Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı kalması halidir. Patolojiktir. Genellikle birinci motor nöron (beyinden omuriliğe inen sinir) hasarında ortaya çıkar. Kas muayene için zorlandığında "Sustalı çakı belirtisi" diye adlandırılan bulgu ortaya çıkar, kas aniden gevşer.
Spastisite nedenleri nelerdir? Spastisite, beyin, omurilik veya motor sinirlerdeki hasarla ilişkili bir semptomdur. Spastisitenin ülkemizdeki en önemli nedeni, bebeklerin çeşitli etkenlerden dolayı doğum sırasında oksijensiz kalmalarıdır. Ayrıca şu nörolojik rahatsızlıklar spastisiteye neden olabilmektedir.
Spastisite, merkezi sinir sisteminden gelen bozulmuş sinyallerden kaynaklanan sert, sıkı kaslarla karakterizedir. Spastisite, kas spazmlarının hareketle arttığı belirli bir hipertoni türüdür. Bu bozuklukta spastik kolunuzu hareket ettirmeye çalışırsanız hareket sırasında kolunuz daha da kasılı hale gelir.
Omuz, dirsek, elbileği kaslarındaki spastisite ile hasta günlük yaşamında tam bağımlı hale gelir.
Spastisite, serebral palside en sık görülen hareket bozukluğu tipidir. Bu hareket bozukluğu, serebral palsi ile doğan çocukların yüzde 60'ında görülür. Spastisite-serebral palsi, kol ve bacak kaslarında artan kas kasılması nedeniyle hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu ile seyreder.
İlgili 38 soru bulundu
Kaslarda sertliğe, abartılı reflekslere ve hareket zorluğuna neden olur. Spastik SP'li birçok insan, yürürken dizlerini bükme veya bacakları ile makas benzeri hareketler yapma gibi hareket anormalliklerine sahiptir. Kas güçsüzlüğü ve felç de bu tabloya eşlik edebilir.
Serebral Palsi ilerleyici bir hastalık olmadığından Spastik çocukların yaşam süresi normaldir.
Spastisite Kimlerde Görülür? Spastisite her yaştan insanı etkileyebilir ama genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir durumdur. Spastisite; serebral palsi, omurilik yaralanmaları, beyin hasarı, inme, multipl skleroz, parkinson hastalığı veya beyin tümörleri gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilerde görülebilir.
Hemipleji ya da yaygın bilinen diğer adıyla felç, vücudun bir tarafında yüz, kol ve bacak kaslarının işlevini kaybetmesi ya da güçsüzlük durumudur ve inmenin en sık belirtilerinden biridir. Hemipleji veya inme sıklıkla beyin damarlarında daralma veya tıkanma sonucunda ortaya çıkar.
Diskinetik: Beyinde, korteks ile beyin sapı arasındaki hareketin akıcılığı ve kontrolünü düzenleyen sinir hücresi gruplarının zedelenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu bölgelerin hasarında istenen hareketler düzgün şekilde yapılamaz. Kişide dönme, bükülme, kasılma şeklinde istemsiz hareketler görülür.
Spastisite düzgün bir şekilde yönetilmediğinde, zamanla ilerleyebilir ve yürüme yeteneğini daha da tehlikeye atabilir. Yüksek kas tonusunu geçici olarak rahatlatmaya yardımcı olabilecek ilaçlar ya da egzersizleri doktorunuza danışabilirsiniz.
Generalize spastisite tedavisinde baklofen, benzodiazepin, tizanidin ve dantrolen gibi oral ilaçlar kullanılabilir. Ağızdan alınan ilaçların sedasyon ve kognitif defisit gibi önemli yan etkileri vardır.
Dipleji: Bu tipte her iki bacak spastisitesi kollardan daha fazladır. Diplejik hastalar gevşek bir dönemden sonra spastik hale gelirler. Ayakta durma ve yürüme gecikir. İki yaşına kadar oturma dengesini kazanan çocuklar yürüyebilir hale gelebilir.Bacaklar birbirine sıkışıktır.
Genellikle botulinum nörotoksin enjeksiyonunun etkisi ortalama 3 ay sürer. Ağızdan alınabilen ilaçlar da tedavide yardımcıdır.
Spastisite sergileyen her hastanın mutlaka nöroradyolojik değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bu bağlamda en güvenilir yöntem kranial magnetik rezonans (MR) görüntülemedir. Hastanın beyin dokusundaki hasarın boyutu, o hastadan ge- lecekde beklenebilecek klinik tablo açısından çok yönlendirici olacakdır.
Çocuğun antispastik pattern de denilen inhibitör pozisyonda yatırılması ve oturtulmasıdır. Bu pozisyona ek olarak kontraktür gelişimini engellemek için eklemler fonksiyonel pozisyonda tutulmalıdır. Yavaş ve sürekli yapılan germelerle spastisitenin azaltılabildiği gösterilmiştir.
Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.
Felç duyu kaybı ile seyreden, kas fonksiyonlarının azalması veya kaybı ile sonuçlanan bir durumdur.
Tetrapleji veya kuadripleji, her iki kolunun ya da bacaklarının felce uğramasıdır.
Aynı şekilde eklem hareketini limitleyerek karşıt hareketi yapacak kasın kasılmasına izin vermez ve karşıt grup kasin da zayıflamasına yol açar. Bu nedenle hem spastik kas hem de karşıt grup kasin kuvvetlendirilmesi önemlidir.
Spastisite nedir? Kasların sürekli olarak kasılması olarak adlandırılan spastisite terimi, istemsiz kasılma anlamına gelmektedir. Halk arasında; kasılmalı felç ya da spastik felç olarak da bilinmektedir. Spastisite, kasların şiddetli derecede kasılı halde kalmasına denilmektedir.
Sıcak uygulamalar ağrılı spastisite durumlarında tercih edilir. Sıcak paketler infraruj ,kısa dalga diater- mi,mikrodalga diatermi ve ultrason olarak uygulama bulmuştur. Soğuk uygulamalar spastisite alanında daha fazla kabul görür.
Hareket ve duruş bozukluklarına neden olan ve farklı aşamalarda farklı belirtiler gösteren beyin felcinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte modern tıbbın destek tedavileri, fizyoterapiler ve ilaç tedavisi ile hastaların yetenek ve becerilerinin gelişmesi sağlanmaktadır.
Spastik tipte felçlerde kasların gevşetilmesine yönelik ilaç tedavisi, botoks uygulaması ve fizik tedavi yöntemleri yararlıdır.
Giriş: Herediter spastik paraprezi (HSP) alt ekstremitelerde ilerleyici spastik zaaf ile karakterize, heterojen, genetik bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri