Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir. 70 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: Hızının 70 km/saat ise aracının alacağı yol 35 metre olur. 80 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 80 km hızla giden sürücünün takip mesafesi 40 metredir.
90 km. hızla giden bir araç önünde giden aracı en az 45m. mesafeden takip etmelidir. Takip mesafesi aynı zamanda, takip eden aracın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Sürücüler takip mesafelerini korumak için 88-89 diye sayma kuralını kullanabilirler.
120 km hızla giden aracın takip mesafesi; uyulması gereken takip mesafesi, seyahat halindeki aracın hızının yarısı olarak belirlenmiştir. Yani 120 km hızla giden bir aracın önündeki araçla arasına koyması gereken mesafe 60 metredir.
Bu kuralı örnekle açıklayalım: Diyelim ki trafiktesiniz ve önünüzdeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısınız. Eğer önünüzde bulunan aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediyseniz takip mesafenizi koruyorsunuz demektir.
İlgili 16 soru bulundu
Buna takip mesafesi denilir. 90 km. hızla giden bir araç önünde giden aracı en az 45m. mesafeden takip etmelidir. Takip mesafesi aynı zamanda, takip eden aracın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Sürücüler takip mesafelerini korumak için 88-89 diye sayma kuralını kullanabilirler.
Şehir içi araç takip mesafesi, aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadardır. Buna göre 60 km hızla giden araç takip mesafesi 30 metre, 70 km hızla giden araç takip mesafesi 35 metre ve 80 km hızla giden araç takip mesafesi ise 40 metredir.
Durma Mesafesi; - 50 km/saat hızla giden bir araç için yaklaşık 30 metre iken, - 100 km/saat hızla giden bir araç için yaklaşık 93 metredir.
Saatte 100 km ise, 100000(100km=1000*100=100000metre)/60= 1666 metre yol dakikada, bir dakika 60 saniye, e o zaman 1666/60=27,7 metre saniyede aldığın yol. Not: 100 km sabit dedik, yol şartlarında 100 km ile giderken ortalama süratin trafiğin durumuna, trafik lambası vb. etkenlere göre düşer.
Kilometre (SI simgesi km) bin metreye denk gelen metrik sistemin uzunluk ölçü birimidir.
Bir başka deyişle takip mesafesi yaklaşık olarak aracın iki saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır. Yağışlı havada yük taşıyan araçla takip mesafesi fazla tutulmalıdır.
olan iki araç arasındaki mesafeye takip mesafesi denir. öndeki araca çarpma riski oldukça yüksektir.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar. Örneğin, 90 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı takip mesafesi 45m. dir.
Fren mesafesi, sürücünün frene bastığı andan aracın durduğu ana kadar kat edilen mesafedir.
5- Çeken araç, freni bozuk aracı çekerken 15 km/s. hızdan, diğer hallerde 20 km/s. hızdan fazla hızla sürülmeyecektir. 6- Kendi kendine hareket gücü omayan römork ve benzeri arızalı araçlar ile başka bir araçla çekilemiyecek durumda olan arızalı araçlar, yanlız kurtarıcı araçlarla çekilecektir.
Sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının km. cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadırlar.
Aşırı hız oldukça kötü sonuçlar doğurabilir.
60 km mesafeyi özel aracınızla bölünmüş yolda aldığınızı varsayarsak bu mesafe yaklaşık olarak 35 dakika sürecektir.
/h.lik normal yürüyüş hızı ile dakikada ortalama 85 m . yol alır. Bu da 1 km . lik bir yolu 12 dk. gibi bir sürede alacak demektir.
Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı'nın yayınladığı "durma ve intikal süreleri" raporuna göre, mesela 70 km/saat hızla gittiğimiz kuru ve eğimsiz asfalt yolda ortalama 46,7 metre mesafede durabilirken, aynı yolda hızımız 100 km/saat olduğunda bu mesafe 86,3 metreye kadar çıkmaktadır.
Otomobil hız sınırı, yerleşim yeri ve şehir içinde 50 km, şehirlerarası 90 km, bölünmüş yol için 110 km ve otobanlarda ise en fazla 120 km hızla gidebileceğin anlamına geliyor.
(V/10)²+((V/10)²/2)=ıslak durma mesafesi, bu formül ile hesaplanır.
Geçme sırasında aracın hızı,uzunluğu ,trafik ve yol durumu güvenli geçişi etkiler ,aracın modeli ise etkilemez. Aşağıdaki özel durumlarda araçların sağından geçilebilir. Bunun dışında sağdan geçmek yasaktır. Sola dönmeye karar vermiş aracın sağından geçilebilir.
Araç takip mesafesi aynı şeritte arka arkaya giden iki aracın arasındaki mesafeye deniyor. Seyir halinde iki aracın karayolu üzerinde belli bir mesafede ilerlemesi gerekiyor. Çünkü eğer iki araç arasındaki mesafe azalırsa araçların birbirini kontrol etme durumu da azalır.
Takip mesafesi arabanın saatteki hızının yarısı olacak şekilde ayarlanır. Örneğin 100 km hız ile gidiliyor ise takip mesafesi 50 metredir. Seyir halinde giderken öndeki araç ile aranıza başka bir araç girerse o araçla da mesafeniz 50 metre olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri