Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar. Turizm Bakanlığı Onaylı ve GSTC logolu sertifikalarınız uluslararası geçerliliğe ve prestije sahiptir.
Sürdürülebilir Turizm belgelendirme programının 1.Aşama belgesinin (% 30 – 14 denetim kriteri üzerinden), “turizm işletme belgeli ve basit konaklama turizm işletme belgeli” tesislerin tamamı için 15.11.2022 tarihli genelge ile 31.12.2023 tarihine kadar en az 1. Aşama belgeli olma zorunluluğu yayınlanmıştır.
Bu belge, Turizm Bakanlığı tarafından verilir ve turizm işletmelerinin sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak faaliyet gösterip göstermediğini değerlendirmek için kullanılır. Sürdürülebilir Turizm 1. Aşama Belgesi almak isteyen bir turizm işletmesi, öncelikle sürdürülebilir turizm kriterlerini karşılamak zorundadır.
Aşamada belirlenen kriterleri sağlamak zorunludur. 31.12.2023 tarihine kadar, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı web sayfasında ( https://tga.gov.tr ) belirtilen koşullarda ve yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla alınması zorunludur.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Turizm Bakanlığının 2023/6 sayılı genelgesi ile duyurduğu Sertifikadır. 3.Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar.
“Tüm konaklama tesislerinin alması zorunlu bir belge. Eğer 2023 yılı içerisinde bu belge alınmazsa 2024 yılında kapanma cezası olacak. Sürdürülebilir Turizm Belgesi'ni 3 aşamaya ayırmışlar. İkinci aşama kriterlerini 2025, üçüncü aşama kriterlerini de 2030 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
Sürdürülebilir Turizm Belgesi, bir turistik tesisin veya destinasyonun sürdürülebilir turizm prensiplerine uygun olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Bu belge, turizm sektöründeki tesislerin ve destinasyonların çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ilkelerine uyum sağladığını göstermek için kullanılır.
“2022 yılında Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Pandemi ile birlikte 2019'da getirilen Güvenli Turizm Sertifikası kaldırılarak yerine Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alınması zorunluluğunu getirdi.
https://tga.gov.tr adresine girmesi, Yukarıdaki sekmelerden Sürdürülebilir Turizm Programı'na tıklaması, Gelen sayfada “Sürdürülebilir Turizm Programı Yetkili Firmalar” kısmına tıklayarak akredite firmalardan biriyle iletişime geçmesi ve başvuru sürecini başlatmaları gerekmektedir.
Clavis Sürdürülebilir Turizm Eğitimi
Amaç, turizm sektörünün bölgesel uygulamalara uygun olarak küresel bir sürdürülebilirlik perspektifi geliştirmesine yardımcı olmaktır.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Kamu kurum veya kuruluşlarının misafirhaneleri, vilayetler evi ve ordu evleri için Bakanlıktan turizm belgesi alınması zorunlu olmayacak. Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmeleri, işletmeye açılamayacak ve faaliyette bulunamayacak.
Basit konaklama tesislerine yönelik, Turizm İl müdürlüğüne şirket resmi evrak ve Çalışma Ruhsatı ile başvuru yapılır. Tesiste, işletme bütünlüğünün sağlanması kaydıyla fiilen işletmecinin kullanımında bulunan ve müşteriye hizmet sunumu gerçekleştirilen tüm üniteler dikkate alınır.
7334 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu (k) maddesi, Usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen sertifika programları çerçevesinde sertifikaların alınmaması halinde on üç bin beş yüz Türk lirası idari para cezası. / bir yıl içinde ikinci kez eksiklik tespit edilmesi halinde on beş gün süre ile işletme faaliyeti durdurulur.
Sürdürülebilirlik belgeleri, şirketlerin ve kuruluşların çevresel ve sosyal sorumluluk taahhütlerini göstermek için kararlılıkla uyulması gereken açık ve katı standartlar belirleyerek sorumlu uygulamaları teşvik eder.
Ekolojik Açıdan Sürdürülebilir Turizmin Önemi
Sürdürülebilir turizmin ekolojik etkilerinin başında yerel ve doğal kaynakların verimli kullanımı gelir. Bu sayede enerji tüketiminde ve karbon emisyonlarında azalma sağlanır. Ayrıca sürdürülebilir turizm, toplumun farklı katmanlarında çevre bilincinin oluşmasını destekler.
Sürdürülebilir Turizm Belgesi, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çevresel, sosyal ve ekonomik yönden sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak hareket etmelerini teşvik etmek ve bu ilkeleri uygulamalarını ödüllendirmek amacıyla verilen bir belgedir.
Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alır. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir. bulunmayan konaklama tesislerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bakanlığa başvurmaları halinde basit konaklama turizm işletmesi belgesi verilir.
Turizm İşletme Belgesi, isminden de anlaşılacağı gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli şartlar ve denetim sonrasında verilen bir belgedir. Turizm İşletme Belgesi, bakanlığın belirlediği kriterlere göre ve başvuru aşamasındaki raporlara göre yönlendirme yapılarak alınabilmektedir.
Bu boyutlar, çevresel sürdürülebilirlik, planlama, halkın turizme katılımı, ekonomik fayda, algılanan maliyet ve ziyaretçi memnuniyeti şeklinde kategorize edilmiştir.
Sürdürülebilir turizm, turizm faaliyetlerinin tüm aşamalarında çevre ve yerel topluluklar üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirildiği turizm yönetimi yaklaşımıdır.
Sürdürülebilir turizm ile turizmin toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkı ile ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri