Turizm Bakanlığının 2023/6 sayılı genelgesi ile duyurduğu Sertifikadır. 3.Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Süreç ile ilgili bilgiler aktaran Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, şunları dile getirdi; “Tüm konaklama tesislerinin alması zorunlu bir belge. Eğer 2023 yılı içerisinde bu belge alınmazsa 2024 yılında kapanma cezası olacak.
Aşamada belirlenen kriterleri sağlamak zorunludur. 31.12.2023 tarihine kadar, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı web sayfasında ( https://tga.gov.tr ) belirtilen koşullarda ve yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla alınması zorunludur.
İlgili 20 soru bulundu
7334 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu (k) maddesi, Usul ve esasları Bakanlıkça belirlenen sertifika programları çerçevesinde sertifikaların alınmaması halinde on üç bin beş yüz Türk lirası idari para cezası. / bir yıl içinde ikinci kez eksiklik tespit edilmesi halinde on beş gün süre ile işletme faaliyeti durdurulur.
Sürdürülebilir Turizm Belgesi, bir turistik tesisin veya destinasyonun sürdürülebilir turizm prensiplerine uygun olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Bu belge, turizm sektöründeki tesislerin ve destinasyonların çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik ilkelerine uyum sağladığını göstermek için kullanılır.
Sürdürülebilir turizm; turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
“2022 yılında Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Pandemi ile birlikte 2019'da getirilen Güvenli Turizm Sertifikası kaldırılarak yerine Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alınması zorunluluğunu getirdi.
Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar. Turizm Bakanlığı Onaylı ve GSTC logolu sertifikalarınız uluslararası geçerliliğe ve prestije sahiptir.
Sertifika Başvuru için, Turizm İşletme Belgeniz veya Basit Konaklama belgeniz ile başvuru yapmanız gereklidir, Turizm işletme Belgesi olmayan Tesisler Belediye Ruhsatları ile birlikte başvuru yapabilir, Belediye ruhsatının 1 yıl içerisinde alınmış olması şartı vardır.
Sürdürülebilir uygulamalara artan talep ile birlikte “Sürdürülebilir Turizm Sertifikası”; Misafirlerin seyahat ve turizmin zararlı etkileri konusunda endişeleri arttıkça, sertifikasyon güvenli bir çözüm sunar. GSTC tarafından akredite edilmiş sertifikalar öncelikli tercih sebebidir.
Sürdürülebilir Turizmin Amacı Nedir? Sürdürülebilir turizm amaçları; çevresel kaynakları doğru kullanmak, ekonomik ve ekolojik dengeyi korumak, doğal ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak olarak sıralanabilir.
Bu boyutlar, çevresel sürdürülebilirlik, planlama, halkın turizme katılımı, ekonomik fayda, algılanan maliyet ve ziyaretçi memnuniyeti şeklinde kategorize edilmiştir.
Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I), Türk turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla Türk turizmine ilişkin ortak bir anlayış geliştirmek üzere oluşturulmuştur. TR-I, konaklama tesisleri ve tur operatörleri için uygulanmak üzere hazırlanmıştır.
Sürdürülebilir turizm ile turizmin toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkı ile ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Yeşil Otel Yeşil otelcilik, doğayı korumaya ve sürdürülebilir turizme yönelik otel yönetimi uygulama‐ larıdır. Burada yeşil oteller hem konaklama işletmelerinin enerji tasarrufu sağlamasına hem de doğaya bırakılan atıkların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Sürdürülebilir turizm, turizm faaliyetlerinin tüm aşamalarında çevre ve yerel topluluklar üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirildiği turizm yönetimi yaklaşımıdır.
Sürdürülebilirliğin 3 boyutu; ekonomik, çevresel ve sosyal bileşenlerden oluşmaktadır.
Sürdürülebilirlik kavramı nedir? sorusuna en yalın haliyle, başka canlıların yaşamlarını bugün ve gelecekte tehlikeye sokmadan üretim yapmak şeklinde cevap veriliyor. Oldukça geniş bir kavram olan sürdürülebilirlik; temel olarak çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim başlıklarında ele alınıyor.
Clavis Sürdürülebilir Turizm Eğitimi
Amaç, turizm sektörünün bölgesel uygulamalara uygun olarak küresel bir sürdürülebilirlik perspektifi geliştirmesine yardımcı olmaktır.
15 Temmuz 2019 tarihinde kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye'nin iç ve dış turizm pazarında bir marka ve cazibe merkezi haline gelmesi, somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü mirasların keşfedilmesi, geliştirilmesi ve tanıtılması, kısa, orta ve uzun vadeli ...
Turizm İşletme Belgesi, isminden de anlaşılacağı gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli şartlar ve denetim sonrasında verilen bir belgedir. Turizm İşletme Belgesi, bakanlığın belirlediği kriterlere göre ve başvuru aşamasındaki raporlara göre yönlendirme yapılarak alınabilmektedir.
Travelife çevre yönetim sistemi konusunda yüksek standartları yakalamış durumda olan oteller ve diğer turizm işletmeleri için uluslararası kabul görmüş bir ödül programıdır. Bu süreç içinde yer almak isteyen oteller kendi performanslarına göre bağımsız olarak denetlenir ve sınıflandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri