Benlik bireyin kendini algılamasını, kendinin diğer insanlarla olan ilişkilerine ait algılarını ve bütün bu algılara verilen değerleri içermektedir (Rogers, 1951. s. 144). Super'e göre benlik tasarımı, bir kimsenin kendini nasıl gördüğüdür.
Super, benlik ve meslek seçimi arasında bir bağ olduğunu düşünmüştür. Dolayısı ile bu kurama göre kişilerin meslek seçimi konusunda bir sentezleme yaşanmaktadır. Yetenekler, ilgi ve benlik tasarıları birer belirleyici olmaktadır. Bu şekilde benlik kuramı ortaya çıkmıştır.
Kohut (1971)'un öncülüğünde gelişen ve çağdaş Psikanalitik kuramlardan biri olan kendilik psikolojisi, kendiliği (self), benlik (ego) içinde yer alan bir kendilik tasarımı (self-representation), kişinin kendini algılayış biçimi ve kendisiyle ilgili imgeler bütünü şeklinde düşünmüştür.
Super'in (1990) yaşam boyu yaşam alanı kuramı, bireylerin kariyer gelişimini “bireyin doğduğu andan itibaren başlayan ve öldüğü anda da sona eren bir süreç olarak” değerlendirmektedir. Super (1990), bireyin kariyer gelişimini hem bireysel hem çevresel özelliklerin etkilediğini ifade etmektedir.
Keşfetme Dönemi (14-24 Yaş): Bireylerin mesleklere ilişkin daha net fikirlerinin olduğu, kariyer alternatifleri arasında seçim yaptığı, hangi işte çalışacağına karar verdiği ve bir işte çalışmaya başladığı dönemdir. Billurlaşma: Bireyler ne istediklerini, ne gibi becerilere sahip olmaları gerektiğini belirginleştirir.
İlgili 17 soru bulundu
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Ginzberg ve ark. göre, meslek seçimi büyük oranda geri dönülemez bir süreçtir ve bu süreçte bireylerin istekleriyle ona sağlanan olanakları uzlaştırılır. Süreç, meslek kararı vermenin erinlik öncesi başlayıp 20'li yaşların başına kadar devam eden zaman diliminde gerçekleştiğini ifade etmektedir.
5. Roe (İhtiyaçlar) Kuramı
Soruda bireyin çocukluğundaki bir olaydan anne baba tutumunda bahsediyorsa cevap Roe ' dir. Roe meslekler psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılayanı seçtiğini savunur. Çocukluk döneminde doyurulmayan ihtiyaçlara göre meslek seçeriz.
İnsanların kendi benlik kavramları ile çatışan mesleki alternatifleri elimine etmesine daraltma denir. Uzlaşma süreci, en çok tercih edilen mesleki alternatiflerden, bireyin özellikleri ile daha az bağdaşan ancak daha ulaşılabilir alternatifler için vazgeçmesiyle başlar.
Holland'ın Tipoloji Kuramı ile Meslek Seçimi Yapmak
Holland'ın tipoloji kuramının temel amacı bireylerin mesleki doyum elde etmesini sağlamaktır. Bu kuram, kişilik ile mesleklerin gerektirdiği etkinlik veya çevre arasındaki ilişkiye dayanır.
Bir benlik şeması, bireyin benlik algısına bağlı olarak olumlu veya olumsuz olabilir. Örneğin, olumlu bir benlik şemasına sahip bir kişi kendisini zeki, yetenekli ve nazik olarak görebilir. Bunun aksine, olumsuz bir benlik şemasına sahip bir kişi kendisinin akılsız, yeteneksiz veya değersiz olduğuna inanabilir.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur.
Kendini tanıma ile ilgili bir teori, kavramı, kişinin duyumların, düşüncelerin, zihinsel durumların ve tutumların kendisine ait olduğunu algılama kapasitesi olarak tanımlar. Öz-farkındalık ve benlik kavramı gibi diğer kavramlarla bağlantılıdır.
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
Benlik, bireyin psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü oluşturan, bireyi ayırt eden özellikler bütünüdür. Bir anlamda ben olmayla ilgili tüm düşünce, algı, motivasyon ve ilişkili duygularıdır. Birey kendini ayırt eden bu özellikleri benimser ve kimliğinde süreklilik hissi ona güven verir.
Öz sunum (kendini sunma ya da benlik sunumu) bireylerin, etkileşim içinde bulundukları kişilerdeki izlenimlerini kontrol etme çabası olarak tanımlanır. İzlenim yönetimi bazı kaynaklarda öz sunum ile aynı anlamda kullanılmasına rağmen tanım olarak öz sunumu içinde barındıran, daha kapsayıcı bir kavramdır.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Sosyal Bilişsel Kariyer Kuramı modeli, öğrencilerin kariyer ilgi alanlarının, amaçlarının ve niyetlerinin öz-yeterlik inançları ve sonuç beklentileri ile nasıl bağlantılı olduğunu açıklamak için kullanılan yararlı bir araç olarak görülmektedir.
Mesleki Rehberlik: Türlü meslekleri tanımaları ve kendi kişisel özelliklerine uygun olan meslekleri seçmeleri, mesleklere hazırlanmaları ve mesleklerde gelişmeleri amacı ile bireylere yapılan yardımdır.
Genel bakış Murphy kanunları'nın temeli şu söze dayanır: "Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir."
Holland'ın kişilik kuramı da bireyin sosyal çevre içinde oluşan kişilik tipleri ile mesleki çevrenin eşleştirilmesine dayanmaktadır. İşe uyum kuramı iş çevresi ve iş çevresine uygun birey üzerine yapılandırılır. Çalışanların değer ve beklentileri; iş çevresine uyumun ve iş doyumunun belirleyicisidir.
Anne Roe, John Holland ve Edgar Schein'in kuramlarında kariyer değerlerinin oluşumunda erken çocukluk dönemlerinin etkilerinin olup olmadığı incelendiğinde, “Roe, araştırmaları sonucunda erken çocukluk yaşantılarının kariyer davranışını etkilediğini öne sürmüştür.
Klinik Yaklaşımı – Özellik Faktör
Klinik modelinde insanlara hasta gözüyle bakılır ve önce insanları teşhis etmek ister. Ölçme araçları , klinik tekniklerle, psikolojik testler ile bireyi tanımayı amaçlar. Buradan çıkan sonuçla problemleri belirler ve iyileştirici önlemlere ve tedavilere yer verir.
Klinik yaklaşım, kişiye yardımcı olabilmek için bireyin mevcut sorunlarının tespit edilmesini ve sorunların çözülmesine yardımcı olunmasını amaçlar. Bu doğrultuda kişilerin sorunlarının zorluk derecesinin belirlenmesi en önemli aşama olarak görülür.
Freud'un psikoseksüel, Erikson'ın psikososyal ve Piaget'nin bilişsel gelişim kuramları insanın gelişimine ilişkin farklı yönleri ele alan 3 klasik kuramdır. Davranışçı ve sosyal öğrenme kuramları ise gelişimi dönemler halinde ele almayan ancak gelişimsel değişmelere ilişkin de açıklamalar olan kuramlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri