ve sık kusma, iştahsızlık, halsizlik veya kanlı ishal gibi diğer semptomlar varsa, veteriner hekiminize mutlaka başvurun.
Üşütmeye bağlı ya da aşırı kar yiyen köpeklerde sindirim sistemi rahatsızlıkları şekillenebilir. Kusma, ishal, iştahsızlık, dışkıda kan, vücut ısısında artış gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu tip olgularda, veteriner muayenesi ihmal edilmemelidir.
İlgili 26 soru bulundu
3.İç Parazitlerin Belirtileri Nelerdir? Köpeklerde iç parazit enfeksiyonlarının belirtileri parazitin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. En yaygın görülen belirtilerin arasında ishal, kusma, kilo kaybı, anemi, göbekli görünüm, öksürme ve kaşınma yer alır.
Köpeğiniz ishal olduğunda öncelikle kesinlikle gıda alımı kesilmemelidir. Fakat mama miktarı azaltılmalıdır. Midenin ve bağırsakların biraz rahatlaması gerektiğinden yumuşak ve yağsız besinler verebilirsiniz. Örneğin yağsız beyaz pirinç, haşlanmış tavuk veya bağırsakta su tutan gıdaları verebilirsiniz.
Yağsız gıda tercih edilmelidir yağsız tavuk eti, pilav, yada bağırsakta su tutan gıdalar azar azar verilmelidir. İshale birlikte hafif bir ateş varsa ılık bir banyonun iyi geleceği unutulmamalı.
İshal problemi birkaç gün sürebildiği gibi kronik bir şekilde birkaç hafta ya da birkaç ay boyunca devam edebilir. Köpeklerde ishal vakalarının çoğu hafiftir ve zaman içerisinde kendiliğinden geçer.
Geçici olarak, köpeğinizin konserve mamasına fazladan bir veya iki çorba kaşığı ılık su da karıştırabilirsiniz. Ayrıca ishali olan köpeğinize ishalli bebekler için eczanelerde satılan elektrolit içeren tozlardan alıp içirebilirsiniz. Ülkemizde Ge-oral ismi ile eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır.
Eğer gaitada normalden fazla mukus ya da sümüksü kan olduğu gözlenirse bu bir hastalığın habercisi olabilir. Böyle bir durumun ciddiye alınarak tıbbi yardım alınması, tahlil yaptırılması doğru olacaktır.
Köpeklerde Dışkı Kıvamı
Köpeğinizin yeterince su aldığından emin olun. Sıvı dışkı, köpeklerde ishal belirtisidir ve izlenmelidir. Bununla birlikte, bu durum hafifse ve bir veya iki gün içinde düzelirse, özellikle köpeğiniz kusmuyorsa, iştahı iyiyse ve normal davranıyorsa, genellikle endişelenmenize gerek yoktur.
Kaka da kan görülmesi nedeniyle ebeveynlerde en fazla endişeye neden olan hastalıkların başında gelir. Oysa hastalık diğer besin alerjilerine göre çok daha selim seyreder. Alerjik proktokolitli bebeklerin hemen hemen tümü 1-2 yıl içinde düzelir.
Köpekler parazitin larvalarını yutarak kancalı kurtlara yakalanabilir veya larvalar köpeğin derisine girer. Yavru köpekler kancalı kurtları annelerinden doğumdan önce veya meme emerken kapabilir. Zaten hasta ve zayıf olan köpekler kolay bir hedef oluşturur ve önlem alınmadığı takdirde ölüme kadar götürebilir.
İltihaplı bağırsak hastalığı fiziksel bir anormallik neticesinde ortaya çıkar ve anormal inflamatuar hücre büyümesi ile karakterizedir. İrritabl bağırsak sendromu ise genellikle stres, beslenme değişimleri, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı ortaya çıkar ve ilk olarak kalın bağırsağı etkiler.
Köpeklerde Bulaşma
Enfekte köpekler, mikroskobik yuvarlak kurt yumurtalarını dışkılarına döker. Diğer köpekler, enfekte dışkıları koklayarak veya yalayarak enfekte olabilir.
İSHAL ÖNLEYİCİ (PECTOLAN) ; İshal Önleyici (Pectolan) hayvanlarda beslenme kaynaklı oluşan ishalin önlenmesi ve akut ishalin durdurulması amacıyla kullanılır.
Veteriner hekiminiz köpeğinize, ishal önleyici maddeler, iç parazit ilaçları ve probiyotikler (bağırsak sağlığını destekleyen bakteriler) reçete edilebilir. İshalli köpeklerde yardımcı olabilecek birkaç probiyotik ürün vardır.
Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın
Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.
-Genel olarak yoğurt köpekler için zararlı olmasa da, fazla miktarda yoğurt yemesi mide rahatsızlıkları ya da ishale sebep olabilir. Bazı köpekler yoğurt yediğinde alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür.
Köpekler ekmek yiyebilir mi sorusunun kısa cevabı evet, köpekler insanlarla aynı şekilde güvenli bir şekilde ekmek yiyebilir - ölçülü olarak. Sade beyaz ve buğday ekmeği, herhangi bir alerjisi olmaması koşuluyla köpeklerin yemesi için genellikle güvenlidir ve genellikle mide rahatsızlığına neden olmaz.
Amerika'da köpeklerle ilgilenen bir vakıf konumundaki American Kennel Club Canine Health Foundation'a göre sıcaktan tehlikeli derecede etkilenmiş bir köpekte kasılmalar başlayabilir, kusma veya ishal görebilir ve ayrıca diş etleri veya dili maviye veya parlak kırmızıya dönüşebilir.
Minik dostunuzda ateşin en önemli belirtisi iştahsızlık ve halsizliktir, burunda kuruluk vardır, kuyruğu ve kulakları geriye doğru düşer. Sürekli serin bir yer ararlar. Kulaklar, patiler, koltukaltı ve karın gibi tüy yoğunluğunun az olduğu bölgelerden çıplak elle ateş hissedilebilir.
Köpekte ishal ve kusma gibi belirtiler ilk ortaya çıktığında 1-2 saat mide ve bağırsakların dinlenmesi için bekleyin. Ardından kolay sindirilebilir, lif oranı yüksek, az yağlı yiyecekler yemesini sağlayın. Bunlar yoğurt, pirinç, kepekli makarna, patates, tavuk, balık gibi yiyecekler olabilir.
Köpeğin bağırsakları gurulduyorsa ve uzun süre bir şey yememişse, köpeğin bir şey yemesini sağlamak gerekir. Eğer köpek yemek yemeyi reddediyorsa ya da bağırsak guruldamasının neden olduğu anlaşılmıyorsa köpek derhal veterinere götürülmelidir. Köpeğin en son ne yediği mutlaka veteriner hekime söylenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri