Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Değişik yazarlar susam türlerinin üçte ikisinin Afrika'da yer almasına ve ekonomik olarak susamın bu kıtada baskın olmasına dayanarak, susamın orijini olarak Afrika'yı göstermişlerdir.
Dünyanın en iyi susamları, susam yetiştiriciliği için en uygun bölgeler olan Etiyopya ve Sudan'da yetiştirilmektedir. Dünyanın en lezzetli ve en yağlı susamları, Etiyopya'nın Humera bölgesi ve Sudan'ın Gedarif bölgesinde elde edilmektedir.
Arkeolojik kalıntılar, susamın ilk kez 5500 yıl önce Hint alt kıtasında evcilleştirildiğini gösterir. Arkeolojik kazılarda ele geçen kömürleşmiş susam kalıntıları MÖ 3500-3050 yıllarına tarihlendirilmiştir. Fuller, Mezopotamya ile Hindistan alt kıtası arasında susam ticaretinin MÖ 2000'de gerçekleştiğini iddia eder.
Taşıdığı bileşikler: Susam tanelerinin bileşiminde büyük oranda sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
Susam, Pedaliaceae familyasına ait, sesamum cinsinden, anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Susam tohumu bilinen en yağlı ürünlerden birisidir. Dik büyüyen, tek yıllık bir olan susamın, boyu yaklaşık 35- 120 cm 'ye kadar uzayabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi, Türkiye'nin en kaliteli susamına sahiptir. Bölgedeki iklim sayesinde yüksek yağ oranı ve lezzetli aromaya sahip olan Gökova susamı Türkiye'nin en güzel susamı olarak gösterilmektedir.
Ege Bölgesi 128157 dekarlık hasat alanıyla Türkiye toplam susam üretiminin %43,2'sini karşılamaktadır. 2014 yılında Ege Bölgesi illeri arasında en fazla susam üretimine sahip il 2443 tonluk üretimiyle Manisa'dır (Anonim, 2014).
Siyah susam tohumlarının içeriğinde sesamol ve sesamin bulunmaktadır. Bu iki etkin madde, kansere karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlamaktadır. Kanseri yavaşlatıcı etkisinden ötürü, doktorlar tarafından çok tavsiye edilen bir besin kaynağıdır.
Dik büyüyen bir bitki olan susam tek yıllıktır. Yağ bitkileri arasında yer alan susam tohumu yazlık ve otsu bir bitki olarak ön plana çıkmaktadır.
Demirbaş Makina tahin makinalarını kullanırken susam dışında hiç bir madde karıştırmanız gerekmez doğrudan 1 kg susam koyduğunuzda 1 kg tahin alırsınız.
Çok eski bir kültür bitkisi olmasına rağmen orijin merkezi kesin olarak bilinmemektedir. Değişik yazarlar susam türlerinin üçte ikisinin Afrika'da yer almasına ve ekonomik olarak susamın bu kıtada baskın olmasına dayanarak, susamın orijini olarak Afrika'yı göstermişlerdir.
İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir. Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur. Susam tohumu kalp sağlığı için yararlı E vitamini de içerir. Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
Küncü, bazı yörelerde halk arasında susam kelimesinin yerine kullanılmaktadır. TDK'ya göre de susam tanesi olarak bilinen küncü, susam ile herhangi bir farklılık arz etmemektedir.
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye'den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Arapça kökenli tahin kelimesi, öğütülmüş susamın koyu sıvı hali anlamına gelir. Tahinin tarihçesini araştırdığımızda, ilk olarak Hindistan'da kullanıldığını görüyoruz. Daha sonraki dönemlerde özellikle de ticaret yoluyla Uzakdoğu, Güney Asya ve Orta Doğu bölgelerine yayılmış.
Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir. Susam sıcağı çok seven bir yağ bitkisidir. 90 – 120 günde gelişme devresini tamamlar.
- Tıpkı haşhaş gibi bol miktarda lif içeren susam, sindirim sistemini aktive eder ve kabızlığı iyileştirmeye yardımcı olur. - Düzenli susam tüketiminin, kolorektal tümör ve kolorektal kanser oluşumunu önlediği söylenmektedir. - İyi bir kalsiyum kaynağı olduğu için kemik ve diş sağlığı üzerinde olumlu tesire sahiptir.
Susam tüketimi bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür. Karaciğeri korur ve alkol, şeker gibi maddelerin karaciğere verdiği zararın etkilerini azaltır. “Çiğ susam yenir mi?” gibi bir soru aklınızı kurcalıyorsa sizlere açık ve net bir cevap da verelim: evet çiğ kabuklu susam kesinlikle tüketime uygundur.
gamma-tokoferol antioksidan özelliktedir. 11- Bağışıklık sistemini destekleyebilir. Susam bağışıklık sistemini destekleyen çinko, selenyum, bakır, demir, B6 vitamini ve E vitamini içerir.
Susam cinsleri, organik ve glutensiz gibi farklı çeşitlere ayrılabilir. Bunun yanında beyaz, siyah susam gibi farklı renkleri de mevcuttur.
Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır. Bir avuç susam bir bardak sütten daha fazla kalsiyum içerir beraberinde yüksek çinko içeriği ile kemik mineral yoğunluğunu arttırır.
Susam yağının cilde faydaları; nemlendirme, sıkılaştırma, toksinlerden arındırarak temizleme, yumuşatma, elastikiyetini geri kazandırma, yanıkları tedavi etme olarak sıralanabilir. Çünkü susam yağının içerdiği çinko, vücuttaki kolajen üretimini artıran bir elementtir.
Sulama: Susam bitkisi çok fazla su istememekle birlikte, yetişme süresince yapılacak düzenli sulamalarla verim artırılabilir. Özellikle, ikinci ürün ekilişlerinde sulama mutlaka yapılmalıdır.
Tropik ve subtropik iklim kuşakları ile sıcaklık toplamı elverişli olan mikroklima bölgelerinde yetiştirilebilen susam için sıcaklık ortalamasının 20 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde susam yetiştiriciliği yapılıyor.
❖ Bilinen en eski yağ bitkilerinden biri olan susam (Sesamum indicum L.) tek yıllık ve yazlık bir bitkidir. ❖ Susam meyveleri bir dikdörtgen prizma şeklindedir ve “kapsül” adı verilir. Tohumları kapsüllerin içinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri