susa- - Nişanyan Sözlük.
Doğrulanmış Cevap. Selam! Sen şık vermişsin ama ben sana cevabını yazayım. Su'dur.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
yudum - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yut- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Türkçe'nin kelimesinin Kökü Türk'tür.
İlgili 21 soru bulundu
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır.
Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Arapça samīd سميد "ince bulgur veya irmik" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice samīdā סמידא "un" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen samīdu sözcüğünden alıntıdır. Akatça sözcük Akatça samādu "öğütmek" fiilinden türetilmiştir.
yiğit - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yigit “genç, delikanlı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden Eski Türkçe +It ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yeğen maddesine bakınız.
Arapça sfr kökünden gelen sufra(t) سُفرة “1. yolcu yiyeceği, azık, 2. üzerinde yemek yenen yer, örtü, sini” sözcüğünden alıntıdır.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Et, pirinç gibi gıdaların baharatla karıştırılması ve kurutulmuş bağırsağa doldurulmasıyla üretilen sucuk, Kuman Türkçesinde “bağırsak” anlamında kullanılan sucuk (< suç-u-k) sözünden gelmektedir.
çatı - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe çatı veya çatu “ev çatkısı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çat- “vurmak, karşılıklı koymak” fiilinden Türkiye Türkçesi +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Susamak kelimesinin kökü "su" dur.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
Örnekler: Susuz. (Su kelimesi -suz eki almıştır) İki sözcüğün birleşmesiyle oluşan sözcüklere ise birleşik yapılı kelime denir. Örnekler: Sivrisinek, Suçiçeği, Akdeniz, Uyurgezer. Basit sözcükler ise yapım eki almaz.
pınar - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) yazılı örneği bulunmayan *bıŋar “su gözü, çeşme” sözcüğünden evrilmiştir.
solak - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe solakay veya solaġay “sol elini kullanan” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen soluġai sözcüğü ile eş kökenlidir. (Kaynak: Lessing sf. 726) Bu sözcük Eski Türkçe sol sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiştir.
nankör - Nişanyan Sözlük. Farsça nānkūr نان کور “küfran-ı nimet eden” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça nān نان “ekmek” ve Farsça kūr کور “görmez” sözcüklerinin bileşiğidir.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir.
Şehir kelimesi, Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede, kelime sonunda -hr konson gurubu bulunamıyacağından, bir destek vokal alarak iki heceli olmuştur.
İşmar sözünün bağlantılı olduğu şımar köküne -ık eki getirilerek oluşturulduğu görüşündeyim. Şımarık sözü şımaran kişiye işaret etmektedir. Şımarmak, şımartılmak, şımartmak ve şımarıklık sözleri aynı kökten türetilmiştir.
yağmur — sözcüğün kökü “yağ-” yağ+mak— mastar ekini alabildiğine göre fiil köküdür.
Etimoloji. Sahil sözcüğü Türkçeye, Arapça "sahil" sözcüğünden geçmiştir ve erozyon anlamındaki "sahl" kökünden gelir.
Eski Türkçe toprak (toprak, “toz, kuru toprak”) sözcüğünden evrilmiştir. Bu kelime Eski Türkçe topra- "kurumak" fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri