Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye'deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır.
Genel bilgi. Büyük Ağrı (5137 m) ve Cilo Dağından (Uludoruk-4135m) sonra Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı olan Süphan dağı, Van gölünün kuzeyinde Malazgirt dolaylarında yükselir, en yüksek zirvesi 4058 metre yükseklikteki Sandıktepe'dir.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
Cilo Dağı Ağrı Dağı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek 2. dağı olan Cilo Dağı Hakkari'de yer almaktadır. 4135 metre yüksekliğindeki Cilo Dağı, Güneydoğu Toros Dağları'nın en doğuda kalan parçasıdır. Cilo Dağı'na ilk tırmanışın 1931 yılında Ludwig Krenek ve Ludwig Sperlich tarafından yapıldığı bilinmektedir.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir.
İlgili 34 soru bulundu
3- Kangchenjunga Dağı - 8586 metre
Hindistan ve Nepal arasında 8586 metre yüksekliğiyle uzanan Kangchenjunga Dağı, dünyanın en yüksek dağları arasında 3. olarak yer alıyor. Bu dağın zirvesine tırmanabileceğin noktalardan üç tanesi Nepal'de, bir tanesi ise Hindistan'da.
Birinci sırayı Küre Dağları, Canik Dağları ve Doğu Karadeniz Dağları oluşturur. İkinci sıra; batıda Bolu Dağı, Ilgaz Dağları, doğuda Yıldız Dağları, Kızıldağ, Çimen Dağları, Kop Dağları, Yalnızçam Dağları. Üçüncü sıra temsilcisi Batı Karadeniz'de yalnızca Köroğlu Dağları'dır.
Süphan Dağı Adilcevaz ilçesinin sınırlarına dahildir. Van Gölü'nün Kuzey tarafından Adilcevaz, Erciş ve Patnos arasında yer alır. Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağıdır. Volkanik bir oluşum olan dağ, Türkiye'deki volkanik dağlar arasında yükseklik bakımından ikinci sırada yer alır.
Süphan volkanı 4050 m yüksekliğindeki zirvesiyle Türkiye'nin en yüksek ikinci dağıdır. Volkan Van Gölü'nün hemen kuzeyinde Bitlis ili Adilcevaz ilçesinin kuzeydoğusunda yer almaktadır.
Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.
Ağrı Dağı iki zirve tepeden oluşur. Bu iki zirve, 5.137 metrelik Büyük Ağrı denilen Atatürk zirvesi ve 3.989 metrelik Küçük Ağrı denilen İnönü zirvesinden oluşur. Volkanik dağ özelliklerini gösteren Ağrı Dağı, 400 metreye kadar bazalt ve devam eden yükseklikte ise andezit lavlardan meydana gelmektedir.
Türkiye'de kaç tane dağ var sorusuna verilecek cevap 2000'in üzerinde olacaktır. Türkiye'de 5000 metrenin üzerinde 1, 4000 metrenin üzerinde 4, 3000 metrenin üzerinde 274, 2000 metrenin üzerinde ise yaklaşık 2000 binden fazla dağ yer almaktadır.
Everest Dağı (Tibetçe: ཇོ་མོ་གླང་མ, Çomolungma; Nepalce: सगरमाथा, Sagarmāthā), dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı. Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır.
Ağrı'nın Patnos, Bitlis'in Adilcevaz ile Muş'un Malazgirt ilçelerinin kesiştiği noktada yer alan 4 bin 58 metre yüksekliğe sahip Süphan Dağı'nın yüksek kesimleri ve zirvesi haziran ayına rağmen halen büyük oranda karla kaplı.
Sultan Dağları, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde bulunan Konya ve Isparta'nın il sınırını oluşturan ve Afyon'a kadar Batı Torosların uzantısı olan yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda olan genç sıralı dağlardır.
Bu güne kadar toplamda 15 adet 8000'lik dağın zirvesine ulaştım: Everest (2001), Cho Oyu (2005), Lhotse (2006), Everest (2007), Dhaulagiri (2009), Makalu (2010), Kanchenjunga (2011) , K2 (2012), Shishapangma (2013), Manaslu (2013), Gasherbrum II (2014), Broad Peak (2017), Annapurna 1 (2019), Gasherbrum 1 (2019) ve ...
Ağanın bedeni uçurumun kayalarına çarpa çarpa Hacer ile Siyabend'in arasına düşmüş. Koca ağa'nın adamları, Süphan Dağı'nın vadisinde üç mezar kazmışlar. Siyabend ile Hacer'in arasına Kara Ağayı gömmüşler. O günden beri, her yılın baharında Hacer'in mezarında kırmızı gül, Sirbent'in mezarında ise beyaz gül açar.
İç Anadolu Bölgesi'nin birinci, Türkiye'nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Canik Dağları; batı uçları Samsun ilinde yer almak üzere, doğu uçları Ordu iline kadar sarkan ve Karadeniz'e paralel uzanan, Orta Karadeniz sıra dağları.
Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise beşinci yüksek dağıdır.
Dağ eteğinde bulunan Nora Antik Şehri önemli bir kültür hazinesine ev sahipliği yaparken, Helvadere Göleti yanında bulunan balık lokantaları ise farklı lezzetleri doğa tutkunlarına sunuyor. 3268 metre zirvesiyle volkanik bir dağ olan Hasandağı, heybetli duruşuyla dört mevsim zirve tutkunlarını kendisine çekiyor.
Türkiye'de görülen dağ türleri volkanik, kıvrımlı ve kırık dağlar dediğimiz türlerdir. Ege Bölgesinde yer alan Menteşe, Kaz, Bozdağlar, Yunt, Aydın, ve Madra Dağları, Akdeniz Bölgesinde yer alan Nur Dağları kırıklı dağ türünün ülkemizdeki örnekleridir.
Alanın Tanımı: Büyük bir dağ silsilesi olan ÖDA; Erzurum, Kars ve Ardahan illerinin kesiştiği yerde uzanır. Doğuda ve güneyde Kars Çayı, batıda ise Olur Çayı ile sınırlanan silsile, kuzeyde Yalnızçam ve Kısır dağlarına bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri