Süratli kelimesiyle eş anlamlı olarak çabucak, hızlı ve seri kelimeleri kullanılır.
Yani, sürat ile giden bir şey, hız ile giden bir şey demektir. Yani, buradan cevabımız hızlı olacaktır.
Hız kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük listesi şu şekildedir: Sürat. Çabukluk.
Örnek verecek olursak; siyah-beyaz, çalışkan-tembel, iyi-kötü, güzel-çirkin gibi kelime örnekleri artırılabilir. Süratli kelimesinin eş anlamlısı HIZLI veya ÇABUK kelimeleridir. Süratli kelimesinin zıt anlamlısı YAVAŞ veya AĞIR kelimesidir.
Yüz kelimesine eş anlamlı olarak, 'surat' sözcüğü kullanılabilir. Türk Dil Kurumu açısından da bakıldığı zaman aynı anlama ifade etmesi ile beraber, cümle içerisinde ortak şekilde değerlendirmeniz mümkün. Bu kelimeler üzerinden örnek vermek gerekirse; ''Yüzüm/suratım bugün gerçekten çok kötü görünüyor.''
İlgili 31 soru bulundu
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde sür'at şeklinde yazılan sürat sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı hızdır. Sürat kelimesi birçok tamlama ve kalıp ifadede kullanılır. Örneğin, hızlı araba kullananlara sürat düşkünü denir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Türk Dil Kurumu'na göre soğuk kelimesinin zıt anlamlısı sıcak kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Sürat sadece aracın belirli zaman aralığında alabileceği yol miktarı ile ilgili bize bilgi verir. Ancak hız bize hem aracın belirli zaman aralığında ne kadar yol aldığını belirtirken (SI birim sisteminde bu birim metre/saniye olarak geçerlidir) aynı zamanda objenin hareket yönüyle ilgili de bize bilgi verir.
Bu sözcük için Türk Dil Kurumu eş anlamlı olarak 'çabuk ya da seri' kelimelerini sunuyor.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Sürat eş anlamlısı; hız ve çabukluk kelimeleridir.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Kanıt kelimesinin eş anlamlıları delil, iz, istidlal kelimeleridir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
EŞ ANLAMLI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle eşanlamlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş anlamlı şeklinde olmalıdır.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Zor kelimesinin zıt anlamı kolaydır. Kolay kelimesi zor kelimesi ile zıt anlam taşımaktadır.
Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri