Susuz Yaz 1963 yapımı dramatik Türk filmidir. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı filmin senaryosunu yine Erksan, Necati Cumalı'nın 1962'de yazdığı aynı adlı hikâyesinden uyarlayıp yazmıştır.
"Necati Cumalı" "Susuz Yaz"ı 1960 yılında yazdı. Kitapta yer alan öyküler, Cumalı'nın avukatlık yıllarında edindiği vurucu gözlemlerinden kaynaklanıyor, toplumumuzun özellikle kırsal kesiminde, "Habil ile Kabil" söylencesinden beri varolan şiddet yasalarının acımasız görüntülerini sergiliyordu.
Metin Erksan'ın 1963 tarihli, Türk sinemasının yurt dışında ödül kazanan filmi "Susuz Yaz", "filmdeki kadın, ölen kocasının erkek kardeşiyle evlenince Türkleri kötülüyor" gerekçesiyle sansürlendi, Uluslararası Berlin Film Festivali'ne gitmesi de engellenmeye çalışıldı.
ÖZET Ahmet Necati Cumalı'nın eserlerinden Susuz Yaz, su sorunu ve kardeş çatışması üzerine kurul- muştur. Yazarın aynı adı taşıyan on iki bölümlük büyük hikâyesinden hareketle oluşturduğu eser, Anadolu'nun yüzyıllar boyunca çektiği su sıkıntısı ile insanın cinsel anlamda susuzluğunu sahneye taşır.
Susuz Yaz Film Konusu
Osman (Erol Taş) kendi arazisinde çıkan su nedeniyle köyülerle çatışma halindedir. Bu su kavgası nedeniyle kardeşi Hasan da (Ulvi Doğan) hapse düşmüştür. Osman'ın niyeti hem suya hem de yengesi Bahar'a (Hülya Koçyiğit) sahip olmaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Susuz Yaz, yurtdışında daha çok Türk filminin seyirci karşısına çıkması için önemli bir basamak olur. Şu an dünyanın en büyük festivallerinden ödüllerle dönen Türk filmlerini gözümüzün önüne getirdiğimizde, Susuz Yaz'ın beklenmedik başarısı önemli bir kırılma noktasını işaret eder.
Yapım öyküsü Film, uyarlandığı öykünün yazarı Necati Cumalı'nın bir zamanlar avukatlık yaptığı yerde, yani İzmir'in Urla ilçesinin Bademler köyünde çekilmişti. Öykü, yazarın o yıllardaki gözlemlerine dayanmaktadır.
Ege'nin kurak topraklarındaki köylerden biri... Su sıkıntısı çeken köy halkı, yaşayabilmek için suya, su içinse su kaynaklarını arazisinde bulunduran Osman ve Hasak isimli kardeşlere muhtaçtırlar.
The Journal of Social Science » Makale » NECATİ CUMALI'NIN SUSUZ YAZ ADLI HİKÂYESİNDE YAPI VE İZLEK.
Edebiyat uyarlamalarına yönelerek kırsal kesim insanlarının sorunlarını işlediği filmlerle başarı kazandı. Susuz Yaz, 1964 Berlin Film Şenliği'nde Altın Ayı Büyük Ödülü'nü, Yılanların Öcü (1961), 1966 Kartaca Film Festivali'nde birincilik kazandı. Kuyu filmi (1968) 1. Adana Film Şenliği'nde birinci oldu.
Necati Cumalı'nın üçüncü hikâye kitabı olarak yayımlanan Susuz Yaz adlı hikâye kitabında köylü, köylünün sorunları, kadınların haksızlığa uğraması, öç gibi konular ele alınır. Susuz Yaz adlı hikâye kitabında yer alan Susuz Yaz adlı hikâye Metin Erksan tarafından filme uyarlanır.
1964: “Susuz Yaz”
Metin Erksan'ın filmi bu elemeyi aşmayı başardı.
Bu çalışmanın amacı; Türk Sineması'nın öncü yönetmenlerinden biri kabul edilen Metin Erksan'ın, senaryosunu "mülkiyet sorunsalı" üzerine kurduğu üç önemli filmini (Yılanların Öcü [1962], Susuz Yaz [1964], Kuyu [1968]) tartışmak ve incelemektir.
Avukatlık yıllarında edindiği gözlemlerine dayanan Susuz Yaz öyküsünü 1960 yılında yazdı. Üç perdelik bir oyun olarak tiyatroya da uyarladığı öykü,Metin Erksan tarafından filme çekilmiş (1963) ve 14. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı kazanarak (1964) Türk sinemasında çığır açmıştır.
Uşak'ın Çınarcık köyünde çekilmiştir. Ücretsiz.
Yalnız Kadın (Necati Cumalı) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
12 Aralık 1947 tarihinde Yenikapı'da annesi 16, babası ise 22 yaşında iken dünyaya gelmiştir. Daha sonra diğer iki kardeşi Feryal ve Nilüfer doğmuştur. 1948 yılında Koçyiğit bir yaşına girdiğinde, ailesiyle birlikte Bağlarbaşı'ndaki bir eve taşınmıştır.
İlk gösterimi Haziran 1964'te Berlin Film Festivali'nde yapılan "Susuz Yaz", bu festivalin büyük ödülü olan Altın Ayı'yı kazanmış ve Türk sinema tarihinde uluslararası ödül kazanan ilk film olmuştur.
Geçen Yaz (film, 2019), 2019 yapımı Netflix orijinal filmi.
Kısa bir eğitimin ardından, 14 Kasım 1914 günü Fuat Uzkınay tarafından çekilen Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı filmi, bir Türk'ün çektiği ilk film olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri