Şanlıurfa, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Bu bölgenin ise Orta Fırat Bölümü'nde bulunur. Bu şehrimizin çevresinde bulunan şehirler ise Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'tir. Şanlıurfa'nın güney sınırı ise Suriye ile komşuluk yapmaktadır.
Şanlıurfa, doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeybatısında Diyarbakır illeri ile çevrilmiştir. Güneyinde ise 1921,1926,1929 yıllarında yapılan Ankara Antlaşması ve 1930 Halep protokolüyle çizilmiş bulunan Suriye sınırı ile çevrelenmiş bir sınır şehridir.
Şanlıurfa Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde. Komşu olduğu şehirler Adıyaman, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır.
Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin merkezi olan şehirdir.
Yücelen Mağaraları, Tek Tek Dağları Milli Parkı, Habur Suyu ve Yılanlı Dağ ise ilçenin en popüler doğal güzellik alanları arasında yer almaktadır. Siverek, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin en büyük ilçesi olan Siverek'in toplam nüfusu yaklaşık olarak 266.369'dur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu şehir önce Arach ve daha sonra zaman süreci içinde Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerini almıştır. Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %30 Kürtler %38 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir.
Kayı boyu adı günümüzde Urfa ve çevresinde geçmemesine rağmen onların bir oymağı olan Urfa Karakeçilileri diye bilinen ancak, idari birimlerin zamanla değişmesi veya göç yada iskanlar sebebiyle farklı sancaklara bağlanan Karakeçililer Kayı boyundandır.
Museviler açısından Urfa, Hz. İbrahim, Hz.Yakup ve Hz. Musa'nın yaşadığı topraklar olması dolayısıyla Arz-ı Mevdut yani Hz. İbrahim'den dolayı vaat edilmiş topraklar içersinde kalan en önemli merkezlerden biridir.
Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakındır. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır.
İki şehir arasındaki mesafe 374kms km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 3 saat 49 dakika saat kadar sürer.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
OSMANLI İDARESİNDE URFA
XVI. yüzyıl başlarında Mısır devletine bağlı olan Urfa, 5 Nisan 1517 tarihinde Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim (1512–1520) tarafından alındı. Önce Urfa sancak olarak Diyarbakır eyaletine bağlandı.
Mürşitpınar Sınır Kapısı, Suriye-Türkiye gümrük kapısıdır. Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yer alır. Deniz seviyesinden 508 metre yüksekliktedir.
Yayladağı Sınır Kapısı Türkiye ile Suriye arasında kara yolu geçişlerine açık sınır kapısı. Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yerleşiktir. Karşısında Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı bulunur.
Suriye ve Türkiye arasındaki sınır kapıları; İslahiye(Hatay), Cilvegözü(Hatay), Yayladağı(Hatay), Mürşitpınar(Şanlıurfa), Akçakale(Şanlıurfa), Ceylanpınar(Şanlıurfa), Öncüpınar(Kilis), Karkamış(Gaziantep), Çobanbey(Gaziantep), Nusaybin(Mardin), Şenyurt(Mardin), Cizre(Şırnak), Karbeyaz(Kapalı)
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır. Bu köyün 400 yıldan beri Eyyup Nebi Köyü adıyla anıldığı vakfiyesinden anlaşılmaktadır.
Şanlıurfa'nın önemli inanç merkezleri arasında yer aldığını ve 14 civarında peygamberin bu bölgeden geçtiğinin rivayet edildiğini anımsatan Tolan, "İl genelinde 2 bin 107 camimiz var.
HARTAVÎZADE HAFIZ MUHAMMED SELİM TÜRBESİ
Türbe, Dabakhane Camiinin batı kapısı bitişiğindedir. Şeyh Muhammed Selim Efendi 1785 tarihinde Urfa'da doğmuştur. Tasavvuf dünyasının büyüklerinden 1826'da (hicri 1242) vefat eden Nakşibendi Şeyhi Mevlana Halid-i Bağdadî Hazretlerinin mürididir.
Şanlıurfa'nın 40 bin üyeli en büyük aşireti olan Tealbe Aşireti resmen savaş açtı Şanlıurfa'nın en büyük aşiretlerinden biri gençlerin uyuşturucu batağına saplanmaması için madde bağımlılığına karşı savaş açtı.
Tarih boyunca kenti Selefkoslar “Edessa”, Romalılar “Osroene”, Ermeniler “Orhai”, Süryaniler “Urhay”, Araplar “El-Ruha” ve Türkler “Urfa” olarak adlandırmıştır. Osroene ismi Arapça kökenli bir kelime olup Ar-Ruha olarak tanınmıştır. Suriye adı Urha şeklindedir ve “sulak” veya “su zenginliği” anlamına gelir.
Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap, Çerkes ve Türkler de yaşamaktadır. İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Siverek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu Zazalar ve Kürtler olup, Karacadağ yöresinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri