Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Günümüzde Arap devletleri başta olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika ile Mağrip ve azınlıkların bulunduğu ülkelerde konuşulan Arapça, 22 ülkede resmiyete sahiptir ve Birleşmiş Milletler'de kabul edilen 6 resmî dilden birisidir.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır.
Suriye'de Fransızca, İngilizce, Rusça, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Ermenice yaygın olarak konuşulmaktadır. Arapça, Türkçe, Süryanice, Ermenice ve Kürtçenin yaygın olarak bilinmesi bu dilleri temsil eden toplulukların kalabalık bir temsiliyetle Suriye halkını teşkil etmesinden dolayıdır.
Bugünkü haliyle Suriye, üç ana kontrol alanına bölünmüş durumda: Şam hükümeti, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeler ve kuzeyde Türkiye destekli muhaliflerin bulunduğu alanlar. Bunların yanı sıra ülkede hala çeşitli dış güçler ve devlet dışı aktörlerin varlığı da devam ediyor.
Suriye Kürtleri (Arapça: أكراد سوريا), Suriye'de doğmuş veya ikamet eden Kürtlerdir. Kürtler, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu, CIA The World Factbook ve hükûmet yanlısı kaynaklara göre ülke nüfusunun %10 ila %15'ini oluşturan Suriye'deki en büyük etnik azınlıktır.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azaz, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Beşar Esad, daha önceki konuşmalarında terörizm ifadesiyle ülkenin kuzeyindeki muhalif silahlı örgütleri kastetmişti. Müzakerelere yakın bir kaynak ise Reuters'a yaptığı açıklamada Suriye'nin Türkiye'den askerlerini kuzeydeki bölgelerden çekmesini ve üç ana muhalif gruba desteğini kesmesini istediğini söyledi.
Türkiye, bölgedeki güvenlik boşluğunu ortadan kaldırarak Suriye'nin kuzeyinde Dicle'den İdlib'e kadar bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Türkiye izlediği maksimalist politika ile Esad yönetimi üzerindeki baskıyı artırmayı ve Suriye'nin orta ve güneyinde değişimin önünü açmayı hedefliyor.
Suriye'de askeri muhaliflerin kontrolündeki ve Türkiye'nin teröristlerden temizlediği bölgelerde, Türk lirası (TL) kullanılmaya başlanılmasından itibaren güvenli para birimi oldu.
Suriye'deki en büyük dini grup, nüfusun yaklaşık %74'ünü oluşturan Sünni Müslümanlardır; Arapça konuşan Sünniler çoğunluğu oluştururken, onları Kürtler, Türkmenler, Çerkesler ve Filistinliler takip etmektedir.
Özellikler. Suriye-Türkiye sınırı 911 km uzunluğundadır. Batıda Akdeniz'den başlar ve doğuda Irak sınırıyla kesişen noktada sona erer. İki ülke sınırı hem Suriye'nin hem de Türkiye'nin en uzun sınırıdır.
Suriye nüfusunun %80'e yakını Sünni Müslüman, %10'u Alevi, %5'i Hristiyan, %3'ü Dürzi'dir. Hristiyanlar içinde Süryaniler ve Ortodoks Ermeniler önemli yer tutmaktadır; çok az sayıda da Katolik ve Protestan vardır. Sünnilerin yarıdan biraz fazlası (%60) dört büyük şehirde (Şam, Halep, Humus, Hama) yaşamaktadır.
Selamunaleyküm! (aslında عليكم /ʿaleykum/ ikiden fazla erkek için kullanılır ama bu ifade bir erkeğe veya bir kadına hitap ederken de bu şekilde kullanılabilir.) و عليكم السلام!
Konu ile ilgili en son yapılan saha araştırması sonucunda elde edilen güncel verilere göre ise Suriye'de 1.5 milyon Türkçe konuşan, 2 milyon da Türkçe konuşamayan toplam 3.5 milyon Türkmen vardır.
Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
Zirgan ve Til Rifet'te bulunan Şam hükümetine ait noktaları hedef aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 13 Kasım Pazar günü Taksim'deki bombalı saldırının ardından Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli bölgelere hava saldırıları düzenledi.
Suriye lideri Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, Erdoğan'ın istediği koşullar altında görüşmeyeceğini söyledi. Esad, Sky News Arabia kanalına verdiği söyleşide "Görüşme Erdoğan'ın koşulları altında olamaz" dedi.
İdlib saldırısı, 27 Şubat 2020'de Rusya ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'nin İdlib ilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısı. Otuz altı Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı Türkiye'nin Suriye İç Savaşı kapsamında tek seferde en büyük kaybı olarak tanımlanmaktadır.
54 kişi öldürüldü (20 Ocak – 6 Temmuz 2018), 1 kişi öldürüldü (13 Aralık 2018), 1 kişi öldürüldü (18 Şubat 2019), 1 kişi öldürüldü (31 March 2019), 1 kişi öldürüldü (4 Mayıs 2019), 1 kişi öldürüldü (26 Haziran 2019), 2 kişi öldürüldü (11 Ekim 2019), toplam 61 kişinin öldürüldüğü bildirildi.
Suriye Milli Ordusu (SMO):
Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi, Zeytin Dalı Harekatı bölgesi ve İdlip'teki unsurlar, Milli Ordu (Ceyşül Vatani) adı altında birleşerek Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığına bağlandı.
Geçici koruma statüsünde bulunan Suriyelilerin ülkemizde doğan çocukları da geçici koruma statüsünde ve Suriye vatandaşı oldukları için vatansız olarak tanımlanmamaktadır. Bu nedenle bu çocuklar sadece Türkiye'de doğmuş olmaları nedeniyle vatandaşlık kazanamazlar.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri