Dağ kekiği adından da belli olduğu üzere dağlarda yetişir. Muhtelif rahatsızlıklara doğal çözüm olan dağ kekiği hiçbir kimyasal madde içermediğinden tam anlamıyla sağlık dostudur. Bakterilere ve mikroplara karşı son derece etkili olup, enfeksiyonları önleyicidir ve bitkisel bir antibiyotik olarak tanımlanabilir.
Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
İçeriğinde bulunan piridoksin yani B6 vitamini sayesinde kuru olarak tüketildiği takdirde enerji verdiği, yorgunluğunuzu aldığı, stresi azalttığı ve vücudu rahatlattığı söylenmektedir. Tıpkı kekik gibi iştah açıcı bir etkiye sahiptir.
İlgili 36 soru bulundu
Kekik ve Kekik Çayı
Antispazmodik, antimikrobiyal ve balgam söktürücü olan uçucu yağlar açısından zengin olan Kekik, mukusun dışarı atılması ve nefes darlığının giderilmesindeki etkinliği nedeniyle genellikle gözden kaçan yaygın bir yemeklik bitkidir. Ayrıca kekik çayı akciğerlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Kekik çayı, tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Bu yüzden tansiyon hastaları tarafından kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Kekik çayı kan dolaşımını hızlandırdığından regl dönemindeki kadınlar tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Bu dönemde kanamayı artırabilir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye'de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.
Bir çay kaşığı dağ kekiğini bir bardak sıcak su içinde 3 dakika kadar bekleterek tıpkı yeşilçay demler gibi demleyebilirsiniz. Dağ Kekiği Çayı Faydaları arasında en önemlisi idrar söktürücü özelliğidir.
Et yemeklerinin baş tacı, enfes tadı ve kokusuyla damakları şenlendiren, hoşlanarak harcanan bir baharat olan kekik otunun yararları saymakla bitmiyor… Arıların da bal yapımında en çok kullandıkları çiçeklerden olan kekik otunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeden böbrek sıhhatine kadar bir çok verimi var.
KEKİK / KEKİK YAĞI İçerdiği 'timol' ve 'karvakrol' gibi maddeler sayesinde kuvvetli mikrop öldürücü ve antioksidan etkiye sahiptir. Serbest oksijen radikallerinin sebep olduğu zararları engelleyerek, kansere karşı direnci artırır.
Kekik karaciğer yağlanmasını önler: Bazı çalışmalar kekiğin karaciğer yağlanmasını önleyebilecek kadar kuvvetli uçucu yağlara sahip olduğunu göstermekte.
Kekik çayını diğer bitki çaylarından ayıran en önemli özelliği adet söktürücü özelliği olmasıdır.
Kekik çayı tansiyonu dengeleyerek ve kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur.
Kekik, diş eti çekilmesini önlemede kullanılabilecek en doğru ürünlerden biridir. Ancak kekiğin, dağ kekiği olması çok önemlidir. Dağ kekiği, normal kekikten biraz farklıdır. Tat bakımından daha keskin bir özelliğe sahip olan dağ kekiği, diş eti çekilmesi için birebirdir.
Soğuk algınlığı durumunda vücudun kolay toparlanmasına yardımcı olur. Kekik bitkisinin içeriğinde yer alan uçucu yağ asitlerinin antioksidan etkisi vücuttan toksinleri ve ödemi atar.
Soğuk Algınlığında Öksürük Şikayetlerini Azaltır
Virüs yükünü azaltmasıyla kekik çayının faydaları grip için de etkili olur. İçeriğindeki antioksidanlar ve C vitamini sayesinde gribe karşı kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Zahter orta çağda, cesaret sembolü olduğuna inanılır ve şövalyeler tarafından zırhlarında bulunurdu.
Kekik, yemeklere lezzet katması için kullanılan bir baharat olmasının yanında çayı ve suyu da şifa niyetine tüketilmektedir. Özellikle dağ kekiğinin suyunu hazırlayıp içmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemli bir role sahiptir.
Ormanların bitiminde ve üreticilerin çok fazla işleme yapmadığı bölgelerde yetişir. Nisan ayı geldiğinde köyümüz kekik kokar.
Güçlü bir antioksidan maddelerine sahip olan kekik, zayıflamak maksadıyla kür olarak tüketildiğinde metabolizma hızını ciddi şekilde etkileyerek diyete yardımcı oluyor. Hem sağlık hem de kilo verdirici özelliği olan kekik suyu vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan vazifesi görür.
Gördüğün gibi kekik doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Gebelik ve emziklilik dönemindeki, kadınların kekik suyu tüketmemeleri önerilir. Kan pıhtılaşmasını yavaşlatıcı etkisinden dolayı herhangi bir cerrahi operasyon öncesi kekik suyu tüketimini daha çok kan kaybına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri