Türk Dil Kurumu'na göre Kadem ayak ve Uğur anlamlarına gelmektedir. Ancak kadem kelimesi söz öbeği içerisinde kullanıldığı zaman başka anlamlara dönüşebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de "Sırra Kadem Basmak" deyimidir.
Deyim. [1] Bir yere ilk kez gitmek. [2] Girmek.
Deyim. [1] Bir kimseyi, çok duyarlı olduğu bir konuda bilerek olumsuz şeyler söyleyip kızdırmak.
Tam üstüne basmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Sırra kadem basmak DEYİMİNİN ANLAMI NEDİR? Sırra kadem basmak deyimi açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından açıklama yapılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Kadem sözcüğünün kullanıldığı ilk ifade dendiğinde herkesin aklına sırra Kadem basmak gelir. Bu ifade, ortadan kaybolmak, ortalıkta bulunmamak anlamına gelmektedir. Bazen de yok olmak anlamında da kullanılmaktadır.
kadem basmak, adım atmak, gitmek, anlamını taşır. arb. kadem ön, öncelik, adım, ayak ,önden gitme, önce olma, önceleme manalarını karşılamakla beraber kıdemden köken almaktadır .
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Deyim. [1] Bir işin yapılması anlamında tüm tehlikeleri göze almak.
Deyim. [1] Çok sevinmek. [2] Bir taşıta binip yaya kalmaktan kurtulmak. [3] Ayağı yere değmemek.
Kanına susamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Belasını aramak, kendisinin öldürülmesine yol açacak bir davranışta bulunmak.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Deyim. [1] "Bir konu ile ilgili konuşmak" anlamında kullanılan bir söz. [2] Önemli noktayı işaret etmek.
El ayak çekilmek deyiminde, el ayak ikilemesi insanlar anlamına gelir. Çekilmek ise herkesin evlerine girmesi, sokakta kimsenin kalmaması demektir. Bu deyim ''el ayak ortadan çekildi" şeklinde de kullanılır.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Canına tak etmek deyimi, sabrın tükendiğini gösteren deyimler arasında bulunmaktadır. Sabır ile ilgili anlamı bulunduğundan, günlük hayatta yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş edememek (bir şeyle, biriyle) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bu deyimin anlamı; çok konuşan bir kimsenin şuan ki durumda sessizliğe bürünmesi şeklinde açıklanmaktadır. Dut yemiş bülbüle dönmek deyiminin TDK anlamı ise; suskunluk halinin olması, konuşmamak, sevinç ve neşe halinin yitirilmesi olarak ifade edilmektedir.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden bazıları iki kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu deyimlerden biri olan boşboğaz, çok uzun ve gereksiz konuşan kişiler için kullanılır. Kendisine verilen sırrı tutamayan ve en özel şeyleri bile herkesle paylaşan kişiler de boşboğaz olarak nitelendirilir.
Bire bin katmak deyiminin anlamı abartılı bir şekilde karşı tarafa bir şeyler anlatmak olarak dikkat çeker. Yani bu deyimin kullanılması ile ortaya çıkan anlatımda abartılı ifadeler kullanılır.
Başı belada olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Büyük bir felaketle, sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olmak.
Köken. Osmanlı Türkçesi قدم, o da Arapça قَدَمْ (ḳadem) kelimesinden gelir.
1. Su (yüzü) görmemiş: (Yüz, el) Çok kirli.
Sırtından geçinmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Asalak yaşamak, birinin kesesinden sağlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri